Yanan hastanenin raporu hayrete düşürdü!

TGÜB (Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği) ve Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Figen Beyhan tarafından hazırlanan 5 Nisan 2018’de yaşanan ‘Gaziosmanpaşa Taksim İlkyardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yangını’ raporunu yayımladı.

Yanan hastanenin raporu hayrete düşürdü!
Yanan hastanenin raporu hayrete düşürdü!
GİRİŞ 28.09.2018 15:32 GÜNCELLEME 28.09.2018 15:32

Raporda; yönetmelik hükümlerine aykırı olarak yanıcı ve alevlenici yalıtım malzemeleri kullanılması sonucunda ortaya çıkan hasarların boyutları, günümüz binalarının denetimden, dolayısı ile yangın güvenliğinden yoksun bırakıldığını bir kez daha açıkça ortaya koyuldu.

Prof. Dr. Figen Beyhan, 5 Nisan 2018’de yaşanan GOP Taksim İlkyardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çıkan yangının analizi ve değerlendirmesi sonucunda binanın inşaası sırasında yönetmeliğe aykırı yapılan uygulamaları raporunda net bir şekilde ortaya koydu. 

Yangının oluşumu ve yayılması sürecinde etken olan tüm bileşenlerin detaylı incelendiği raporda, binanın dış duvarına yalıtım amaçlı yapıştırılmış olan malzeme, kolay tutuşabilen ve aleve/ateşe sürekli maruz kalması halinde yanmaya devam eden özelliğinden dolayı yangının büyümesinde en önemli etken olduğuna dikkat çekti.

Ayrıca raporda; Yangın Yönetmeliği’nde yer alan “Isı yalıtım malzemesi, ısı yalıtım yapıştırıcısı, dübel, sıva filesi, sıva ve benzeri diğer teçhizat kullanılarak teşkil edilen ısı yalıtım sistemi uygulandığında, sistem ilgili standartlar kapsamında akredite bir laboratuvar tarafından sertifikalandırılmalıdır.” hükmü gereği mantolama paket sistemlerinin tüm tipleri için sistem yangına tepki raporunun olmasının zaruri olduğu belirtilerek bu hükümleri sağlamayan cephe tasarımının yangının hızla yayılmasına neden olduğu ifade edildi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL