Türkiye'de birinci, dünyada altıncı...

Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından GAP'a hayat veren ve gövde dolgu hacmi bakımından Türkiye'de birinci, dünyada altıncı sırada yer alan Atatürk Barajı'nın, sulama ve enerji üretiminin yanı sıra alabalık yetiştiriciliği için de cazip hale getirilmesi için çalışma yapılıyor.

Türkiye'de birinci, dünyada altıncı...
Türkiye'de birinci, dünyada altıncı...
GİRİŞ 28.10.2018 16:51 GÜNCELLEME 28.10.2018 16:51
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

48,7 milyar metreküp su depolama hacmiyle Türkiye'nin en büyük baraj gölü olan Atatürk Barajı'nın, su ürünleri alanında da ekonomiye katkı sağlaması amacıyla GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTAEM) tarafından "Atatürk Baraj Gölü Şanlıurfa Avlak Sahalarında Kafeslerde Alabalık Yetiştiriciliğine Uygun Alanların ve Taşıma Kapasitesinin Belirlenmesi Projesi" başlatıldı.

Proje kapsamında mühendisler, Atatürk Barajı Gölü koylarında derinlik ölçümü ve su analizleri yaparak, avlakları tespit ediyor. Çalışma sonunda, baraj gölünde belirlenen avlak alanlarda girişimciler tarafından alabalık üretim tesisleri kurulması amaçlanıyor.

 

 

GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarım ve hayvancılık alanında birçok proje yürüttüklerini, bunlardan birinin de Atatürk Barajı'ndaki avlak alanların belirlenmesi olduğunu söyledi.

Baraj gölünün, Türkiye'nin en büyüğü olduğunu anımsatan Çetiner, "Atatürk Barajı tatlı su kaynaklarımız arasında da en büyük kaynaklardan biri. Biz de Atatürk Barajı'nda kafes balıkçılığına uygun alanların belirlenmesi için çalışma başlattık. Bu amaçla modern teknikler kullanılarak, batimetrik uygulamalarla derinlik ve suyun kalitesi ölçüldü, tespitler yapıldı." dedi.

"5 UYGUN ALANIN TESPİTİ YAPILDI"

Çetiner, Atatürk Barajı'nın çok büyük bir alana sahip olduğunu belirterek, faklı alanlarda çok sayıda avlak alanının oluşabileceğini ifade etti.

Baraj gölünün, balıkçılık için büyük bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Çetiner, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin yıllık 250 bin ton olan kafes balıkçılığı üretimi düşünüldüğünde, biz sadece Atatürk Baraj Gölü'nde yıllık 200 bin ton alabalık yetiştirme imkanına sahibiz. Bu da baraj gölünde uygun avlak alanların tespit edilmesiyle mümkün. Biz bu amaçla proje yürütüyoruz. Yatırımcılarımız, üreticilerimiz için baraj gölünde balıkçılık için uygun alanları tespit edeceğiz. Böylece kafes balıkçılığının en uygun ve verimli şartlarda üretiminin yapılmasını sağlayacağız. Projemiz devam ediyor, baraj çevresinde arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor. İlk etapta balıkçılık için 5 uygun alan tespit edildi. Bunlardan ikisinin su analizleri ve diğer teknik çalışmaları tamamlandı. Amacımız, kafes balıkçılığı yapmak isteyen girişimcilere Atatürk Barajı'ndaki uygun alanları tespit edip, sunmak."

"ALABALIK ÜRETİMİ AÇISINDAN EN İYİ ÖZELLİKLERE SAHİP"

Su ürünleri mühendisi ve proje sorumlusu Mahmut Yüksel de teknolojik araçlardan yararlanarak baraj gölünün birçok bölgesinde derinlik ve su kalitesi haritası çıkardıklarını belirtti.

Yaptıkları ilk tespitlere göre, baraj gölündeki suyun, alabalık üretimi açısından en iyi özelliklere sahip olduğunu vurgulayan Yüksel, "Su kalitesi içilebilir özellikte. Zaten alabalık temiz, kaliteli ve soğuk sularda yaşayabilir. Atatürk Barajı da bu özellikte. Şu an birkaç bölgedeki analiz çalışmalarımızı tamamladık. Geriye kalan bölgelerde de ileri ki zamanlarda çalışmalarımıza devam edeceğiz." diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • emekli memur 5 yıl önce Şikayet Et
    gap projesi başladığında bize ülkemiz tarımının iki katı üretim yapacağı söylendi,geldiğimiz nokta tarımda ithalat patladı,yanlış yapılan nedir,bulunup çözüm getirilmeli.
    Cevapla
  • semih 5 yıl önce Şikayet Et
    ENERJİ üretemiyorsunuz BALIK mı üreteceksiniz?memurlar alışmış yatmaya kimin umurunda Barajdaki enerji üretim türbinleri durumu
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    gün geçtikçe kuruyor
    Cevapla
  • Misafir Yorumcu 5 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Cumhuriyeti kara sınırlarımız içinde bulunan barajlarımızı hem sulama,hem enerji, hem de balık yetiştirme havzaları yapmalıyız. Küçük büyük Kapalı su havzalarımızı mutlaka balık yetiştirme havuzları için girişimcilere açmalıyız, su göl havzalarının her alanını kullanılarak maksimum katma değer yaratmalıyız.
    Cevapla