1 ton patlayıcı hazırlandı!Türkler havaya uçuracak

Dünya genelinde çok sayıda ülkede inşa ettikleri ihtişamlı yapılarla adından söz ettiren Türk firmaları, yıktıkları binalarla da adlarını duyurmaya başladı.

GİRİŞ 20.12.2018 12:42 GÜNCELLEME 20.12.2018 16:54
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Doğal gaz boru hattı yapımı için 2012 yılında Konya'da bin 800 metre  uzunluğundaki hattı patlatarak "dünyanın en uzun patlatması" rekorunu kıran,  Osmangazi Köprüsü'nün ayakları için denizin 26 metre altında patlatma yaparak  tarihe geçen patlatma uzmanı Mehmet Güler, geçen yıl Irak'ın Süleymaniye kentinde  40 metre yüksekliğindeki 64 silo ve 55 metre yüksekliğindeki un fabrikasından  oluşan dev yapıyı patlatarak uluslararası belgesellere konu oldu.

 

 

Ünü dünyada yayılan Mehmet Güler, son olarak Ürdün'den gelen teklif  üzerine Akabe kentinde 9 metre çap ve 45 metre yükseklikteki 75 adet silo ve  bitişiğindeki 55 metre yükseklikteki kule binasının yıkım işini aldı.

Toplam 200 bin ton buğday depolama kapasitesine sahip dev yapıyı tek  seferde patlatarak "yerle bir etme" taahhüdü veren şirket, binadaki hazırlık  çalışmalarını tamamladı.

 

 

"Yıkılma garantisi veriyoruz"

Ege Nitro şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Güler, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, binayı sorunsuz şekilde yıkabilmek için hassas hesaplamaların  yapıldığını, dinamit kapsüllerinin yerleştirilmesi için binaya 9 bin 535 delik  açıldığını ifade etti.

Binanın yıkılması için 1 ton patlayıcı kullanılacağını, bunun dünyada  bina yıkımı için kullanılan en büyük miktar olduğunu ifade eden Güler, şu  değerlendirmede bulundu:

"Patlayıcılar Ürdün devleti tarafından tedarik ediliyor. Akabe  Limanı'na yanaşacak gemiden gelecek patlayıcıları açtığımız deliklere  yerleştireceğiz. Patlatma için yılın son haftasını planladık. Ancak yıkım sonucu  oluşacak toz bulutunun kent üzerine dağılmaması için rüzgarın kuzeyden esmesi ve  Akabe Limanı'nda gemi hareketliliğinin olmaması gerekiyor. Kral 2. Abdullah'ın  manyetoya basacağı patlatma, dünyada en fazla patlayıcının kullanıldığı bina  yıkım projesi olacak.

Dünyada daha önce bundan daha büyük yapılar yıkıldı. Örneğin ABD'de  bir futbol sahasının patlatılması en büyüklerden birisidir. Ancak 1 ton  patlayıcının kullanıldığı ilk patlatma projesi bu olacak. Başarılı olursak bu  anlamda bir rekora imza atacağız."

Benzer projelerde tercih edilmelerinin nedeninin firmalara yıkım  garantisi vermelerinden kaynaklandığını, rakiplerinin bu garantiyi veremediğini  dile getiren Güler, her bir proje için Ar-Ge çalışması yürüttüklerini, uzun test  süreçleri ve mühendislik hesaplamalarının ardından taahhüt verdiklerini sözlerine  ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • alpagut 5 yıl önce Şikayet Et
    vaybe bizimde tanamen yıkabilen uzmanlarımız varmışta haberimiz yok
    Cevapla