Bina yapımında yeni döneme hazır olun!
Bakan Özhaseki, bina yapım ve tadilatında yeni yönetmeliklerin yolda olduğunu işaret etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yeni binaların inşaasına dair değişikliğe gidileceğinin sinyalini verdi.
İnsanların evinde huzur bulmak istediğini ve gürültü yalıtımının bu açıdan çok önemli olduğunu vurgulayan Özhaseki, "23 ilde çalışma yaptık. Gürültü haritalarını çıkarmaya çalışıyoruz. Özellikle bazı illerimizde demiryolu, havayolu, karayolu nasıl etkiler diye birkaç alanda çalışıyoruz. Pilot illerimiz var." dedi.
Özhaseki, ses yalıtımına yönelik tedbirleri almak için de inşaat ruhsatları ve meskenler verilirken buna dikkat eden bir yapı oluşturulduğunu, bir taraftan da fiziki bazı önlemlerin alındığını ifade etti.
YEŞİL BİNALAR İÇİN YENİ YÖNETMELİK YOLDA
Özhaseki, "yeşil binalar" konusunda İstanbul Teknik Üniversitesi ile bir protokol imzalandığını hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Çalışmalar bitmek üzere. Çıktığında bundan evlerin ruhsatı ve meskeni aşamasında birtakım tedbirler getireceğiz. Eskiden yapılmış ama uygulaması ileriye ötelenmiş mesela tecrit malzemeleri var.
Duvarların arasına koyduğunuz bir yalıtım malzemesi sizi enerjide yüzde 35-40'a kadar tasarruf ettirebiliyor. Pencerelerin büyüklüğü ve boyutu, çift cam olup olmaması ile ilgili bir tedbir, evlerinizdeki enerjiyi yüzde 40, yüzde 50'ye kadar hatta birçok yerde sizi karlı hale getirebilecek bir duruma dönüşüyor. O zaman bütün bunların yönetmeliklerinin yazılması gerekiyor."
TADİLATTA YENİ DÖNEM
Özhaseki, gelişmiş ülkelerde plan tadilatlarının kolay olmadığını, akşamdan sabaha bir şeyin yapılamayacağını, vatandaşların evinin cephesini bile diğer komşuların onayı olmadan değiştiremeyeceğine dikkati çekti. Denetimlerden korkulmaması gerektiğini söyleyen Özhaseki, yaşam alanlarının doğru bir konsept üzerine oturtulması sonucunda tüm vatandaşların ve gelecek nesillerin de rahat edeceğini dile getirdi.
Özhaseki, "Bu manada gerek akıllı kentler, gerek yeşil binalar gerekse de binaların ısı yalıtımı konusunda birçok yönetmelikle değişikliğe hazır hale geliyoruz. Yakında bunları da yayımlayacağız." şeklinde konuştu.
'BU SAATTEN SONRA...'
Söz konusu süreçlerin zaman aldığını ve birtakım alışkanlıkları kırmanın da kolay olmadığını belirten Özhaseki, "Şehir kültürü, şehirlerin kendine has kadim bir anlayışla, bundan sonra kendi geleneklerimize göre huzurlu bir şekilde yaşayabileceğimiz bir ortam. Yeşil evler, enerji tasarrufu sağlayan evler, yavaş yavaş önümüzdeki günlerde yerini bulacak ve hiç değilse bu saatten sonra yapılaşma böyle devam edecek, İnşaallah." diye konuştu.
-
ali 8 yıl önce Şikayet Etbu yapı kullanım iznini ya kaldırın. ya da yapi kullanim izni almayan mutahhitlere yaptirim getirin. vatandas magdur oluyor.Beğen
-
cemil kara 8 yıl önce Şikayet Etakliniz basiniza yenimi geldi biz yillardir soyluyoruz, halen binalara otopark yapilmiyor cevre duzenlemesi yok, herkes kafasina goreBeğen
-
deli dumrul 8 yıl önce Şikayet EtAnladığım şey, yine yine yeni bir vergi, yine yeni bir mevzuat. Bunu doğu da da uygulayın bakalım.Beğen Toplam 2 beğeni
-
urfa 8 yıl önce Şikayet Etapartmanlarin cati katlarina veya yan taraflarina günes panelleri koyulsa kendi enerjisini karsilasa super olurBeğen Toplam 2 beğeni
-
Trafik çilesi 8 yıl önce Şikayet Etistanbulda kentsel dönüşüm sonrası yapılan binalarda müteahhitler çok kötü işler yapıyorlar. Tuğla üzeri alçı yapılıyor sıva filan yok, böylece komşuların her sesi, sokaktaki her ses duyuluyor. Sadece maldan çalmadan iş yapma kanunu getirilse ve rüşveti önleyerek denetim yapılsa memleket cennet olur. Ayrıca yetkililer sesimizi duysun, her apartmana otopark zorunluluğu getirsin Allah rızası için....Beğen Toplam 3 beğeni