Bakan açıkladı! Yüzde 3 sınırı geliyor

Yeni düzenlemeyle beraber emlakçılık sil baştan değişiyor. Artık alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı sözleşmede yer alan satış bedelinin yüzde 3'ünden fazla olamayacak.

Bakan açıkladı! Yüzde 3 sınırı geliyor
Bakan açıkladı! Yüzde 3 sınırı geliyor
GİRİŞ 31.10.2017 17:57 GÜNCELLEME 31.10.2017 17:57
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yaptığı yazılı açıklamada, taşınmaz ticaretine ilişkin aracılık ve danışmanlık hizmetinin çerçevesini çizen Taşınmaz Ticareti Yönetmelik Taslağı'nı bakanlığın internet sitesinde kamu kurum ve kuruluşları, meslek kuruluşları ile dernek ve federasyonların görüşüne açtıklarını bildirdi.

Yönetmelik taslağına son şeklinin gelecek görüşler doğrultusunda verileceğini belirten Tüfenkci, "Taslakla sözleşme şartları ve kuralları düzenleyip, taşınmaz ticareti bilgi sistemi kuruyoruz, herkesin farklı bir komisyonla iş yapmasını önlemek için de komisyon oranlarını belirliyoruz."  bilgisini paylaştı.

EMLAKÇIYA MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ

Tüfenkci, taşınmaz ticaretiyle uğraşan tacirler ile esnaf ve sanatkarlara, her bir işletmesi için yetki belgesi alma kriteri getirildiğini aktararak, "Bu yetki belgesi taşınmaz ticareti yapılan işletmenin bulunduğu yerdeki ticaret il müdürlükleri tarafından verilecek. Taşınmaz ticareti yapılan işletmelerde çalıştırılan pazarlama ve satış personelinin yanı sıra bu işle uğraşan esnaf ve sanatkarlara, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az birine, şubelerde ise şube müdürüne mesleki  yeterlilik belgesi alma yükümlülüğü getiriliyor." ifadesini kullandı.

EMLAKÇI DEVRE DIŞI BIRAKILAMAYACAK

Taslakla emlakçı ile müşteri arasında düzenlenecek belge ve sözleşme tiplerinin de belirlendiğini bildiren Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Bu yolla hem emlakçıların farklı farklı sözleşmeler hazırlaması önleniyor hem de emlakçıyı aradan çıkarıp mülk sahibi ile anlaşma neticesinde emlakçıların hak kaybına uğramasının önüne geçiliyor. Emlakçıların farklı farklı  belgeler hazırlamasının önüne geçmek için hizmet sözleşmesi, alım satıma aracılık  sözleşmesi, kiralamaya aracılık sözleşmesi ve hizmet ortaklığı sözleşmesi gibi  dört farklı tür sözleşme standardı getiriliyor. Emlakçıların hak kaybına  uğramasını engellemek için ise 'taşınmaz gösterme belgesi' getiriyoruz.  Taşınmazın satışı ile ilgi bir süre yazılacak. Müşteri o süre içinde emlakçıyı  devre dışı bırakamayacak."

Tüfenkci, taşınmaz ticareti kapsamında alınacak hizmet bedelinin de  kurala bağlandığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Taslakta, taşınmaz ticareti kapsamında alınacak hizmet bedeline hak  kazanılmasını, taraflar arasında alım satıma aracılık sözleşmesi veya kiralamaya  aracılık sözleşmesinin kurulması şartına bağlıyoruz. Bu çerçevede, alım satım  işlemlerinde hizmet bedeli oranının alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan  satış bedelinin yüzde 3'ünden fazla olmaması; kiralama işlemlerinde ise hizmet  bedelinin kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin bir aylık  tutarından fazla olmaması öngörülüyor. Ayrıca hizmet bedelinin iş sahibi ile  alıcı veya kiracı arasında aksi yazılı olarak kararlaştırılmadıkça eşit olarak  paylaştırılması şartı getiriliyor. Öte yandan, hizmet sözleşmesinde alım satıma  ilişkin hizmet bedeli oranına yer verilmemesi halinde hizmet bedelinin, alım  satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin binde beşi olması;  kiralamaya ilişkin hizmet bedeline yer verilmemesi halinde ise herhangi bir bedel  talep edilememesi kuralını getiriyoruz."

YER GÖSTERMEYE ÜCRET YOK

Taraflardan herhangi birinin hukuken haklı bir sebebi olmaksızın alım  satım veya kiralamadan cayması durumunda cayan tarafa, alım satım işlemlerinde  hizmet bedelinin yüzde 10'unu, kiralama işlemlerinde hizmet bedelinin tamamını  ödeme yükümlülüğü getirildiğini bildiren Tüfenkci, taslakta taşınmazı gösterme  hizmeti karşılığında herhangi bir ücret talep edilemeyeceğinin yer aldığını ancak  ilçe sınırı dışında verilen taşınmaz gösterme hizmeti için ulaşım masrafı talep  edebileceğinin öngörüldüğünü aktardı.

Tüfenkci, taşınmaz alım satımı ile kiralama faaliyetleri kapsamında  yetki belgesi, mesleki yeterlilik belgesinin takip ve kontrolünün sağlanması için  de Bakanlık tarafından Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi'nin kurulmasının  planlandığını ifade etti.

YORUMLAR 63
  • ahmet 6 yıl önce Şikayet Et
    %3 fazla % 1 olmalı.
    Cevapla
  • Mustafa 6 yıl önce Şikayet Et
    S.Bakan,sanki bundan önceki uygulamalarda emlakcılar %10 alıyormuş gibi,bir anlam ortaya çıkıyor.Bizim yıllardır bu tür işlerde her iki taraftanda %1.5 Komisyon ücreti ödenir.Hatta bizzat bazen bunun altında bile pazarlıkla ödediğimiz oldu.Abartmanın gereği yok.veya istisna denecek kadar az olayı genele yaymak hoş değil.
    Cevapla
  • canım türkiyem 6 yıl önce Şikayet Et
    enlakcılarda her türlü hilakarlık mevcuttur ben çok iyi biliyorum vergi kaçırmak için neler yapıyorlar . kira 1000 tl adamlar 500 gösteriyor maliyeye neler neler dönüyor . avukatlar bunlarda çok hilekarlık dönüyor . elden para alıyorlar avukatlar . devlete bildirmiyorlar . dosyalar da insanları mahkemelerde düşürmuyorlar . insanların haberi yok dosyalar acık gözükür halbuku adam parasını ödemiş dosyası açık görülüyor ..
    Cevapla
  • Komik 6 yıl önce Şikayet Et
    O degilde sanki burada yorum yapanlar cok alin teri ile calisiyor. Alin teri ile fabrikada calistigini iddia edenlerin nasil isten kaytardiklarini nasil yalan konustuklarini sanayide coook gordum.emlak isi bukadar karli ise siz neden bekliyorsunuz? Malmisiniz o sebepten mi? Yalan soylemeyenden mal alma yalanciya inan sonrada niye duzgun emlakci yok diye aglan.tam bir ikiyuzlu toplum olduk.isini helalinle yapana anlamiyor de git tokatciya tokatlan sonrada hakkim haram olsun de ne guzel memleket.
    Cevapla
  • erdal 6 yıl önce Şikayet Et
    Kimse işini bırakıpta bu işe girmek zorunda değil.Ama herkes ya ev alır yada kiralar ve emlakçıyla muatab olur.O mallık size ait ki savunduğun kişilerin özeti gibisin,yani örneksin.
    Cevapla
  • KARTAL-ÇORUM 6 yıl önce Şikayet Et
    Memleket o hale geldiki hiçbir insana ve meslek sahibine güven kalmadı maalisef ben emlakcıyı savunmuyorum.bakın insanlara kasap at eşek eti satıyor.bakkal her türlü hileyi yapıyor.avukat mükellefini satıyor,her tür gıda maddesi ile oynanıyor,memur rüşvet istiyor.lütfen söyleyin hanğimizdogruyuz,müslüman dediğimiz< insan camiden çıkınca her türlü olumsuzlugun peşinde burada gerçek dürüst ve iyi yetişmiş ahlaklı ALLAH korkusu olan insanlara ve idarecilere ihtiyac var.bu ülkede hala çok saygı değer insan olduguna inanıyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle