Ev alanlara önemli uyarı! Ceza yiyebilirsiniz

Bursa'da ev alım satımları incelemeye alını. Banka rakamları ile alım satımdaki rakamlar uyuşmazsa vatandaşa ceza yazılıyor.

Ev alanlara önemli uyarı! Ceza yiyebilirsiniz
Ev alanlara önemli uyarı! Ceza yiyebilirsiniz
GİRİŞ 23.06.2016 16:12 GÜNCELLEME 23.06.2016 16:37
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Ev alan vatandaşlar yeni bir cezayla karşı karşıya. Evin bedeliyle ilgili banka bilgileriyle alım satımdaki rakamlar birbirini tutmazsa vatandaş ceza ödüyor. Bu kapsamda Bursa Yeşil Vergi Dairesi Yetkilileri 2009 ile 2011 yılının sonundaki gayrimenkul satışları incelemeye alındı.

Bankalardan alınan ödeme bilgileri ile tapudaki alım satımda beyan edilen rakamlar karşılaştırıldı. Bankadan geçen para ile tapuda beyan edilen rakam arasında fark olan bütün vatandaşlara tapu harçlarına yönelik eksik tarhiyattan işlem yapıldı. 

AÇIKLAMA İSTENİYOR

Yeşil Vergi Dairesine çağrılan vatandaşlar, daireye gidip yaptıkları gayrimenkul alım satımı ile alakalı belgelerle rakam uyuşmazlığının açıklaması isteniyor. Eksik tarhiyattan gelenlerin büyük kısmı, 5 yıl öncesine ait alım satımla alakalı belge tutmadıklarından, aradaki fark kadar ilave tahakkukla karşılaşıyor. Ceza ve eksik tarhiyat işlemi daha sonra uzlaşma usullerine tabi tutularak yumuşatılıyor. Vatandaşlardan, geçen 4-5 yıllık sürenin faizi de istenerek hatalı beyanın ilave harcı isteniyor. 2011 yılında bankadan 71 bin lira para geçen, ancak tapuda 30 bin lira işlem bedeli gösteren bir kişiye uzlaşmadan sonra 736 liralık bir ilave ödeme çıkıyor.

VATADAŞ EMLAKÇILARDAN ŞİKAYETÇİ

Bazı vatandaşlar ise emlakçıların bedelinin de havale ile gelmesinden dolayı çok düşük 3-5 bin liralık farklılıkların bile vergi dairesi tarafından eksik tarhiyat kapsamında işleme tabi tutulduğunu ifade ettiler. Gayrimenkul satışı yapan firmaların ve emlakçıların bu konuda kendilerine ikazda bulunmadığını belirten alıcılar, 100-200 tl gibi küçük rakamlar için Yeşil Vergi Dairesinde saatlerce beklemelerinin emlakçıların ve inşaat firmalarının eksik bilgilendirmesinden kaynaklandığını söylediler.

DÖNÜŞ YAPILMAZSA...

Yeşil Vergi Dairesi yetkilileri 2009 ile 2011 yılları arasındaki 40 bin dosyanın bu yılın sonuna kadar ancak temizleneceğini, gelecek yıl başında 2011 ile 2013 yılındaki satışlarından doğan eksik tarhiyatlarının vatandaşlara tebliğ edilmeye başlanacağını bildirdiler. Vatandaşların vergi dairesinin çağrısına dönüş yapmaması halinde ise daha yüksek miktarda para cezası tahakkuk ediyor ve uzlaşma indiriminden yararlanılamıyor.

Mali Müşavirler ve Emlakçılar, vatandaşların gayrimenkul alıp satarken, bankadan havale edilen miktar ile tapuda işlem gören rakamın uyuşması hususunda dikkatli olunması ikazında bulundular.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 16
  • Hanzala 7 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar okuduklarını anlamamış galiba .Burdaki olay satıştaki fiyat ile bildirimdeki fiyat arasındaki fark yani yalan beyanda bulunmak vergi kaçırmak bunu nasıl mazur görürsünüz anlamadım .
    Cevapla
  • yorumcu 7 yıl önce Şikayet Et
    eğer bir suçsa bu suçlar geriye doğru işlemez bu kadarmı aç kaldı devletimiz yazıktır ya vatandaşta gidenleri eskiye dönük toplasak o zaman batar devlet
    Cevapla
  • yorumcu 7 yıl önce Şikayet Et
    Yaw bırakın milleti artık iliğini kuruttunuz insanlar bugün kpss tercihi yapalım diyoruz 15 tl tercih parası bu ne parası yaw yeter bırakın yeter saçmalıklar birbiri ardını kesmiyor belediyeler dünya vergiyi topluyor daha ne olsun adam 1300 lira maaş alıyor vergi ceza fatura elde var koca bir sıfır yeter da bırakın artık herşeye para vergi ceza bi düşünün vergi vermediğimiz birşey varmı kalmadığı için başka ad altında işte söylediğim gibi kpss tercih parası 15 lira başvuruda para,tercihte para
    Cevapla
  • Cengiz 7 yıl önce Şikayet Et
    İflas eden Yahudi tüccar veresiye defterini karıştırırmış....Şimdi moda oldu geriye dönük vergi istemek, faizide cabası..Yeter artık, bırakında millet nefes alsın biraz..
    Cevapla
  • YAKAMOZ TRABZON 7 yıl önce Şikayet Et
    gayrımenkul alım satımlarında tapu ve vergi daireleri beledediyelerden satışa mevzu gayrı menkulun belediyedeki raiç değerini yazılı belge olarak istiyorlar vatandaş evrakı alıp veriyor kendisine hiçbirşey söylenmeden satış gerçekleşiyor alıcı kişi işinitamam yaptığını sanarak sonlandırıyor sanki suça düşürme uygulanıyor sonrası hiç hoş olmayan ceza hatırlatılsa inanıyoumki biliçlendirici memurlar bu sorunu ortadan kaldırır vatandaşlarımızın bilgilendirimemesi konu mezuudur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle