Türkiye'de bir ilk! Erdoğan temelini attı

70 bin metrekarelik eski Haliç Tersanesi’nin bulunduğu alana yapılacak olan Tersane İstanbul'un temeli bugün atıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan dev tesisin 60 bin kişiye istihdam oluşturacağını belirtirken, tersanede toplam yatak sayısı 1200 olan üç otelin de inşa edileceğini açıkladı. Erdoğan ayrıca "İlk defa bir Kadın Müzesi'ni burada inşa etmiş olacağız" dedi.

Türkiye'de bir ilk! Erdoğan temelini attı
Türkiye'de bir ilk! Erdoğan temelini attı
GİRİŞ 23.02.2019 12:40 GÜNCELLEME 23.02.2019 13:02
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

70 bin metrekarelik eski Haliç Tersanesi’nin bulunduğu alana yapılacak olan Tersane İstanbul'un temeli bugün atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan törende konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

Bugün tarihi bir temel atma törenini icra ediyoruz. Engeller ve provokasyonlarla dolu bir sürecin ardından bir hayali daha gerçekleştiriyoruz. İstanbul'u çok farklı konuma taşıyacak bir projedir.

 

3 MÜZE İNŞA EDİLECEK

Yap - İşlet - Devret modeliyle bu projeyi hayata geçiriyoruz. Proje kapsamında burada iki adet 70 yat bağlama kapasiteli yat limanı, toplam yatak sayısı 1200 olan üç otel inşa edilecek. Ayrıca yine proje için de Türkiye'nin çok önemli üç tane müzesi burada inşa edilecek. İlk defa bir Kadın Müzesi'ni burada inşa etmiş olacağız. Bir üçüncü müze de yine Türk İslam Eserleri Müzesi olarak inşa edilecek. 5700 araç kapasiteli kapalı otopark yer alıyor.

60 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Mimarisiyle konumuyla şehrimize layık bu projenin yatırım süresi 3 yıl ama kasım ayı itibarıyla ilk etabını açacağız. Proje 60 bin insanımıza yeni istihdam sağlayacaktır. buraya yıllık ortalama yerli yabancı 30 milyon ziyaretçi bekliyoruz. Proje İstanbul'un marka değerini arttırmakla kalmayacak Türkiye'nin turizm gelirini arttıracaktır. 

SOLUĞU HEMEN MAHKEMEDE ALDILAR

Haliç'in çilesi çok. Bu çile bu eserle çok farklı bir dönüşümü yaşıyor. Bu projenin ilk günden itibaren nelere maruz kaldığını siz bilmiyorsunuz diye düşünüyorum. Biz ihalesini 6 yıl önce yaptık. Temennimiz bu projeyi 4 yıl önce bitirmekti. Ancak başını CHP'nin çektiği grubun engellemeleri sonucu projeyi uzun süre yapamadık. Bu projede de soluğu hemen mahkemede aldı. 

BİZE 6 SENE KAYBETTİRDİLER

Atatürk kültür merkezinde de Harbiye Kongre merkezinde de aynı şeyi yaptılar. Aslı astarı olmayan iddialarla projeye engel olmak istediler. Bize tarih ve medeniyet dersi vermeye kalktılar. İşte şu an bulunduğumuz mekan İstanbul'un fethinde kadırgaların Haliç'e indiği yerdir. Biz ecdadımızın bu mahalde tersane İstanbul'u yeniden inşaa ediyoruz. Bize 6 sene kaybettirdiler. İsteseler de istemeseler de temelini atıyoruz. Böyle bir zaman kaybıyla da olsa projenin bu aşamaya gelmesini son derece önemli görüyorum. Biz bu zorluklar ilk defa muhatap olmuyoruz, alıştık. Hangi projeye bismillah demişsek aynı şeyle karşılaştık. Marmaray'ı engellemek istediler. Yeni Havalimanı'ndan vazgeçirmek istediler. Her türlü provokasyonu denediler. Biz yılmadık, yolumuza devam ettik. Atatürk Kültür Merkezi'ni çok önemsiyorum. Açılışını yaptığımız da niye geldiniz demeyeceğiz, hoş geldiniz diyeceğiz. Biz de dağıtmak yok. Biz de toparlamak var. Yani Mevlana'nın anlayışıyla 'Ne olursan ol yine gel' biz böyle diyoruz. 

BİZE TARİH DERSİ VERMEYE KALKTILAR

Yalan yanlış bilgilerle o günden bugüne kadar projeye mani olmak istediler. Gezi olaylarında İstanbul'un duvarlarını kirletenler sanki kendi yandaşları değilmiş gibi bize tarih ve medeniyet dersi vermeye kalktılar. İşte şu anda bulunduğumuz mekan, İstanbul'un fethinde kadırgaların indiği mekandır.

BİZ DE DAĞITMAK YOK TOPARLAMAK VAR

Açıkçası bugünkü şu manzara esaslı bir derstir. Bugün hep birlikte şahitlik ettiğimiz şu tablo, Türkiye'de eser siyasetinin zaferidir. Atatürk Kültür Merkezi'ni inşallah biz açılışını yaptığımızda, bunlara biz niye geldiniz demeyeceğiz, hoş geldiniz diyeceğiz. Aynı şekilde Harbiye Kongre Merkezi'nde tiyatro merkezini çok daha büyük yaptık. Biz orada niye geldiniz demedik ki, hoş geldiniz dedik. Niye? Bizde dağıtmak yok, bizde toparlamak var.

HALİÇ'E BOĞAZ'DAN SU TAŞIDIK

Biz Haliç'i eski günlerine kavuşturmak için kolları sıvadık. Atık su arıtma sistemleri kullanarak Haliç'i kurtardık. Dev borularla İstanbul Boğazı'ndan Haliç'e her gün 260 bin metreküp su taşıdık. Niye Haliç'i yüzülebilir hale getirmek için. Haliç suyunun yenilenmesini sağladık. Yaptığımız çalışmalarla Haliç temizlendi. Şimdi İzmir Körfezi'ne bakın eski Haliç neyse İzmir Körfezi de odur. Biz şimdi diyoruz ki İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni alalım ve orayı da hak ettiği değere kavuşturalım.

BURAYI BİR ÜST LİGE ÇIKARACAĞIZ

Haliç'in eski hali neyse İzmir Körfezi de o. Bunun için diyoruz ki, belediyecilik AK Parti'nin işidir. İzmir'i alalım pırıl pırıl hale getirelim istiyoruz. Şayet biz muhalefete göre politikaları belirleseydik hala Haliç pis kokulara, kirliliğe mahkum olurdu. Şimdi Boğaz'ın üzerinde üç katlı bir tüneli de yapacağız, onu da halledeceğiz.  Haliç-Kemerburgaz-Karadeniz Sahili Dekovil Raylı Sistem Hattını hayata geçireceğiz. Evlatlarımıza daha huzurlu, daha yeşil, daha temiz bir İstanbul ve Türkiye bırakmak için gece gündüz koşturuyoruz. Haliç'i tekrar İstanbul'un incisi yaptık. İnşallah burayı bir üst lige çıkaracağız. Haliç bölgesinde kuş parkı, doğa parkı yapacağız. 7 kilometrelik Haliç kıyısında yeni bir düzenleme planlıyoruz. Yeşil alanlar, teknopark ve 7,5 km'lik bisiklet yolu kazandırmayı hedefliyoruz. 

Şuanda Tersane İstanbul burada adeta toplumsal bir buluşma olacak. Bütün bunlarla beraber hele sahil şeridindeki yol yayaların 2 km uzunluğundaki yol ile buradaki bütün yatırımlar halkımızla buluşacak. Böyle bir adımın atılıyor olması da buraya ayrı bir zenginlik katacaktır. Rabbim güç ve ömür, milletimiz de destek verdiği sürece İstanbul için çalışmayı sürdüreceğiz. Hayırlı olsun inşallah..."

300 BİN HANENİN ELEKTRİĞİ ÇÖPTEN ÇIKIYOR

14 atık su tesisi daha yapıyoruz. 513 km dere ıslahı yaptık. Günde 19 bin ton çöpü bertaraf ediyoruz. Çöp gazından elektrik enerjisi üretiyoruz. Bir yıllık çöplerden 300 bin hanenin elektriğini çıkarıyoruz. 1994'ten bu güne İstanbul'un yeşil alanlarını 6 kat arttırdık. Değnekçiliğe ve otopark terörüne son vererek modern otoparklar inşa ediyoruz. İstanbul'a toplamda 18,6 km uzunluğunda tünel inşa ettik. 285 km uzunluğundaki metro hatlarının inşası ise devam ediyor. Önümüzdeki dönemde İstanbul'u yapılacak yatırımlarla güzelleştirmeye devam edeceğiz.

YORUMLAR 21
  • Vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Böyle şeyler artık istanbula yapılmasın başka bölgelere yapılsın.istanbul şişti yaşanmaz oldu
    Cevapla
  • Cebelitarık 5 yıl önce Şikayet Et
    İzmir Belediyecilik alanında perişan, kötü yönetildiğini bile bile Solcular adamlarına inatla sarılıyorlar. Sağcılar gevşek bir tavır içindeler; armutun sapı, üzümün çöpü diyerek mızmızlık ediyorlar. Biz 1990 ları yaşadık çöpler, akmayan musluklar işlemeyen otobüsler ve koalisyon hükümeti. 1994 de güneydoğuda teröre 1 yılda 3350 şehit verildiği yıl oldu. 28 şubat darbesi de cabası.Ama insanlar hemen unutuyorlar. İzmirli gerçekle ilgisi olmayan yaşam tarzı endişesiyle korkutulup oy alıyor CHP. Ama bize yaşanmış gerçek kabus dolu 1990 ları unutmamız söyleniyor. Enflasyonun %150. gecelik faizlerin %8000 olduğu dönemi unutmamız söyleniyor. İnsanlar CHP nin mi peşine takılsın basiretli olalım
    Cevapla
  • Gurbetci 5 yıl önce Şikayet Et
    Halen bu chpye oy verenler ittifak yapanlar var. Sonra mhp akp secmenine koyundiyolar. Bunu diyen vatandaslar acil ucret alinmadan ilk okula ordan liseye ordan universte ve master egitimleri 1yil icinde hizlandirilmis sekilde verilmelidir. Yoksa gunumuz toplumun zekasina yetisebilmeleri mumkun degildir.
    Cevapla
  • alperen 5 yıl önce Şikayet Et
    asil iskenderun ve adana yumurtalik kiyilarina tersane yapmalisiniz ege de gesiniz kapanirsa akdenize nasil cikacaksiniz?
    Cevapla
  • devam 5 yıl önce Şikayet Et
    sen egede 2 yıldır hükümetin büyük liman yapmak için başvurduğu , karşı dava açılıp savcı tarafından durdurunların külahına anlat sonra orada burada marifet gibi anlatın sizin işiniz bu zaten olayın aslını bilmeden eleştirmek izmirlilere müstahak
    Cevapla
  • Hakan Taşer 5 yıl önce Şikayet Et
    Nereyi kapatacaklarmış bilader.... Bi çay iç kendine gelirsin.
    Cevapla
  • Abdullah ÖZKUL 5 yıl önce Şikayet Et
    Biz seninle ölümüne ölümüne!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle