Bakanlık açıkladı! 144 bin TL cezası var

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 2019'da çevreyi kirletenlere uygulanacak idari para cezaları belirlendi.

Bakanlık açıkladı! 144 bin TL cezası var
Bakanlık açıkladı! 144 bin TL cezası var
GİRİŞ 31.12.2018 17:34 GÜNCELLEME 31.12.2018 17:35
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca verilecek idari para cezalarına ilişkin tebliğ, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre ilgili kanuna aykırı davranan kişi ve kuruluşlara 2019 yılında kesilecek olan para cezaları, yeniden değerleme oranı olan yüzde 23,73 oranında artırıldı.

 

 

Buna göre, 1 Ocak 2019'dan itibaren egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahipleri bin 546, yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olanlar da 3 bin 93 lira idari para cezası ödeyecek.

Belge olmadan emisyon ölçümü yapanlara veya belgelerde tahrifat yapanlara ve sahte belge düzenleyenlere yönelik cezalar da 12 bin 373 lira oldu.

 

 

Hava kirliliği yönünden önemli etkileri nedeniyle kurulması ve işletilmesi yönetmelikle izne tabi tutulan tesisleri, yetkili makamlardan izin almadan kuran ve işleten veya iznin iptal edilmesine rağmen kurmaya ve işletmeye devam eden veya bu tesislerde izin almaksızın sonradan değişiklik yapan veya yetkili makamların gerekli gördükleri değişiklikleri tanınan sürede yapmayanlar, 72 bin 197 lira ceza ödeyecek. Bu tesislerde emisyon miktarları yönetmelikle belirlenen sınırları aşıyorsa ödenecek idari para cezası 144 bin 404 lira olacak.

Hava kirliliği yönünden kurulması ve işletilmesi izne tabi olmayan tesislerin işletilmesi sırasında yönetmelikle belirlenen standartlara aykırı emisyona neden olanlar 18 bin 37 lira ödeyecek.

Katı yakıt özelliklerini sağlamayan yakıtları ithal eden veya satanlar; katı yakıtların depolanması, taşınması, yüklenmesi, boşaltılması veya torbalanmasına ilişkin düzenlemelere uymayanlar 12 bin 373 lirayla cezalandırılacak. Belgelerin veya izinlerin alınmaması durumunda bu ceza miktarı 18 bin 559 lira olarak uygulanacak.

Standartlara aykırı şekilde gürültü ve titreşime neden olan konutlar için ceza miktarı bin 192 lira, ulaşım araçları için 3 bin 600 lira, iş yerleri ve atölyeler için 12 bin 25 lira, fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü için de 36 bin 95 lira olacak.

DENİZİ KİRLETENLER YÜKSEK CEZA ÖDEYECEK

Yeni düzenlemeyle denizi kirleten tüm deniz araçlarına yönelik cezalar da groston başına büyük oranlarda artırıldı.
 
Bu kapsamda, Foça'da 38 bin 282 grostonluk deniz kirliliğine neden olan gemiye 1 milyon 644 bin 742 lira 4 kuruş ceza kesilmişti.
 
Aynı durumun 2019'da olması halinde bu ihlali yapan gemiye kesilecek ceza miktarı 25 milyon 713 bin 550 lira olacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 8
  • Janssen 5 yıl önce Şikayet Et
    siz gelin ege tarafini bir gorun inanin bir buyuk cop haline gelmish hele o izmirin varosh yerleri adeta getto kampina donushmush yagmurda dereye akan pisligin haddi hesabi yok tabi buda denize akiyor yetkililer mi ?? onlar varmiydi?? iyi uykular ama uyaninca bunun acisi cok kotu olacak
    Cevapla
  • adımız mı ? 5 yıl önce Şikayet Et
    Devlet bunları bulamaz fakat bir iş yerindeki soba bacasının emisyon ölçümünü istemeye kalkar. Bu testin maliyeti 1500-2000 tl civarı şayet bide yaptırmazsan baksen cezanın miktarına. Oysa on numara yağ yakan o kadar kamyon otobüsü göremeyiz.
    Cevapla
  • Mehmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Test yaptırdıktan sonra ben ne anlarım çıkan dumanın hangi değerde olduğunu
    Cevapla
  • halk 5 yıl önce Şikayet Et
    acaba sıfır bir araba alan vatandaşın arabasının emisyonu bir yıl sonra bozuk çıkarsa ceza vatandaşamı kesilecek ureten fabrikayamı,adaletli olması için 5 yıla kadar emisyondan fabrika sorumlu olmalı,
    Cevapla
  • tekin 5 yıl önce Şikayet Et
    aslında iyi olurdu çünkü denizlerimiz göllerimiz çöllerimiz fabrika atıklarıyla dolu tek istediğim bu konu ile alakalı bahsi geçen cezai işlemin mendilini yere atan vatandaşa uygulanmaması zira 144 bin tl lik bi cezayı bu vatandaş ödeyemez işçi memur nasıl ödesin
    Cevapla
  • Yasar 5 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaslar gercektende insanlarimiz cok bilincsiz bizim köydeki dereleri görseniz iciniz sizlar cünkü dereye atilan o plastik sise ve torbalar derelerden irmaklara ve oradanda denizlerimize akiyor derler adeta cöplük gibi kullaniliyor cok yazik acaip bir sekilde cevre kirliligi var buna devletimizin acilen el atmasi lazim sikayet edenlere ödül verilmesi gibi bir uygulamaya gecilmesi lazim derelere cöp atanlara caydirici para cezalari verilmesi lazim.Aksi taktirde denizlerimizde bu gidisle balik nesli tükenecektir .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle