Müteahhitle sorun yaşayan avukata gitsin

Kentsel dönüşüm projelerinde, müteahhitle yapılan sözleşmelerin ihlal edilmesi problemi çok sık rastlanan bir durumdur. Peki müteahhitle anlaşamama durumunda ne yapılmalı? Müteahhitle hangi konularda anlaşamayabiliriz?

Müteahhitle sorun yaşayan avukata gitsin
Müteahhitle sorun yaşayan avukata gitsin
GİRİŞ 02.04.2018 12:18 GÜNCELLEME 02.04.2018 12:18
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yapının istenilen kalitede olmaması, vaat edilen niteliklere uygun olmayan bir yapı teslim edilmesi, inşaatın süresinde bitirilememesi bu durumlara örnek olarak verilebilir. Kentsel dönüşümde müteahhitle anlaşamama sorununun baştan çözümü veya böyle bir sorunla karşı karşıya kalınması durumunda hak kaybına uğramamak için konusunda uzman bir avukatın desteği şarttır.

MÜTEAHHİTLE YAPILAN SÖZLEŞMEYE DİKKAT

Kentsel dönüşüm kanunu olarak da bilinen 6306 sayılı yasanın 6. maddesine göre; bina yıkıldıktan sonra maliklerin veya Bakanlığın talebi ile kat irtifakı ve kat mülkiyeti kaldırılır, arsa payları malikleri adına kaydedilir. Maliklerle müteahhidin veya inşaat şirketinin yaptığı anlaşma doğrultusunda ayrılma, birleştirme ve arazi düzenlemesi yapılır.

Bu bakımdan müteahhitle yapılan sözleşme sebebiyle ciddi hak kayıpları yaşanabilir. Müteahhitlerle anlaşma sürecinde avantaj elde etmek isteyen mülk sahiplerinin kötü niyetli bir yaklaşımla, üçte iki çoğunluğu elde ederek diğer hak sahiplerinin aleyhine bir sözleşme ortaya koymaları mümkündür. Kanunun üçte iki şartının amacı, riskli yapılarda hızla çözüme ulaşarak riskli yapı yerine dayanıklı ve modern binaların yapımını sağlamaktır. Ancak bu durum kimi zamanlarda suiistimale meydan verebilir.

MÜTEAHHİTLE KARŞILAŞILABİLECEK SORUNLAR

Arsa paylarının mevcut metrekare ile doğru orantılı olmaması, kişilerin paydaş oldukları yapıdaki dairelerinin pozisyon veya cephesinin yeni projede farklı olması, memnuniyetsizlikler, komşular arasındaki kişisel husumetler sözleşme aşamasında ciddi sorunlara sebebiyet verebilmektedir. 

Buna rağmen üçte iki çoğunluğun söz sahibi olması durumunda geriye kalan hak sahiplerinin mevcut duruma rıza gösterdikleri ilke olarak kabul edilecektir. Ancak bu, hak sahiplerinin kanun yoluna gidemeyecekleri anlamına gelmez. Arsa payı itirazları davaları kentsel dönüşümde müteahhitle anlaşamama durumuna iyi bir örnektir. Fakat bu davalarda asıl olan müteahhitle anlaşmama değil, pay sahipleri arasındaki uyuşmazlık sebebiyle anlaşamamadır.

MÜTEAHHİTLE ANLAŞAMAYAN AVUKATA GİTSİN

Müteahhitlerin kentsel dönüşümü bir fırsata çevirmesi durumu ise kat malikleri için hukuki desteği zorunlu kılmaktadır. Müteahhitlerin, riskli olduklarına inandıkları binalardan daire satın alarak binayı kentsel dönüşüme zorlaması, hatta kendisi ile anlaşmaya zorlaması artık yaygın olarak karşılaşılan bir durumdur. 

Bina için risk raporu alınması için tek bir tapunun yeterli olması sebebiyle kolayca başvuru yapan müteahhitler, sonrasında risk raporu alınmasını müteakip 60 gün içinde karar vermeyen yönetim aleyhine, riskli yapının boşaltılması yoluna (tahliye) gidebilmektedirler. Kat maliklerini mağdur eden bu durumdan başkaca imar planlarında meydana gelebilecek değişikliklere karşı da savunmasız kalabilirler.

Belediyelerin imar planlarında yaptıkları son değişiklikler nedeniyle, kat malikleri umduklarından daha küçük dairelere sahip olabilecekleri gibi, normalden çok daha değerli ve daha fazla kat hakkına sahip bir binadan daha az hak elde edebilirler. Tüm bu durumlar için en iyi çözüm işinde uzman bir avukatlık bürosu ile temsil edilmektir.

YORUMLAR 1
  • MÜSLÜMAN TÜRK 6 yıl önce Şikayet Et
    Durdurun artık şu dönüşüm işini!
    Cevapla