Türkiye'ye 240 milyar dolarlık piyango

Suudi Arabistan'ın '2 milyon konut' teklifinin ayrıntıları netleşiyor. 300 milyon m2'lik inşaat talebi, 240 milyar dolarlık pazar demek.

Türkiye'ye 240 milyar dolarlık piyango
Türkiye'ye 240 milyar dolarlık piyango
GİRİŞ 05.01.2016 08:00 GÜNCELLEME 05.01.2016 08:34
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Suudi Arabistan Konut Bakanlığı, ülkede var olan konut ihtiyacı için rotasını Türkiye'ye çevirdi. Yaklaşık 1.5-2 milyon sosyal konut hedefiyle yola çıkan bakanlık yetkilileri, 2 ay önce TOKİ ve Emlak Konut'u ziyaret ederek işbirliği talebinde bulundu.

Edinilen bilgilere göre, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud'un, bu kapsamda halkının sosyal konut ihtiyacı için teşvik vermesi de gündemde. Kişi başına aylık 400 ila 600 riyal (316-474 TL) teşvik verilmesi planlanan sistemde, 20 yıl vadeli ödeme yapılması planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Aralık'ta gerçekleştirdiği Suudi Arabistan ziyareti kapsamında, bakanlık yetkilileriyle tekrar görüştüklerini anlatan Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, "Ülkeyle ilk teması 1 yıl önce gerçekleştirdik. 2 ay önce tekrar ziyaretimize geldiler. 5 yıllık süreç içinde, 1.5-2 milyon konut yapmayı planladıkları için dünya çapında araştırma yapıyorlar. Biz de onlara sistemimizi ve iş modellerimizi anlattık" dedi. 
 
300 milyon m2 inşaat
 
Ülkenin sosyal konut üretmek açısından toprak sıkıntısı olmadığını söyleyen Kurum, şöyle konuştu: "Alt gelir grubuna ait konutlar minimum net 150 metrekareden başlıyor. Dikeyden ziyade yatay yapılaşmada maliyet daha da artıyor. Orta gelir grubuna ait konutların metrekareleri de minimum 250'den başlıyor. İhtiyaç olan konut rakamına bakıldığında yaklaşık 300 milyon metrekare inşaat yapılması demek. İş hacmi ise bu hesaplamaya göre 240 milyar dolar yapıyor." 
 
Kamu da işin içinde olmalı

 
TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, Sabah'a yaptığı açıklamada "Suudi Arabistan yetkilileri bizden destek istedi. Ülkede 2 milyon konut ihtiyacı var" demişti. Türkiye'deki müteahhitlik sektörünü bir şemsiye altında toplayacaklarını söyleyen Başkan Turan, "Biz işi alacağız, ülkemizdeki firmalarla paylaşacağız. Bunu sektördeki kuruluşlarla da görüşüyoruz. Onlar da çok istekli. Sistem için yasal düzenleme gerekiyor. Ancak bundan sonrasında kamunun da bu işin içinde olması lazım" diye konuşmuştu.
 
Onlar açısından çok avantajlı
 
Sistemin hayata geçmesi halinde Türk müteahhitlerinin Suudi pazarına açılacaklarını söyleyen Kurum, "Bu durum hem biz hem de onlar açısından çok iyi bir gelişme olur. Dünyada müteahhitlik sıralamasında 2'nci sıradayız. Ayrıca TOKİ ve Emlak Konut olarak 10 yılda 700 bin konut hayata geçirdik. Bu onlar açısından da büyük avantaj" diye konuştu.
 

YORUMLAR 15
  • fatih 8 yıl önce Şikayet Et
    Allah türkiyeyi korusun
    Cevapla
  • totti 8 yıl önce Şikayet Et
    bize yokmu perecikler
    Cevapla
  • Yörük KURT 8 yıl önce Şikayet Et
    Dünya da ikinci kılasman ülkeler elektıronikle , üçüncü kılasman ülkeler ise inşaat, yan sanayii,vs.Birinci sınıf ülkeler ise bilimle(nanoteknoloji)-moleküler fizikle ,uzay ile uğraşıyor.Biz nereye ne konut yapacak mışız..Yapalım yapalım iyi de ilim-teknoloji-ar-ge üssü kurmalıyız.İçimden hep bizim devletin sır araştırmaları vardır diye tesellli ediyorum kendimi...
    Cevapla
  • kemal kuru 8 yıl önce Şikayet Et
    türk inşaat çalışanlara yeni ekmek kapısı
    Cevapla
  • Yusuf 8 yıl önce Şikayet Et
    Anca insaat sonra bu halk niye fakir uretim yok ki kardesim ulke buyusun adamakilli
    Cevapla
  • coni kesh 8 yıl önce Şikayet Et
    aynen kardeşim malesef yüksek teknoloji Ürünlere yönelmek lazım. ...para onlarda bizim yıllık ihracat 150 milyar $..Japonya yıllık 2 trilyon $ adamlar teknoloji yatırımı yapıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle