Kurdaki hareketlilik konut kredisi faizlerini etkiler mi?

Jeopolitik endişeler ve ABD Başkanı Trump’ın ifadeleri ile sert yükselişe geçen dolar kuru konut kredisi faiz oranlarını etkiler mi?

Kurdaki hareketlilik konut kredisi faizlerini etkiler mi?
Kurdaki hareketlilik konut kredisi faizlerini etkiler mi?
GİRİŞ 09.10.2019 09:56 GÜNCELLEME 14.10.2019 16:09

Türkiye'nin Suriye'de gerçekleştireceği operasyonun bölgede jeopolitik endişeleri tetiklemesi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'yi ekonomisini yok etmekle tehdit etmesinin ardından beş haftanın en yüksek seviyesine gelen dolar/TL, öğleden sonra Trump'ın iki ülke ilişkilerini savunan açıklamaları ile geriledi.

 

 

Gelişmeler sonrasında dün dolar kuru 5.85’e dayanırken borsa yaklaşık yüzde 2 kayba uğradı. Trump’ın akşam saatlerinde gelen ikinci açıklaması sonrasında ise dolar kuru 5,80'in altına geriledi. Borsa İstanbul bugünkü kayıplarını telafi ederken; 101.200 puan seviyelerinden 102. 200 puan seviyelerine yükseldi. Dolar kuru bugün sabah itibariyle 5.85 seviyesinde seyrediyor.

Dolar kurunda yaşanan sert yükseliş kredi kullanmak isteyen vatandaşları korkuttu. Geçen sene yaşanan kur krizinin ardından bir kaç gün içinde bankaların kredi faiz oranları rekor seviyede yükselmişti. Konut kredisi faiz oranları ortalaması yüzde 2.68’e kadar çıkarken birçok bankanın tabela konut kredileri yüzde 3 ve üzerine ulaşmıştı. 

 

 

Uzmanların görüşlerine göre jeopolitik gelişmelere oldukça duyarlı olan dolar/TL'de haber akışına bağlı olarak dalgalanmaların sürmesi bekleniyor. Kurda beklenmeyen yönde çıkışların yaşanması durumunda Merkez Bankası’nın Ekim ayı politika faizlerinde yeniden tedbir amaçlı artışa gidebileceği öngörülüyor. Söz konusu olumsuzlukların yaşanması durumunda 15 ayın ardından en düşük seviyeye inen konut kredisi faiz oranlarının yeniden artış ivmesine dönmesi mümkün. 

Bankaların güncel olarak konut kredisi faiz oranları ortalaması yüzde 1.49 seviyesinde. En uygun konut kredisi faiz oranı kamu bankalarının kampanyası dahilinde uygulanan  yüzde 0.99 düzeyinde. Özel bankalarda ise en düşük konut kredisi yüzde 1.11’e kadar geriledi. 

Eylül ayında 26 ayın ardından tek haneye düşen enflasyon oranı sonrasında güncel olarak enflasyon endeksli konut kredisi faiz oranları da yüzde 0.96’ ya geriledi. 

Kredi Pazarı'nın araştırmalarına göre; en uygun konut kredisi üzerinden 200.000 TL tutar konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin 10 yıl vadede aylık taksitleri 2.850, 15 yıl vadede ise 2.385 TL’ ye karşılık geliyor. Kredinin 10 yıl vade için toplam geri ödemesi 342.000 TL, 15 yıl vade için de 430.00 TL’ ye denk geliyor.