Yıllardır süren o tartışmayı patronlar bitirdi!

Sektöre yön veren inşaat patronlarının "Konutta balon var mı? sorusunu yanıtladı.

Yıllardır süren o tartışmayı patronlar bitirdi!
Yıllardır süren o tartışmayı patronlar bitirdi!
GİRİŞ 01.04.2016 17:04 GÜNCELLEME 01.04.2016 17:04
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

"Fiyatlar şişiriliyor, arz fazlası var, arsa kıtlığı, konut üretimi arrtı talep yok, fiyatlar düşecek.. Yıllardır tartışılan "Konutta balon var mı?" İşte bu kritik sorunların yanıtı, inşaat sektörünün dev şirketlerinin patronlarına soruldu.

Ali Ağaoğlu / Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı

"Ben hala İstanbul'un yüzde 70'ini arsa olarak görüyorum. Yapı stoğumuz var ama yapı stoğunun ne kadarı güvenli ve kaliteli diye bakacak olursak yüze 50'sini yıkmamız gerekiyor. Bu yüzden konutta balon diye bir şey yok. Talep var. Eskisine göre daha fazla üretmemiz lazım. Talepte bi daralma yok. Kentsel dönüşüm doğru yapıldığı takdirde daha fazla talep olacak. Bu yüzden konutta balon yok. "

Murat Uzun / Proje Beyaz Yönetim Kurulu Başkanı

"Konutta balon yok. Geçen sene de bunu tartışıyorduk. Fiyatlar düşecek gibi söylentiler var. Nereden bahsettinizi düşünün. İstanbul'un coğrafi yapısına bakınca dünyanın tam ortasında. Tüm dünya aktarma merkezi olarak görülüyor. Tüm dünya şirketleri özellikle orta doğu şirketleri hiç bir yerde firma açmazken İstanbul'da açmayı tercih ediyor. İstabul'dan yönetmeyi tercih ediyor. Arazi kısıtlı ama fiyatlar düşmeyecek. Metrekare ortalaması 10 bin dolar olduğu zamanlar geldiği zaman kimse şaşırmasın. Bunlar olacak."

İnanç Kabadayı / Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

"Konutta balon olma şansı yok. Bu konuyla ilgili farklı ekonomistler çalışmalarıyla açıklıyorlar. İstanbul ve Türkiye ekonomisi sürekli gelişiyor. Kendine gelişen bir ekonomiye sahip. 12 -13 yıllık dönem de iç pazarın talebiyle büyüdü. Dünyada rakamlara baktığımız zaman mortgage alanında genel gayri milli hasıla oranımız çok düşük. Daha gidecek çok yolumuz var. Demografik yapı değişiyor, nüfus artıyor, kentsel dönüşüm var. Bunların etkileriyle gayrimenkule olan talep daha da artacak. Ancak şu noktaya değinmek lazım. Belli bölgelerdeki arz-talep arasında ki dengeler bir miktar sıkışma olabilir. Bunda da sadece satışın yavaşlamasına sebebiyet verir."

Alpay Çepni / Aydınlı Grup Yönetim Kurulu Üyesi

"Konutta balonun zaman durumu yok. Doğru proje var, yanlış proje var. Olay tamamen bundan ibaret. Birbirine yakın projelere bakıyoruz biri satıyor biri satmıyor. Burada projeye bakmak lazım. Global anlamda veya Türkiye'nin genelinde olan bir durum değil. Mesele şu arsa kıymetinden dolayı proje fiyatları biraz yukarı gidiyor. Arzla talep arasında bir örtüşme olmazsa projenin satışı uzuyor. Balon değil sadece adapte olması gereken bir süreç. Yaptım bir senede satarım yok. Bir projeyi satmak 2-3 seneyi buluyor. Finansman gücü eskiye göre daha iyi. Örneğin banka fazileri şuan 0.97 diyelim satışlar hemen artar. Olmayacak yerde olmayacak fiyata satılmaması lazım. Balon diye bir şey yok.."

(baretdergisi.com)

 

YORUMLAR 1
  • türk 8 yıl önce Şikayet Et
    bence konutta temel sorun bir bireyin ihtiyacından çok evi olması ülkemizde hiç evi olmayanın ev alması ne kadar zorsa, üç, dört evi olanın 5, 6 ev daha alması o kadar kolay devletimizin bunun önüne geçmesi gerek
    Cevapla