On binlerce riskli bina yıkılmayı bekliyor

Dönüşümdeki bürokrasi yüzünden 1 binanın yıkılma süreci 1 yılı buluyor. Tehlike arz eden on binlerce bina ise yıkılacağı günü bekliyor.

On binlerce riskli bina yıkılmayı bekliyor
On binlerce riskli bina yıkılmayı bekliyor
GİRİŞ 23.10.2015 11:17 GÜNCELLEME 23.10.2015 14:48
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış


İstanbul’da bina bazında en fazla kentsel dönüşüm uygulaması Kadıköy ilçesinde yapılıyor. Afet yasası ile birlikte başlayan kentsel dönüşüm uygulaması Kadıköy Bağdat Cadde’sini şantiye alanına çevirdi. Rantın yüksek olduğu bölgeye müteahhit firmaların yoğun ilgisi devam ediyor. Bölge de konut fiyatları yenilenen binalarda 3-4 kat artıyor.

TALEP YÜKSEK

Depreme dayanıklı olmayan eski binaların fazla olması, yenilendikten sonra konut fiyatlarının aşırı yükselmesi kentsel dönüşüme talebi tetikliyor. Bağdat Caddesinde inşaatlar nedeniylede trafik zaman zaman durma noktasına dahi gelebiliyor.

GEÇİCİ HAK UYGULAMASI BİTİYOR

Talebin yüksek olmasının diğer bir nedeni olarak 2015 sonuna kadar uygulanan yüzde 25’lik emsal artışı gösteriliyor. Geçici haktan faydalanmak için inşaat firmaları yıl sonuna kadar inşaat ruhsatlarını almaya çalışıyor. Bölge Müteahhitleri hakkaniyet açısından uygulamanın devam etmesi gerektiğini söylüyor.

RAKAMLARA YANSIDI

İstanbul’un diğer ilçelerine göre Kadıköy bölgesinde bina bazında ki hızlı dönüşüm rakamlara yansımamış görünüyor. Kentsel Dönüşüm sürecine giren bir binanın temel ruhsatını almasına kadar geçen süre neredeyse bir yılı buluyor. Yoğun talepten dolayı yıkım ve temel ruhsatı almak için uzun süre beklemek gerekiyor. Kentsel dönüşüm yetkisinin 2014 Mart ayından itibaren ilçe belediyelerine geçmesinden sonra Kadıköy Belediyesi 1700 binaya riskli raporu verirken Ağustos sonu itibari ile yaklaşık 700 binaya ruhsat verilebilmiş.

YILDA 3 BİN BİNANIN YENİLENMESİ GEREKİYOR

Kadıköy bölgesinde bugüne kadar yaklaşık 500 binaya risk raporu veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkili kuruluşu Dartes Kentsel Dönüşüm Hizmetleri ve Büro Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Şahlıoğlu,  yenilenen bina sayısı çokmuş gibi görünse de daha yolumuz uzun dedi. Şahlıoğlu “ Kadıköy bölgesinde 30 bine yakın riskli bina var. 2014 Mart ayından beri Kadıköy belediyesine verilen riskli raporu yaklaşık 1700 civarında. Buna karşılık 2014 yılında 700 binaya ruhsat verilmiş,2015 yılında ise yaklaşık 1300 binaya ruhsat verilmesi bekleniyor. Biz senede en az 3 bine yakın bina yenilemesi yaparsak bölgede kentsel dönüşüm ancak 10 yılda bitebilir” dedi.

Kentsel Dönüşüme giren bir binanın yenilenmesi için temel ruhsatı alması gerekiyor. Temel ruhsatı alıncaya kadar geçen süre ise bir yılı bulabiliyor. Uzmanlara göre bu süreyi kolaylaştırmak ve kısaltmak mümkün. Bunun için teknolojiyi daha fazla kullanmak ve kurumlar arası iletişimi elektronik imza ile çözebiliriz.

SÜREÇ 1 YILI BULUYOR

Kentsel Dönüşüm ile yenilenecek binalarda sürecin neredeyse bir yılı bulduğunu ancak bir yıl sonra inşaatın başlayabildiğini açıklayan Tolga Şahlıoğlu “ Bina yıkılacaksa önce kat malikleri kendi aralarında anlaşmaya çalışıyor. Bu da en sorunsuz binalarda bile nerden baksanız en az 3 -4 ay sürüyor. Arkasından riskli raporun çıkması belediyeye verilmesi buradan tapuya bildirilmesi ile tebligatların yapılma süresi de en az 2-3 ayı buluyor. Mümkün olduğunca süreyi kısaltmak için tapu tebligatlarını beklemek yerine kat malikleri tapudan gidip elden alıyor ve noterden risk raporuna itiraz edilmeyeceğine dair muvafakat vererek belediyelerden muafiyet yazısını alıyoruz..Müteahhit ile sözleşme yapıldıktan sonra bina yıkım ruhsatı ve temel ruhsatı için tekrar belediyeye gerekli belgeler ile başvuru yapılıyor. Ancak nerden baksanız bu süreçte en az 3 ay sürüyor. Tüm bu yaşanan süreci hesapladığımızda riskli binanın yıkılıp yapılmaya başlaması hemen hemen bir yıl sürüyor. Bu süreyi kısaltmamız lazım. Teknolojiden daha fazla yararlanarak evrak yoğunluğu azaltılabilir,kurumlar arası iletişimi de  elektronik imza uygulaması ile hızlandırabiliriz” diye konuştu

KAYNAK: EMLAKPENCEREM
YORUMLAR 4
  • erdem 9 yıl önce Şikayet Et
    bu ne biçim kentsel dönüşüm 3 katlı bina yıkılıyor 5 katlı yapılıyor burda yaşıyanlara yol park lazım değilmi?bu bolgelerinde bir hacmi var yollar sokaklar daha fazla insanı çekmiyor kentsel dönüşüm oldu rantsal çözüm
    Cevapla
  • turken 9 yıl önce Şikayet Et
    zamnında chp devrinde millet biliçsizce ev yapınca yığılma oldu Başta İstanbul her yer çöp gibi ev oldu şimdi ise düzeltmeye çalışıyorlar ama çok zor ve meşakkatli üstelik bir dava açılıyor yıllarca sürüyor bkz Fikirtepe kentsel dönüşümü
    Cevapla
  • kamil 9 yıl önce Şikayet Et
    seçimden sonra yaparsınız
    Cevapla
  • cengiz 9 yıl önce Şikayet Et
    Bence partiler kentsel dönüşümden hiç bahsetmiyor bir an önce yapılacak şeylerden biride kentsel dönüşümdür olası birde depremde Allah muafaza çok kötü olur.
    Cevapla