7 milyon yapıda büyük tehlike! Mutlaka yaptırın

İstanbul Kartal'da 8 katlı binanın çökmesi tüm Türkiye'yi üzüntüye sürüklerken, dikkatleri tekrardan oturduğumuz binaların dayanılırlıklarına yöneltti. Uzmanlar olası bir depremde büyük felaket yaşanılacağını belirtirken, mutlaka her binanın risk analiz raporu alması ve gerekli çalışmaların bir an önce yapılması gerektiğini bildirdi.

7 milyon yapıda büyük tehlike! Mutlaka yaptırın
7 milyon yapıda büyük tehlike! Mutlaka yaptırın
GİRİŞ 06.02.2019 18:41 GÜNCELLEME 06.02.2019 18:41
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

E. Giray Topçular'ın haberi

 

 

Mimar ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Nihat Şen, bugün yaşanan acı olayın Türkiye'nin dönüşümde ne kadar aceleci davranılması gerektiğinin örneği olduğunu belirtirken " Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu artık herkes biliyor, 1950'li yıllardan sonra yapılan binaların doğru düzgün yapılmadığını görüyoruz. Hala bugün yüzde 60'ının kaçak ve ruhsatsız olduğunu biliyoruz. Malumunuz bugün gerçekleşen yıkımın patlamadan olduğu iddia ediliyor ve bina ruhsatının 92 yılında alındığından bahsediyoruz. Acaba binanın o yıldan bu güne kadar hiç risk analiz raporu yapıldı mı?  Bu bina doğal afetlere veya farklı risklere karşı dayanıklı mı? Bunun analizi yapılmış değil. Mevcut bir binanın risk analiz raporunun olmaması bu binanın dayanıklı olduğu anlamına gelmez. Özellikle 99 depreminden önce yapılmış her binanın risk analiz raporu alması gerekli. Yoksa kolay kolay küçük patlamalarda veya doğal afetlerde binaların kolay yıklması mümkün değildir. açıklamasında bulundu.

KONUTLARIN ALTINA GELİŞİ GÜZEL TİCARETHANE AÇILMAMALI

 

 

Her binanın altına işletmelere izni verilmemesi gerektiğini belirten Şen " Konut altına yapılacak işletmelerin mutlaka Belediyeler tarafından incelenerek izin verilmesi gerekiyor ki hakikaten konut için tehlike teşkil ediyor mu, etmiyor mu belirlenmesi lazım." ifadelerini kullandı.

7 MİLYON BİNA RİSK ALTINDA!

Mevcut yapı konutlarımızın acilen denetlenmesi gerektiğini belirten Nihat Şen " Hiç vakit kaybetmeden denetimleri sıklaştırılmalı, mevcut binaların riskini raporlamalı, yıkım gerekiyorsa yıkım. Güçlendirme gerekiyorsa, güçlendirme yapılmalıdır. Aksi takdirde Olası bir depremde Türkiye'genelinde 7 milyon İstanbul'da ise 1,5 milyon bina yıkımla karşı karşıya kalabilir." açıklamasında bulundu.

BAKAN KURUM: 20 YIL İÇİNDE DÖNÜŞÜM TAMAMLANACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bugün yaptığı açıklamada "Yıllık 300 bin konutun 30 binini Bakanlık olarak dönüştüreceğiz. Kalan 270 bin konut için de belediyelerimize ve özel sektörümüze çağrıda bulunuyorum, Emlak Bankası'nın da bu sürece dahil olmasıyla kentsel dönüşümde hem özel sektörümüze hem de belediyelerimize gerekli finans desteğini sağlayacağız.

Hedefimiz kentsel dönüşümü 20 yılda tamamlamak. Afet risklerinin bertaraf edilmesi, çevresel, tarihi ve kültürel değerlerin korunması, yatay mimarinin esas alınması, engelli dostu şehirler kurulması temel hedeflerimiz arasında." ifadelerini kullanmıştı

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 27
  • Vatansever 5 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizde iki şeye çok şiddetli ihtiyaç var.Dürüstlük ve Adalet ! Dürüstlüğün olmadığı dürüstlüğün tesis edilemediği ,yaptırımlarım ve caydırıcılığın sağlanamadığı,otoritenin tam anlamıyla oturtulamadığı bir ülkede adalet mekanizması da ağır aksak ve hantal ise ve sonunda hak yerini bulmuyorsa vay o ülkede yaşayan insanların haline.
    Cevapla
  • Mehmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Devlet mütahitleri denetleyecek
    Cevapla
  • olmaz ama 5 yıl önce Şikayet Et
    Kişilerde alacakları zaman incelemeli bir elbise alırken bile bir saat inceleyenler ev alırken daha seçici olmalı, mütahhitler ne yaparsam satarız düşüncesinden vazgeçmelerini sağlamalı. Müşteri eksikleri sineye çekmezse mütahhitte daha dikkatli olmak zorunda kalır
    Cevapla
  • nuri 5 yıl önce Şikayet Et
    bence mahallelere 50 yıllık plan yapılmalı .istanbulda her yıl belirli bir mahalleyı yıkıp yeni bir yerleşim düzeni yapılmalı
    Cevapla
  • Mete 5 yıl önce Şikayet Et
    500 metre arsada 14 daire dikey var.yatay 8 daire ancak yapılırken nasıl yatay mimari deniliyor.yataya geçilirse arazi acmaniz lazım.orman yesil alan vs.cozum değil
    Cevapla
  • ozcan 5 yıl önce Şikayet Et
    ne oldu yine bela basa geldi akliniz basa geldi korkmayin 1 hafta sonra eski halinize gelirsiniz gecici gecici bu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle