Vanlı depremzedeyi şaşırtan rapor!

Depremzedeler depremin şokunu yavaş yavaş atlatırken, AFAD'ın açıkladığı raporda aynı binadaki dairelere farklı rapor çıkartılması ise bazı depremzedelere tekrardan şok yaşattı.

Vanlı depremzedeyi şaşırtan rapor!
Vanlı depremzedeyi şaşırtan rapor!
GİRİŞ 19.04.2012 11:35 GÜNCELLEME 10.09.2020 13:35

Kenan Biter'in haberi

Van depremi sonrası hasar gören binaların durumlarını belirten raporlar açıklandı. Açıklanan raporda binaların durumu adres ve kapı numaraları karşılığında hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı ve ağır hasarlı olarak sınıflandırılırken aynı apartmanda yer alan dairelere farklı sonuçlar çıkartılması ise kafaları karıştırdı.

Geçtiğimiz yıl 7,2 ve 5,6 şiddetinde iki büyük deprem yaşayan Van'da yaralar büyük oranda sarıldı. Kentteki bütün Kızılay çadırları toplatılırken TOKİ de kalıcı konutların yapımına geçtiğimiz aylarda başladı.

Öte taraftan Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD ) tarafından Van genelinde depremin etkilediği bölgelerde yer alan binalar üzerinde yapılan incelemler sonrası oluşturulan ve hasar tespit sonuçlarının yer aldığı raporlar açıklandı.

Sonuçların açıklandığını duyan bazı Vanlı depremzedeler oturdukları konutların durumunu öğrenmek için Van Valiliği’nin internet sitesinde yer alan hasar tespit raporu sonuçlarına baktıklarında gördükleri karşısında şoke oldular.

Açıklanan raporda aynı apartmanda 4. ve 6. kattaki dairelere ağır hasarlı raporu verilirken söz konusu iki dairenin ortasındaki katta yani 5. katta yer alan bir daireye ise orta hasarlı raporu verildi.

Rapor ile kafalar iyice karışırken, deprem sonrası DASK ekipleri tarafından yapılan tespitler sonucu evi ağır hasarlı olduğu için kendisine ödeme yapılan Vanlı depremzedeler, AFAD tarafından açıklanan raporda evlerinin durumunun değişmesi üzerine DASK'ın kendilerinden ödedikleri paraları geri isteyeceğini belirtiyor.

Sonuçların açıkladığını duyunca Valiliğin internet sitesine girdiğini söyleyen depremzede E.Ö. , evinin kapı numarası karşısına baktığında orta hasarlı yazdığını, ancak aynı apartmanda bir üst ve bir alt katında yer alan komşularına ait dairelerin karşısında ise ağır hasarlı yazdığını belirterek;

‘’Depremde hasar gören dairemi 20 yıl vade ile krediyle 75 bin TL’ye satın almıştım. Deprem sonrası ağır hasarlı olduğu için evimi terk etmek zorunda kaldım. Zaten deprem sonrası yapılan tespitlerde de ağır hasarlı olduğu söylenmişti. Bunun üzerine DASK ekipleri de gelip incelediler ve dairem ağır hasarlı olduğu için bana 57 bin TL ödeme yaptılar. Şimdi AFAD’ın açıkladığı rapora göre evim orta hasarlı görünüyor. Ancak alt katımda ve üst katımda yer alan dairelere ağır hasarlı raporu çıkartılmış. Komedi gibi…Alt ve üst katım ağır hasarlı olduğu için yıkılacak ortada ben orta hasarlı olduğum için havada mı kalacağım. Bizi deprem değil AFAD'ın raporu yıktı ‘’ diyor.

AFAD tarafından açıklanan rapor sonrası dairesi ağır hasarlı olduğu için DASK’ın kendisine ödediği parayı geri isteyeceğini de belirten depremzede E.Ö. çarpıcı iddialar da bulundu.

E.Ö. binaları yapan müteahhitlerin hem piyasa itibarları zarar görmesin diye hem de hukuki yönden yaptırıma uğramamak için ağır hasar gören yapılarını hafif ve orta hasarlı göstermeye çalıştıklarını iddia ederek sözlerini şöyle sürdürdü;

‘’Müteahhitler ilk raporlar açıklandığında ‘’Benim bloklarım ağır hasar göremez’’ diyerek itirazda bulundular. Avukatımız ile konuştuk. Müteahhitler yaptıkları binadan 10 yıla kadar sorumluymuş. Biz bunun üzerine dava açtık, eğer kazanırsak, müteahitimiz bize bina yapmak zorunda olacak. Bu da müteahhitlerin işine gelmiyor. Tek sıkıntı bizim blokla sınırlı değil başka bloklarda da sıkıntılar var. Kiminin dairesine 2 farklı rapor çıkartılmış, kimin ise evinin bulunduğu adreste başka isim gösterilmiş’’ dedi.

kenan.biter@haber7.com