Konut kredisi faiz indirimleri artacak mı?

Enflasyon Eylül ayında 26 ayın ardından yeniden tek haneli rakamlara geriledi. Enflasyondaki düşüş konut kredisi faiz oranlarındaki indirimleri hızlandırır mı?

Konut kredisi faiz indirimleri artacak mı?
Konut kredisi faiz indirimleri artacak mı?
GİRİŞ 04.10.2019 11:27 GÜNCELLEME 04.10.2019 11:27
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Bankaların konut kredisi faiz oranları enflasyondaki düşüş ve repo faizlerindeki indirimleri ardından yaklaşık üç aydır düşüş yönünde ivme sergiliyor. Temmuz ayından bu yana tabela konut kredisi faiz oranları ortalaması 52 puan geriledi. 

Enflasyon oranları bir önceki yılın aynı ayına oranla Temmuz’da yüzde 16,65, Ağustos’ta yüzde 15.01 ve Eylül’de yüzde 9.26 geriledi. Son üç ayda enflasyondaki düşüş yüzde 7 ye yaklaşırken 26 ay sonra ilk defa TÜFE tek haneli rakamlara indi. 

Enflasyondaki sert düşüş ivmesi politika faizlerindeki indirimleri destekledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Temmuz ve Eylül aylarında arka arkaya iki kez toplamda 750 puan indirim uygulayarak yüzde 24 seviyesinde olan para politikası faizlerini yüzde 16.5’e indirdi.

Enflasyonun Eylül ayında tek haneye inmesi ile birçok kurum yıl sonu enflasyon hedeflerini düşerken VTB Capital kuruluşu  TCMB'nin Ekim para politikası toplantısında 150-200 puan faiz indirmesini beklediğini açıkladı. 

Uzmanların yorumlarına göre enflasyondaki düşüşün sürmesi ve TCMB’nin para politikasında faiz indirimlerine devam etmesi halinde küresel riskler dolayısı ile kurda ataklar yaşanmaması halinde bankaların konut kredisi faiz indirimlerine devam edebileceği şeklinde. 

Bankaların konut kredisi faiz oranları Temmuz ayından beri düzenli düşüş ivmesi seyrediyor. Eylül ayında bir daha indirilen politika faizlerinin ardından özel bankalardaki konut kredisi faiz indirimi atakları da hızlandı. 

Konut kredisi faizlerinin gerilemesi ile konut talebinde de ciddi artışlar gözlendi. Açıklanan son verilere göre Eylül ayında ipotekli konut satışları bir önceki aya oranla yüzde 168 arttı. Faiz indirimleri sonrasında Kamu bankalarına 1.5 ay içinde 150.000'in üzerinde konut kredisi talebi oldu. Bu artışın devam eden aylarda da sürmesi bekleniyor. 

Güncel olarak en düşük konut kredisi faizi kamu bankalarının ortak kampanyaları kapsamında uyguladığı yüzde 0.99 seviyesinde. Özel bankalardaki en uygun faiz oranları ise Kuveyt Türk Bankasının sunduğu yüzde 1.11’e geriledi. 

Kredi Pazarı'nın araştırmalarına göre; bankalardan 100.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin 15 yıl vadede en uygun aylık taksitleri yaklaşık 1.200 TL oluyor. Kredinin toplam geri ödemesi de 215.000 TL’ ye denk geliyor. 

YORUMLAR 2
  • Memur 4 yıl önce Şikayet Et
    Katılım bankaları neden yapılandırma yapmıyor hemen oranları düşürdüler
    Cevapla
  • KANKA44 4 yıl önce Şikayet Et
    Hadi bakalım 0,69 a düşsünde aldığımız evin yapılandırmasını yapalım.
    Cevapla