Ev alıp satacaklar dikkat! Çalışma başlatıldı...

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül "Gayri menkul satış ve tescil işlemleri yönünden de tapu işlemlerinin, devir işlemlerinin noterlerimiz tarafından yapılması hususunu Bakanlar Kurulunda arz ettik, bu konuda sunum yaptık.Seçim sorası noterlere devretmeyi planlıyoruz"dedi

Ev alıp satacaklar dikkat! Çalışma başlatıldı...
Ev alıp satacaklar dikkat! Çalışma başlatıldı...
GİRİŞ 07.06.2018 12:56 GÜNCELLEME 07.06.2018 12:57
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, gayri menkul satış ve tescil işlemleri yönünden tapu işlemlerinin ve devir işlemlerinin noterler tarafından yapılması hususunu Bakanlar Kuruluna arz ettiklerini belirterek, "Başbakanımız, Bakanlar Kurulumuz tarafından da prensipte uygun görüldü. İnşallah seçimlerden sonra da ilgili Maliye Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile oturarak bunun teknik ayrıntılarını Türkiye Noterler Birliği ile çalışacağız ve bu konudaki yetkilerimizi de noterlerimize devretmeyi planlıyoruz" dedi.

Adalet Bakanı Gül, Türkiye Noterler Birliği'nde gerçekleştirilen "Türkiye Noterler Birliği 47. Olağan Kongresi"ne katıldı. Kongrede konuşan Gül, noterciliğin Türkiye'deki hukuk sisteminin göz bebeği olduğunu belirterek, Türkiye Noterler  Birliği'nin her zaman Adalet Bakanlığıyla uyum içinde çalıştığını, sürekli istişarelerde bulunarak mesleğin daha da gelişmesi için görüş alışverişinde bulunduğunu söyledi. Noterliğin kamu hizmeti olarak adalet hizmetinin önemli bir parçası olduğuna değinen Gül, hukuki işlemlerin belgelendirilmesi ve bu işlemlere dair belgelerin saklanması, ihtilafların yargıya intikal etmeden çözülmesi noktasında önemli görev üstlendiğini ifade etti. Gül, deyim yerindeyse noterlerin hukuk alanında "koruyucu hekimlik" görevini üstlenen önemli bir meslek kuruluşu olduğunu söyledi.

 

 

Arabuluculuk sistemi dava sayısını azalttı

Gül, yıldan yıla artan nüfus ile birlikte kişiler arasındaki uyuşmazlıkların da arttığına dikkat çekerek, bunun dava sayısını ve mahkemelerin iş yükünü arttırdığını vurguladı. İş yükü sorununun yargı mensupları ile vatandaşların hukukla ilgili temel gündemi olduğunu kaydeden Gül, "Ana hedefimiz toplumun her kesimine güven veren adalet sistemini tesis etmektir. Ocak ayından itibaren uygulanan zorunlu arabuluculuk uygulaması başarıyla devam etmekte. Buna göre geçtiğimiz yılın Ocak ayı ile 31 Mayıs tarihleri arasına baktığımızda geçen yıl 100 bin dava açılmış. Aynı dönemler arasında bu yıl iş mahkemelerinde açılan dava sayısı 24 bin küsür. Yani, yaklaşık yüzde 80 oranında vatandaşlarımız, iş ve işverenler mahkemelere gitmemiş, 'alternatif uzlaşma yoluyla ben anlaştım' demiş. 4 yıl sürecek bir ihtilafı belki birkaç saat içinde anlaşmayla sonuçlandırmıştır" diye konuştu.

Noterlerin uyuşmazlıkları henüz ortaya çıkmadan önleme ve çıkan uyuşmazlıkları çözmekte çok önemli katkı sağladığını dile getiren Gül, mahkemelerin birçok iş gücünü noterlerin yapmış olduğu hizmetlerin azalttığını ve bunun yargı sistemine yardımcı olduğunu söyledi. Gül, veraset ilamının noterler tarafından veriliyor olmasının da iş gücünü azaltma noktasında önemli bir yerinin olduğunu aktardı.

Gayri menkul satış ve tescil işlemleri devredilecek

Gül, "Gayri menkul satış ve tescil işlemleri yönünden de tapu işlemlerinin, devir işlemlerinin noterlerimiz tarafından yapılması hususunu Bakanlar Kurulunda da arz ettik, bu konuda sunum yaptık. Başbakanımız, Bakanlar Kurulumuz tarafından da prensipte uygun görüldü. İnşallah seçimlerden sonra da ilgili Maliye Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile oturarak bunun teknik ayrıntılarını Türkiye Noterler Birliği ile çalışacağız ve bu konudaki yetkilerimizi de noterlerimize devretmeyi planlıyoruz" dedi.

Kongreye Bakan Gül'ün yanısıra Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, Bakanlık temsilcileri ve noterler katıldı.

YORUMLAR 6
  • Erol 5 yıl önce Şikayet Et
    Hayır, hayır, hayır. Kesinlikle büyük bir hata. Noterler para kazanacak diye, memur kadar sorumluluğu olmayan bir noter çalışanının eline vatandaşın tapu kütükleri teslim edilemez. Resmen vatana ihanet olur. Yarın sabah ilk işim, BİMER'e CİMER'e yazmak.
    Cevapla
  • n.oguz 5 yıl önce Şikayet Et
    ben avusturya viynada yasiyorum, macaristan buraya sadece 45 dakika ve cok Uygun diye gecen hafta macardan haftasonu evi aldim. aynen burada da noterde satisi yapiliyor gayrimenküllerin, randevu 14:30 taydi kahve ve biraz sohbetle satis isi 15: te bitti. tapumu alip döndüm. yani türkiyede ankarada iki yil önce aldigim daire icin iki gün kosturma ve satisi hizlandirmak icin tapudaki memurlarla calisan aracilara verdigim rüsveti karislastirirsam bence cok güzel olur, vesselam
    Cevapla
  • yani ? 5 yıl önce Şikayet Et
    yanlış olur arkadaşlar noterler her ne kadar kamu adına resmî kurum sıtatüsü olsada orada çalışan bir insanın art niyetli davranma şansı her zaman yüksek oranda risk taşır. tapu memurları ne iş yapacak o zaman
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    şu para alış verişinde bir çözüm bulunmalı
    Cevapla
  • işçi. 5 yıl önce Şikayet Et
    ev satışlarında para alışverişide zor oluyor,para noterin hesabında bloke olmalı,tapu devredilincede satanın hesabına aktarılmalı,böylece denetim kolay olacak vergi kaybı olmayacaktır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle