Sultan Abdulhamit'in hayali Ovit'te geri sayım!

Rize'nin İkizdere İlçesi Ovit Dağı'nda Türkiye'nin en uzun, dünyanın 4'üncü uzun çift tüplü Ovit Tüneli'nin yapımında sona gelindi.

Sultan Abdulhamit'in hayali Ovit'te geri sayım!
Sultan Abdulhamit'in hayali Ovit'te geri sayım!
GİRİŞ 13.04.2016 16:56 GÜNCELLEME 13.04.2016 17:15
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

1880'LERDE OSMANLI'NIN HAYALİYDİ

Ovit Tünel projesi, Başbakanlık Osmanlı Arşivi kayıtlarına göre, 1880 yılı Osmanlı Devleti'nin kalkınma çalışmalarında yer aldı. Proje için ilk adım 1930 yılında yol projesi ile hayata geçirildi. Kazma ve küreklerle yol yapımının başladığı bölgede Rizeliler gruplar halinde çalışmak üzere bölgeye gönderildi.

TEMELİNİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ATTI

Yıllarca yapımı gündemden düşmeyen Ovit Tünel projesi ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde gündeme geldi ve 13 Mayıs 2012 tarihinde temeli atıldı.

ULAŞIM 12 AY BOYUNCA SAĞLANACAK

Rize ile Erzurum'u birbirine bağlayacak olan 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda yapımı süren ve 14 bin 300 metre uzunluğu sahip Ovit Tüneli Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise en uzun 4'ncü tüneli olma özelliğini taşıyacak.

412 MİLYONA MAL OLACAK

Tünelin giriş kotu 2.054 metre, çıkış kotu ise 2.260 metre olacak. Makyol İnşaat tarafından yapılan ve 412 milyon 366 bin liraya mal olacak olan Ovit tünelinin tamamlanmasıyla Rize- Erzurum arasındaki ulaşım 4.4 kilometre azalacak, ulaşım 12 ay boyuna kesintisiz sağlanacak.

SON 2 KİLOMETRE

Ovit tünel inşaatında Rize'nin İkizdere İlçesi ile Erzurum'un İspir ilçelerinden çift yönlü delme işlemi sürdürülüyor. Yüzde 85'i tamamlanan ve kalan son 2 kilometrelik bölümde delme işlemi sürdürülen Ovit tünelinde Ağustos ayı ortalarında ışığın görünmesi planlanıyor.

Ovit Tünelinde ulaşımın, ışıklandırma, mekanik aksamlar ile güvenlik tedbirlerini kapsayan çalışmaların tamamlanması ile birlikte 2017 yılının sonunda sağlanması bekleniyor.

YORUMLAR 4
  • Ak gençlik 7 yıl önce Şikayet Et
    Herkez konusur Ak parti yapar
    Cevapla
  • rafael 7 yıl önce Şikayet Et
    Bence gerksiz ekonomik değeri olmayan siyasi rant uğruna yapılan bir harcama yazık.
    Cevapla
  • KURT 7 yıl önce Şikayet Et
    Sence tabiki. Bence çok önemli, gerekli yapanlardan Allah razı olsun
    Cevapla
  • ankara 7 yıl önce Şikayet Et
    burdan sesimi duyurabilir miyim bilmiyorum ama söylemeden edemiycem yetkililer lütfen istanbulu eski haline çevirin boğazında eski teknelerle gezinti yapan insanlar olsun evlerimiz bizim evlerimiz olsun bizim kültürümüzden olsunlar bugün bir osmanlı zamanındaki ev ile istanbuldaki derme çatma yapıları karşılaştırın lütfen.... istanbul rüya gibi bir şehirmiş
    Cevapla