Tarihi fırsat! Duyan vatandaş akın etti

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Hazine'ye ait tarım arazisinin çiftçilere kiralanmasına ilişkin düzenlemeyle çiftçilerin yüzde 82'sinin Hazine arazilerine talip olduğunu söyledi.

Tarihi fırsat! Duyan vatandaş akın etti
Tarihi fırsat! Duyan vatandaş akın etti
GİRİŞ 06.12.2018 15:40 GÜNCELLEME 06.12.2018 15:48
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Hazineye ait yaklaşık 3 milyar 400 milyon metrekare tarım arazisinin çiftçilere kiralanmasına ilişkin, "Bu düzenleme yaklaşık 218 bin çiftçimizi kapsamaktaydı ve 180 bin çiftçimiz bu tarihi fırsattan yararlanmak için başvuruda bulundu. Böylece yüzde 82 gibi yüksek bir oranda başvuru gerçekleşmiş oldu." dedi.

 

 

Kurum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hazineye ait yaklaşık 3 milyar 400 milyon metrekare tarım arazisinin, ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar kiralanmasını sağlayacakları uygulamaya başvuruların tamamlandığını belirtti.
 
Bu uygulamayla çiftçilerin tarımsal üretim destekleri gibi sözleşmeye bağlı haklardan yararlanmalarını ve sözleşmesiz kullanımdan kaynaklanan ihtilafların giderilmesini amaçladıklarını ifade eden Kurum, "Bu düzenleme yaklaşık 218 bin çiftçimizi kapsamaktaydı ve 180 bin çiftçimiz bu tarihi fırsattan yararlanmak için başvuruda bulundu. Böylece yüzde 82 gibi yüksek bir oranda başvuru gerçekleşmiş oldu." diye konuştu.
 
En çok talep Adana'dan geldi
 
İllere göre başvuru rakamlarını açıklayan Kurum, "En çok talep 14 bin başvuruyla Adana'dan geldi. Adana'yı 10 bin 200 başvuruyla Hatay, 8 bin 900 başvuruyla Konya, 8 bin 730 başvuruyla İzmir ve 7 bin 830 başvuruyla Muğla takip etti." ifadelerini kullandı.
 
"3 bin kişinin kiralama işlemi tamamlandı"
 
Başvuruların ardından sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin bilgi veren Kurum, şunları kaydetti:
 
"Yapılan başvurular, Milli Emlak birimlerince değerlendirilmeye başlandı ve gerekli şartları taşıyan vatandaşlarımızdan 3 bininin kiralama işlemleri tamamlandı. Diğer başvurular da hızla değerlendiriliyor. İşlemler en kısa sürede sonuçlandırılacak."
 
Kurum, vatandaşların başvuruları değerlendirilirken "31.12.2017 tarihinden önce en az 3 yıldan beri tarımsal amaçla kullanımın idarece tespit edilmiş olması, başvuru tarihi itibarıyla kullanımlarının halen devam etmesi, ecrimisil borcunun bulunmaması" şartlarının arandığını aktararak, "Şartları taşıyıp taşımadıkları ile kullanımın devam edip etmediğine ilişkin olarak Milli Emlak birimlerince mahallinde gerekli tespitler yapılacak." dedi.
 
Kurum, kira bedellerinin ise cari yıl için belirlenen ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden hesaplanacağını hatırlatarak bu bedellerin tahsilatının hasılat dönemine göre yapılacağının bildirdi.
 
Uygulama kapsamında Hazineye ait tarım arazileri, kullanıcılarına 10 yıla kadar doğrudan kiralanabilecek. Kira süresi sonunda yükümlülüklerini yerine getirdiği tespit edilen ve talepte bulunan kiracılara tekraren 10 yıla kadar kiralama hakkı verilecek. Ayrıca, bu araziler sözleşme hükümleri çerçevesinde 10 yıllık kullanımı müteakip yükümlülüklerini yerine getirdiği tespit edilen kiracılara doğrudan satılabilecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • İstanbullu 5 yıl önce Şikayet Et
    ''MERALAR'' yüz yıldır meralar işgal edilmiş, yok edilmiştir, mera yoksa küçükbaş hayvancılıkta bitmiştir. Hayvancılık bitmişse kırmızı et ihtiyacımızı şu an olduğu gibi dış ülkelerden ithal etmekteyiz. T.C. Tarım Bakanlığından, Çevre ve şehircilik Bakanlığından verimli tarım topraklarının yapılaşmaya asla izin verilmemesini, MERA'ların korunmasını, işgal halinde olan meraların geri alınmasını, en önemlisi de ''MERALARIN ISLAHININ'' yapılması hayvancılığımızın geri kazanılması demektir. Her iki Bakanlıklarımız mera konusunda çok hassas olmalarını rica ederiz...
    Cevapla
  • mardin 5 yıl önce Şikayet Et
    bakanım meralar ne oldu bekliyoruz müjdeli haberlerinizi
    Cevapla