GAZİRAY'da test sürüşleri başladı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek olan Gaziray Banliyo Hattı Projesi kapsamında Seyrantepe-Göllüce-Taşlıca arasındaki 5 kilometrelik Gaziray Hattı’nda test sürüşleri başladı.

GAZİRAY'da test sürüşleri başladı
GAZİRAY'da test sürüşleri başladı
GİRİŞ 22.03.2019 17:01 GÜNCELLEME 22.03.2019 17:01

Şehir içi trafiğini rahatlatmak amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve TCDD arasında yapılan protokol çerçevesinde iki yıl önce yapımına başlanan Gaziray, kent merkezini, 6 adet Organize Sanayi Bölgesini ve küçük sanayi bölgelerini birbirine bağlayacak. 16 istasyondan oluşacak, 1,2 milyar TL bütçeli dev yatırımla, mevcut 25 kilometrelik banliyo hattı yenilenecek, kara tren Gaziray’a dönüştürülecek. Bir yıl içerisinde devreye girmesi beklenen Gaziray’da test sürüşleri, Seyrantepe-Göllüce-Taşlıca arasında başlatıldı. İlk etapta günlük 200 bin yolcu taşıması hedefleyen Gaziray, kentin trafik yükünü alacak.

GÜL: GAZİRAY’LA METRO’YU ENTEGRE EDECEĞİZ

Test sürüşüne katılan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, çok güzel bir gelişmeyi yerinde görmekten büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, “Bir hayalin daha gerçekleştiği ana tanıklık ediyoruz. Sürekli gelişen Gaziantep’in nüfusuyla beraber trafikteki ulaşımdaki yoğunluk hem çevre kirliliğini hem de trafik yoğunluğuna sebebiyet veriyordu. Şehre bu anlamda, çok ciddi bir şekilde el atılması ihtiyacı ortaya çıktı. Başkan Fatma Şahin, şehrin trafiğini ve ulaşım sorununun çözümü için uzun zamandır uğraşıyordu. Ulaştırma sadece bir iki yıl değil 50 yıllık sorunlarını çözecek şekilde güzel çalışmalardan sonra bugün bunun meyvelerinden birisini görüyoruz. Organizeden sanayiye kadar tüm hemşerilerimizin, çalışanların, gençlerin, yaşlıların yararlanabileceği hem trafik sorununun hal olacağı, hem daha temiz bir çevre için Gaziantep daha temiz bir çevreye kavuşacağı çok önemli gelişmeye tanıklık ediyoruz. Böylece 25 kilometre uzunluğunda Gaziray projemiz memleketimize kazandıracağız. Cumhurbaşkanımız, geçen hafta Gaziantep ziyaretinde bir metro müjdesi verdi. Metro arkasında devlet desteği olmadan yapılması zor bir proje. Sağ olsun cumhurbaşkanımız Gaziantep‘in ihtiyaçlarının ve sorunlarının yanında olmuştur. Yeni dönelde de durmak yok hizmetlere devam edeceğiz. Gaziray’la Metro’yu entegre edeceğiz. Kentin trafik sorunun çözmüş olacağız. Her zaman şehrimizin yanında olacağız” diye konuştu.

ŞAHİN: EN ZOR KISIM GERİDE KALDI

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Gaziray Banliyo Hattı’nın yapımına iki yıl önce başlandığını anımsatarak, Gaziray’ın bitme noktasına gelmesinde başta Cumhurbaşkanı olmak üzere bakanlara ve milletvekillerine teşekkür etti.

Şahin, “Büyük bir takım çalışmasıyla ‘Bismillâhirrahmânirrahîm’ diyerek test sürüşümüzle başlayacağız. Şehrimiz çok hızlı büyüdüğü için ulaşım ve imar master planı yaptık, şehirde ulaşımı güçlendirmemiz için demir ağları güçlendirmemiz lazımdı. Kara tren hattını hızlı trene, Gaziray’a dönüştüren projenin son aşamasına geldik. 5 kilometre test sürüşüne başlıyoruz. Hastaneler ve Oteller Bölgesinden aç kapa sistemiyle 5 kilometre yeraltına iniyoruz, onun ihalesi önümüzdeki ay yapılıyor. Test sürüşüyle 5 kilometre hattı açmış olacağız. 2019 Temmuz ayında yolcu taşımaya başlamış olacağız. İslam Kalkınma Bankası’yla vagon alma protokolünü imzaladık. Vagonlarımızı hızlı bir biçimde alacağız. En zor kısım geride kaldı. Proje çok büyük emek, çok güçlü koordinasyon istedi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları Genel Müdürü başta olmak üzere tüm çalışanlarına ilgili firmayla tam bir koordinasyon içerisinde çalıştık.  Devlet Demir Yolları’yla yaptığımız bu çalışma aslında şehrin trafik soruyla birlikte kentin gelişmişliğini gösteriyor. Dünya’da, şehirlerle ilgili raporlar hazırlanırken bir; kişi başına düşen yeşil alan hamd olsun dönemimizde 7 kat yeşil alanı artırdık, iki ne kadar demir ağlarla şehrinizi ördünüz sorusuna bakılıyor. Bu çalışmanın arkasından Metro’nun ulaşım master planı ve uygulama projesi tamamlandı, temel atma noktasına geldi, şehri demir ağlarla öreceğiz. Şehrin yaşam kalitesini ve vatandaşların memnuniyetini artırarak yoluma devam edeceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, başkan Fatma Şahin ve beraberindekiler, Gaziray test sürüşüne katıldı.