Dünyanın en büyüklerinden! İlk Erdoğan görecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Yeni Havalimanı'nın açılmadan önce Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile incelemelerde bulunulacağını söyledi.

Dünyanın en büyüklerinden! İlk Erdoğan görecek
Dünyanın en büyüklerinden! İlk Erdoğan görecek
GİRİŞ 05.03.2018 13:49 GÜNCELLEME 05.03.2018 13:54
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Yeni Havalimanı'nın ilk etabının 29 Ekim 2018'e yetiştirilmesine ilişkin herhangi bir sıkıntının olmadığını vurgulayarak, "Havalimanımız açılmadan önce sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı davet edeceğiz. Hem pisti kullanacağız hem de terminalimizde çok ciddi ilerlemeler var onu da yerinde inceleyeceğiz." dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme  Bakanı Ahmet Arslan,yaptığı açıklamada, İstanbul'a yapılacak  yeni havalimanında yakın zamanda incelemelerde bulunduğunu anımsatarak,  ilerlemelerin memnuniyet verici olduğunu söyledi. Birbirini tamamlayan ve takip eden birçok çalışmanın aynı anda  yürütüldüğünü vurgulayan Arslan, havalimanının ilk etabının 29 Ekim 2018'e  yetişmesine ilişkin herhangi bir sıkıntının olmadığının altını çizdi. Arslan, şubat ayında birinci pistin uçakların inebileceği hale  geldiğine işaret etti. Söz konusu pistin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce uygun  olduğunun bildirildiğini anlatan Arslan şunları kaydetti:  "Bir tek gece uçuşu için ışıklandırılması ve enerji verilmesi  gerekiyordu ki onu da yaptık. Enerji verildi, herhangi bir aksaklık yaşanmadı. Şu  anda 24 saatlik periyotta o piste uçak inebilir hale geldi. 'Sayın  Cumhurbaşkanımız ilk uçuşu yapabilir mi?' diye teklifimiz vardı ancak uçak hazır  olduğu halde böyle bir organizasyon gerçekleşmedi. Pistimiz hazır, gerisi sayın  Cumhurbaşkanımızın takdiri diye belirmiştik, böyle bir şey olmayacağı bize ifade  edilmişti. Ancak önümüzdeki dönemde havalimanımız açılmadan önce sayın  Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı davet edeceğiz, onlar da 'olabilir'  dediler. Hem pisti kullanacağız hem de terminalimizde çok ciddi ilerlemeler var  onu da yerinde görebilmeleri için sayın Cumhurbaşkanımızı davet edeceğiz."

 

Arslan, 29 Ekim'de açılışın gerçekleşmesinin ardından bir iki günlük  periyotta havayolu şirketlerinin taşınmasına ilişkin işlemlerin tamamlanacağını  ifade ederek, 30 Ekim itibarıyla hizmetlerin etap etap yeni havalimanından  verilmeye başlanacağını sözlerine ekledi.

SOY AĞACI HİZMETİ 

Bakan Arslan, e-Devlet Kapısı üzerinden verilmeye başlayan "soy ağacı"  hizmetine de değindi. Söz konusu hizmetin yoğunluğa neden olduğunu anımsatan Arslan, her  vatandaşın aynı anda 4-5 işlemi yapma girişimi nedeniyle kapasite sorununun  ortaya çıktığını söyledi. Arslan, İçişleri Bakanlığınca yapılan çalışmayla bunların hepsini aynı  anda yapan ve vatandaşa bilgi veren mekanizmanın hizmete sunulduğunu ifade  ederek, böylece sıkıntının ortadan kalktığını bildirdi.   Sistemde herhangi bir çökmenin meydana gelmediğini dile getiren  Arslan, ancak aynı anda milyonlarca kişinin sisteme girmeye çalışması nedeniyle  en sondaki kişilerin, sisteme erişemediğini bunun da sistemin çöktüğü yönünde bir  algı ortaya çıkardığını kaydetti.

Soy ağacı uygulamasında herhangi bir sıkıntının olmadığını belirten  Arslan, sistem kapasitesinin yaklaşık 3 kat büyüdüğünü işaret etti.  Arslan, söz konusu uygulamanın ardından şehitler listesinin de yeni  bir hizmet olarak sisteme eklendiğini hatırlattı.

ÇOCUKLARIMIZI TAKİP EDECEĞİZ

Bakan Arslan cinsel istismar, çocuklara yönelik cinsel taciz gibi  konularda mücadelenin devam ettiğini ifade ederek, son yaşanan olaylar  çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar  Kurulu'nda, ilgili bakanlıkların yer aldığı bir komisyon kurulduğunu anımsattı. İkinci toplantısını da yapan Komisyonun, önümüzdeki Bakanlar Kurulu'na  bilgi vereceğini ifade eden Arslan, bu doğrultuda gerekli tedbirlerin alınacağını  belirtti. Arslan, çocuk tacizi ve istismarına yönelik sanal alemdeki mücadelenin  ilgili yasal düzenleme çerçevesinde devam ettiğini kaydederek, zaman zaman  Bakanlık ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) olarak yapılan  uygulamalar nedeniyle "katı" olduklarına yönelik eleştirilerin geldiğini anlattı.

 Söz konusu çalışmaların toplum yararına yapıldığını dile getiren  Arslan, yanlışlıkların önlenmesine ilişkin düzenlemelere devam edeceklerinin  altını çizdi. Gerçek hayatta suç olan her şeyin sanal alemde de suç olduğuna dikkati  çeken Arslan, gerçek hayatta anında müdahale edildiğini, sanal alemde ise  tespitin yapılmasının ardından cezai müeyyidelerin uygulandığını kaydetti.   Arslan, toplumun bu konuda bilinçlenmesinin önemine dikkati çekerek,  vatandaşlardan destek istedi.

Çocukların internet ortamındaki suçlardan korunmasına yönelik ücretsiz  sunulan Güvenli İnternet hizmetinin kullanılmasını öneren Arslan, "Çocuklarımızı  nasıl ki gerçek hayatta tehlikelerden korumak adına dikkatli ve koruyucu tavır  sergiliyorsak, aynı şekilde internet ortamında da çocuklarımıza sahip çıkmamız  gerekiyor. İnternet ortamında çocuklarımızın ne yaptığını takip etmemiz  gerekiyor." ifadelerini kullandı.  Bakan Arslan, internet ortamındaki yayınlara ilişkin düzenlemeye de  değinerek, bu yayınları yasaklamak gibi bir düşüncenin olmadığına dikkati çekti. Yayıncılığı yanlış olanlara ilişkin kararların Radyo ve Televizyon Üst  Kurulunca (RTÜK) alınacağını anlatan Arslan, söz konusu kararın bildirileceği  BTK'nin, müeyyideleri uygulamak adına gereğini yapacağını kaydetti.

Bu konuda her türlü alt yapının BTK'de olduğunu, RTÜK tarafından  gerekli denetimlerin yapılacağını dile getiren Arslan, "Bu tip yanlışlıkların  olmaması ve bunların engellenmesi adına, BTK, uzmanları marifetiyle gerekli  çalışmaları yapıyor, erişim engellenmesi de dahil gerekli müeyyideleri  uyguluyordu. Ancak bundan sonra daha sistematik olarak yetkiyi almış olan RTÜK,  bu konuda gerekli çalışmayı yapacak. Kararları RTÜK alacak, uygulamayı BTK  yapacak." değerlendirmesinde bulundu.

  RAYLI SİSTEMİ İÇİNE ALAN YİD MODELİNİ ÖRGÖRÜYORUZ 

 Arslan, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'ne ilişkin sondajların  yapıldığını, etüt proje çalışmalarının ise devam ettiğini ifade ederek,  mühendislik çalışmalarının bitirilmesine bağlı olarak da çalışmaları devam eden  projenin, bu sene içinde yap-işlet-devret (YİD) modeliyle ihale edileceğini  söyledi. İlk defa raylı sistemi de içine alan bir YİD modelini öngördüklerine  dikkati çeken Arslan, raylı sistemlerde YİD modelinin uygulanmasının kolay  olmadığını, karayoluyla birlikte olacağı için uygulanabilir hale geldiğini  bildirdi.

Raylı sistem yatırımlarının çok pahalı olduğuna işaret eden Arslan,  şöyle devam etti:  "Ancak uzunca bir süre kullanılacak ömre sahip. Bu da çok  yap-işlet-devret modeline uymuyor. Ülke olarak biz, başlangıçta pahalı olan bu  yatırımı yapıyoruz ancak 100 yıl boyunca kullanılacağı için de uzun vadede  ekonomik oluyor. Fakat YİD'de finanse edilebilirliğini düşündüğünüz de 15-20 yılı  geçince finanse edilebilir olmuyor ama karayolu geçişini de içinde barındırdığı  için ikisi birlikte YİD modeline uygun hale gelecek. Bunu da mühendislik  çalışmalarımız sonucunda kararlaştıracağız."

YORUMLAR 5
  • mehmet 6 yıl önce Şikayet Et
    100.ölüm yıldönümü anısına Abdülhamit Han olmasını istiyoruz.
    Cevapla
  • Ali Er 6 yıl önce Şikayet Et
    TAYYİP ERDOĞANdan başka isim düşünülemez. Ziyadesiyle HAK etti.
    Cevapla
  • asya 6 yıl önce Şikayet Et
    havalimanın adını Recep Tayyip Erdoğan koysunlar çünkü bunu hakediyor
    Cevapla
  • G.antep 27 6 yıl önce Şikayet Et
    Tabiki once baskan gorecek
    Cevapla
  • mehmet 6 yıl önce Şikayet Et
    biraz da izmir tüp geçiş hakkında bilgi verin. ne olacak? yapılacak mı?
    Cevapla