Aidatlar kiralarla yarışıyor!

İstanbul gibi büyükşehirler site aidatları kiralarla yarışacak kadar yüksek olabiliyor.

Aidatlar kiralarla yarışıyor!
Aidatlar kiralarla yarışıyor!
GİRİŞ 15.07.2016 17:25 GÜNCELLEME 15.07.2016 17:25
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Büyük projelerden konut almak isteyenler yapacağı ödemeden çok ‘site aidatı’nı düşünür hale geldi. Güvenlik, havuz bakımı, temizlik, çevre düzenlemesi gibi gider kalemleri bulunan kimi lüks sitelerdeki aidat tutarları 1,500 TL ila 2.500 TL arasında değişiklik gösteriyor. 

Aidat miktarına en çok etki eden faktörlerin başında ortak alan masrafları geliyor. Site içerisindeki soysal tesislerde kullanılan elektrik, havuz bakımı, peyzaj gibi masraflar projenin büyüklüğüne ya da özelliğine göre aidat ücretlerini artırabiliyor. Kimi projelerde ise aidat oranları satın alınan evin kredi tutarlarına denk gelebiliyor.

'Müteahhitler yönetici kalabilir'

Yüksek aidatlar ile birlikte müteahhitlerin uzun yıllar site yönetiminde kalmaları da bir başka tartışma konusu. Emlak sektörünün köklü kuruluşlarından Evra Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Topaloğlu yüksek aidatlar ve müteahhitlerin site yönetimde uzun yıllar kalması konusunda çarpıcı açıklamalar yaptı. Topaloğlu şöyle konuştu:

“Tapu daireleri, yönetim planı tapuya verilirken 1 yılın üzerine ek bir süre yazılmaması için dikkatli olmalı. Sitede yerleşim başladıktan sonra dolaylı ya da doğrudan müteahhit firmalar yönetimi elinde tutarsa daire sahipleri kendi evlerinde kiracı gibi oturmalarına sebep olacak yüksek aidatlarla karşılaşabilir. Vatandaşlarımızda hakkını aramalı ve site yönetimlerine karşı duyarlı olmalı.’’

Neler yapılabilir?

Aidat bedelleri tartışmasına da değinen Topaloğlu, “İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde inşa edilen site tarzı, sosyal alanları olan konut projelerinde aidat miktarına en çok etki eden faktörlerin başında ortak alan masrafları geliyor. Masraflar projenin büyüklüğüne ya da özelliğine göre aidat ücretlerini artırabiliyor. Bu nedenle şirketler ya site içindeki kurdukları güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, yağmur suyunu peyzaj sulamasında kullanma gibi alternatif enerji yatırımlarıyla ya da yıllık toptan elektrik satın alarak bu masrafları asgari düzeye çekmeli. Tüm bunlara ek olarak bazı şirketler satışları desteklemek için bir yıl aidat almama garantisi sunuyor.’’ dedi.

YORUMLAR 2
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    Evin kirası 2000 TL aidat 475 TL. garip bir durum.
    Cevapla
  • YUNUS 7 yıl önce Şikayet Et
    basit beyinliler elalem uzayda üs kuruyor siz yok konut yok site yok aidat,her taraf şantiye,oldu herşey rantiye, yaşamı betondan ibaret sanan zavallı akıl çok acizsin çoookkk...yolsuzlukla mücadele,göç ile mücadele,adil yargı,demokrasi gibi kavramlarımızı daha çok geliştirmeliyiz yeterli değil bunlarla uğraşmaşıyız falan müteahhit cebini doldurup benim oksijenimi elimden alacak bizlerde onları pohpohlayacağız gidin Roma'ya bakın ders alın 150-200 senelik tarihi yapılar nasıl korunuyor ayrıca bir tane çivi toprağa dahi çakılıyor mu bakın bakalım..
    Cevapla