Çukurova Havalimanı YİD modelinden çıkarıldı

DHMİ Genel Müdürlüğü, Çukurova Bölgesel Havalimanının öz kaynaklarla yapılması için ilana çıktı

Çukurova Havalimanı YİD modelinden çıkarıldı
Çukurova Havalimanı YİD modelinden çıkarıldı
GİRİŞ 11.03.2016 16:35 GÜNCELLEME 11.03.2016 16:35

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Çukurova Bölgesel Havalimanının Yap-İşlet-Devret (YİD) kapsamından çıkarılarak öz kaynaklarla yapılması için ilana çıktı.

Genel Müdürlük, Çukurova Bölgesel Havalimanının yapımı için 2011'de yapılan ihaleyi kazanan müteahhit firmanın içine düştüğü mali kriz sebebiyle geçen yıl ağustosta sözleşmeyi feshetti. Mersin ve Adana başta olmak üzere bölgeye hizmet vermek amacıyla konvansiyonel boyutlarda yapımı planlanan havalimanının YİD kapsamından çıkartılarak, öz kaynaklarla yapılması için ilana çıkıldı. Bu kapsamda Yüksek Planlama Kurulu kararı alındı. İki hafta içerisinde ihaleye çıkılması beklenen havalimanının iki etapta yapılması planlanıyor.

Projesi DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından hazırlatılan havalimanının yapım maliyetinin 750 milyon lira olması tahmin ediliyor.

Yer tesliminin yapılmasından itibaren yaklaşık 2 yıl içinde tamamlanması hedeflenen havalimanı 30 milyon yolcuya hizmet edecek ve 7 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayacak.

Kolay ulaşım imkanı sağlayacak 

Söz konusu havalimanının ihalesi, 15 Aralık 2011'de yapılmıştı. Havalimanı ihalesinde tek teklif, 357 milyon 71 bin 685 avro yatırım bedeli ve 9 yıl 10 ay 10 gün işletim süresi ile Sky Line Havacılık-Zonguldak Özel Sivil Havacılık Ortak Girişim Grubundan gelmişti. 

İhtiyaca göre kapasitesi artırılabilecek şekilde planlanan havalimanı, ilk aşamada 15 milyon, daha sonra ise gerekli görülürse 30 milyon yolcu kapasiteli olacak.

Hem iç hem dış hat trafiğine açık olacak havalimanı, konumu itibarıyla Adana-Mersin karayoluna, Adana ve Mersin şehir merkezlerine yakın olması dolayısıyla her yere kolay ulaşım imkanı sağlayacak.