"Tapu sorunu çözülürse satışlar patlama yapar"

Fuzul Grup YKB Mahmut Akbal, inşaat sektörünün yeniden hız kazanması için yabancı yatırımcılara yönelik yeni düzenleme gerektiğini ve satışlarının ihracattan sayılması gerektiğini bildirirken, firma yetkililerine yurtdışında kendilerini daha iyi tanıtabilmesi için yeşil pasaport sunulmasının gerektiğini söyledi.

"Tapu sorunu çözülürse satışlar patlama yapar"
"Tapu sorunu çözülürse satışlar patlama yapar"
GİRİŞ 10.10.2018 15:48 GÜNCELLEME 10.10.2018 15:48
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

E.Giray Topçular'ın haberi

Gayrimenkul piyasasına yönelik yapılan son kampanyalar ve yabancı yatırımcıların ilgisini Haber7.com'a değerlendiren Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal, sektörün nasıl canlandırılabileceğine ilişkin kritik açıklamalarda bulundu.

 

Akbal, konut kampanyasının sınırlı olduğunu aktarırken piyasayı asıl hareketlendirenin yabancı satışların olduğunu bildirdi. Kredi faizlerinin geçen seneye göre yüzde 300 artmasından dolayı iç piyasada maalesef istenen ilginin olmadığını aktardı. Ortadoğu ve Avrupa’dan Türkiye’ye müthiş bir ilgi olduğuna dikkat çeken Akbal, yabancılara 250 bin dolarlık gayrimenkul alımına vatandaşlık verilmesi ve yatırımcıların Türkiye’yi güvenli liman hissetmelerinin sektörü hareketlendiren en önemli sebeplerden olduğuna vurgu yaptı.

FİRMA YETKİLİLERİNE YEŞİL PASAPORT VERİLMELİ

Turizm sektörüne gösterilen desteğin inşaat sektörüne de gösterilmesinin gerektiğini aktaran Akbal, “Firma yetkililerine yeşil pasaport verilmeli, kendimizi yurt dışında daha iyi ifade edebilmek için fuarlarda tanıtımlar, televizyonlarda reklamlar, verilmesi lazım. Çünkü yabancı yatırımcı demek daimi turist demek, daimi kazanç demektir. Şöyle aktarayım. Yabancı turist ülkemizi ziyaret ettiğinde kısa bir dönem için harcama yapıyor ve gidiyor. Fakat yatırımcı yaptığı yatırıma yerleşmek için harcama yaptığı gibi burada yaşamak için de bir bütçe harcıyor ve sürekliliği olan bir kazanca dönüyor” dedi.

YABANCIYA SATIŞLAR PATLAMA YAPAR

Türkiye’de yabancıya konut satışlarının önünün daha da açılması gerektiğini belirten Akbal, “İspanya 1 milyon yabancıya satış yapmış, 187 milyar dolar hasılat elde etmiş. Türkiye Cumhuriyet tarihi boyunca yabancıya sattığımız konut sayısı ise 100 bin. Arada dağlar varken Türkiye'deki 5 yıldızlı otellerin sayısı İspanya'dakinden 5 kat daha fazla. Dolayısıyla bizim yabancıya satışın önünü açmamız lazım. Bu da nasıl gerçekleşebilir. Şimdi bizim burada bir talebimiz var. Yabancıya mülk satışında vatandaşlık verilmesini tapuya bağladılar. Kaldı ki Türkiye'de inşaat sektörünün lokomotifi kamuya bağlı markalı projeler. Ya Emlak Konut ya belediye arazileri veya TOKİ gibi arkasında devlet güvencesi olan projeler. Ama maalesef bunlarda proje aşamasında tapu verilmiyor ve yabancı yatırımcı bu sebepten dolayı tapulu projelere yöneliyor. Demek istediğim noter veya banka aracılığıyla yapılan sözleşmelere de vatandaşlık verilmesi durumunda, Türkiye'de konut satışları patlama yapar. Bu da cari açığa büyük bir katkı sağlar" ifadelerini kullandı.  

KAYNAK: HABER 7
YORUMLAR 27
  • rasim özpınar 5 yıl önce Şikayet Et
    Hadi oradan... Zaten ne oldu ise yabancılardan oldu. Onların parası varken iyi, piyasadan çıkınca ortada kaldık. Yerli yatırımcı olan sizler de yabancıya bel bağlarsanız işimiz var. Açılın yurtdışına orada yapın inşaatlar. Siz yabancı getirirseniz zaten uçuk olan ev fiyatları ne hale gelir. Kiralar ın haline bakın dandik manzaralı milyonluk evleri hep siz peydah ettiniz balon yerlerle...
    Cevapla
  • mişmiş 5 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada öyle bir sistem varki bütün dünya üretsin doları olan yesin. Türk lirasının değer kaybetmesi ile beraber aç gözlü dolar mlyonerleri gözünü türkiyede yatırıma dikmiş. Kesinlikle ticari işletme, entegre tesisler satılmamalı. kesinlikle arazi, toprak, tarla satılmamalı. Sadece konut alırlarsa alsınlar. Ticari alanları bile kiralama usulü ile kiralayabilsinler. Yoksa yazık olur bunca emeği matbaada basılan karşılığının nasıl olduğu muaallakta olan kağıtlara ülkeyi satamayız. Aman. Dolarla satış yasak olmalı. TL ile ancak..
    Cevapla
  • tarık akın 5 yıl önce Şikayet Et
    Akıllı bir Adam. Aleyhimize oluşabilecek durumlara fırsat vermeyecek düzenlemeleri yaparak üzerine çalışılması iyi olabilecek bir konu!.
    Cevapla
  • ramazan yılmaz 5 yıl önce Şikayet Et
    filistini de yıllar önce israil lilere satmışlar şimdi durumlarını bi düşünün her şey para değildir. biz krizde de yaşarız bir bmv ye eksik binin ne olacak
    Cevapla
  • Tugrul 5 yıl önce Şikayet Et
    Yanlis bir yaklasim olmus. Filistinin halinden ders almayanlar, ulkenin kanla cizilen topraklarini yesil pasaportla satalim diyor. Insaatci mantalitesi bu kadar olur dedirtmeyin artik. Biraz vatan topragina karsi duyarli olun. Pesin fiyatina 3 taksitle alinmadi bu ulke.
    Cevapla
  • levent blk 5 yıl önce Şikayet Et
    adamsın...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle