Esenler'de deprem yüzünü gösterdi!

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde 4 bin öğrenci ile tatbikat amaçlı 6.5 büyüklüğünde, 45 saniye süren deprem gerçekleşti. Gerçeğini aratmayan tatbikat, olası bir depremde yaşanacakları bir kez daha gözler önüne serdi.

Esenler'de deprem yüzünü gösterdi!
Esenler'de deprem yüzünü gösterdi!
GİRİŞ 17.04.2018 15:09 GÜNCELLEME 17.04.2018 15:09

Esenler Belediyesi İşletme Müdürlüğü’ne bağlı Esenler Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (ESKAT), toplumda afet bilinci oluşması için Yıldız Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’nda, 4 bin öğrenciyle gerçeğini aratmayan bir deprem tatbikatı gerçekleştirdi. 

Tatbikat öncesinde öğrencilere ve öğretim görevlilerine “Afet Bilinci Eğitimi” verildi. Senaryo gereği 6.5 büyüklüğünde ve 45 saniye süren depremle başlayan tatbikatta, deprem uyarı sesi ile birlikte binada bulunan öğrenciler çök-kapan-tutun yöntemi yaptılar. 15 saniye sonra ikinci deprem uyarı sesi ile birlikte öğrenciler ve akademik personel hızlı bir şekilde binayı tahliye ederek toplanma alanına intikal ettiler. Deprem anında yaralanan 5 öğrenci için de arama-kurtarma tatbikatı yapıldı.

GERÇEĞİNDEN FARKI YOK

Esenler’in birinci derecede deprem kuşağında yer alması gerçeğinden hareketle düzenlenen tatbikata, ESKAT ekibinin yanı sıra; İtfaiye, İSKİ ve İGDAŞ personeli de destek verdi. Artçı depremlerin kısa aralıklarla devam ettiği, bazı konut, işyeri ve resmi kurum binalarının yıkıldığı, bazı mahallelerde elektriklerin kesik olduğu, ilkyardım ve tedavi hizmetlerinin aksadığı da gelen bilgiler arasındaydı... Okul içi kontrollerde üçüncü kattaki yaralılar sedyelerle ve iple tahliye edildi. Binada başka yaralı olmadığının anlaşılması ve çevre güvenliğinin sağlanmasının ardından ESKAT ekibi iple iniş yaparak, Türk bayrağını, belediye ve ESKAT flamasını açarak tatbikatı tamamladı.

ONLAR AFET GÖNÜLLÜSÜ

Tatbikata; Esenler Belediyesi İşletme Müdürü M. Yavuz Eres, YTÜ öğretim görevlileri ve öğrenciler de katıldı. Toplanma alanında kurulan Deprem Çadırı'nda; enkaz resimleri sergisinin yanı sıra arama kurtarma malzemelerinin tanıtımı ve afet gönüllüsü başvurularının kabul işlemleri yapıldı. Çok sayıda akademisyen ve öğrenci afet gönüllüsü oldu.