Gezi’ye inat mega projeler

Beş yıl önceki Gezi Parkı kalkışmasıyla durdurulmak istenen asırlık projeler peş peşe tamamlanıyor.

Gezi’ye inat mega projeler
Gezi’ye inat mega projeler
GİRİŞ 29.05.2018 10:10 GÜNCELLEME 29.05.2018 10:12

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden sonra, İstanbul Yeni Havalimanı, nükleer güç santrali ve Kanal İstanbul sırayla bitiyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, engellemelere rağmen zamanında tamamlandı. İstanbul Yeni Havalimanı’nın %90’ı biterken, Akkuyu’da nükler santralin temeli atıldı. Kanal İstanbul'da da sondaj işlemi başladı.

Türkiye, yüksek hızlı büyüme kaydettiği ve enflasyon ile faizi yüzde 5-6’ya kadar çektiği 2013 yılında Gezi Parkı olaylarıyla önünü kesmeye çalışanlara en büyük cevabı mega projelerle verdi. Bundan beş yıl önce İstanbul Taksim’de bulunan Gezi Park’ındaki birkaç ağacın başka yere taşınmasını bahane eden mihraklar, sokak eylemleri ile başlayan protestoları bütün ülkeye yayarak adeta terör estirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başbakanlığı döneminde gerçekleşen bu eylemler sırasında yurt dışında olduğu için Başbakan Vekili Bülent Arınç ile görüşen Taksim Platformu Üyeleri, Türkiye’nin asırlık projelerinin durdurulmasının da aralarında yer aldığı bir dizi talepte bulunmuştu. Türkiye'yi rekabet halinde olduğu batılı ülkelere karşı ekonomik olarak zayıf bırakmayı amaçlayan bu talepler ise hükümetten karşılık bulmadı ve mega projeler sırayla hayata geçirlemeye başlandı.

 

İSTİKRARLA PEŞ PEŞE TAMAMLANIYORLAR

Aradan geçen 5 yıl içinde Gezi kalkışmasıyla durdurulmak istenen Türkiye’nin asırlık projeleri şimdi peş peşe tamamlanıyor. Gezicilerin durdurulmasını istediği Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul Yeni Havalimanı, Nükleer Santral ve Kanal İstanbul projeleri sırayla tamamlanarak hizmete alınıyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, bütün engellemeler rağmen zamanında tamamlandı. İstanbul Yeni Havalimanı’nın yüzde 90’ı tamamlanırken, Mersin Akkuyu’da temeli atılan santrali Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olacak. Sondaj çalışmalarına başlanarak ilk kazma vurulan Kanal İstanbul’un da bu yıl ihalesinin yapılması hedefleniyor.

Üçüncü köprü hizmete girdi

Türkiye ve dünya mühendislik tarihi için kilometre taşı niteliğindeki İstanbul Boğazı’na inşa edilen “dünyanın en geniş köprüsü” Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 26 Mayıs 2016’da hizmete açıldı. Böylece Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında 3 milyar dolara inşa edilen köprü, Asya ve Avrupa’yı üçüncü kez birleştirmiş oldu. Yeni köprü sayesinde yılda yaklaşık 1 milyar 450 milyon doları enerji, 335 milyon doları iş gücü kaybı olmak üzere toplam 1 milyar 785 milyon dolarlık ekonomik kaybın önüne geçildi. Üçüncü köprünün 29 Mayıs 2013’te temeli atılmıştı.

3. havalimanı için geri sayım

Bütün fazları bitince dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Üçüncü Havalimanı’nda açılışa sadece aylar kaldı. Yüzde 90’ı tamamlanan havalimanında ilk uçak 29 Ekim’de iniyor. Toplamda 35 milyar dolarlık yatırımlar tamamlandığında ilk etapta 90 milyon kişiye hizmet verecek. Yeni havalimanıyla İstanbul; bölgesel çapta uluslararası hava transfer merkezi haline gelecek. 3. havalimanın temeli 7 Haziran 2014’te atılmıştı.

Akkuyu NGS’de temeller atıldı

Mersin’de yapımı planlanan Akkuyu Nükler Güç Santrali’nin temeli 3 Nisan’da atıldı. 20 milyar dolarlık proje ile Akkuyu’da toplam 4.800 MW gücünde 4 ünite nükleer reaktör inşa edilecek. Türkiye’nin enerji arz güvenliği için önem taşıyan nükleer santral, elektrik ihtiyacının %10’unu karşılayacak. Türkiye, nükleerde tecrübe edinme adına 600 Türk mühendisinin Rusya’da yetişmesini de sağlıyor.

Kanal İstanbul’da sondaj başladı

Kanal İstanbul için 1/100 bin ölçekli güzergah ve rezerv yapı planı tamamlandı. Son plana göre; Kanal İstanbul 45.2 km uzunluğunda olacak. Projenin sondaj çalışmaları için de ilk kazma 15 Ocak’ta vuruldu. 65 milyar TL yatırımla yapımı planlanan projede, inşaat aşamasında 6 bin kişi, işletme aşamasında bin 500 kişi çalışacak.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK