Asyalı yatırımcı Türkiye'den ev alıyor

Türkiye ile Çin arasındaki ticaretin artması gayrimenkul piyasasına yansıdı. Üç yıl önce Türkiye’den en fazla gayrimenkul alan 10 ülke arasında iken sonraki yıllarda alımları düşen Çinliler, yeniden gayrimenkul almaya başladı. 250 bin dolarlık gayrimenkule vatandaşlık verilmesi de artan talepte etkili oldu.

Asyalı yatırımcı Türkiye'den ev alıyor
Asyalı yatırımcı Türkiye'den ev alıyor
GİRİŞ 02.11.2019 13:14 GÜNCELLEME 04.11.2019 15:27
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

Türkiye- Çin ticareti her yıl artıyor. İki ülke arasındaki ticaret açığı her yıl düşüyor. Yükselen Türkiye Çin ilişkilerine ‘Tek Kuşak Tek Yol’ projesi de ivme katıyor. Hali hazırda iki ülke arasındaki ticaret hacmi 23 milyar dolardan fazla. Çin’in Türkiye’ye toplam ihracatı 21 milyar dolar. Türkiye’de doğrudan Çin yatırımlarının da 4 milyar doları aşarak, 2019 yılının sonuna kadar ikiye katlanması bekleniyor. Turizm açısından da rakamlar parlak. Çinli turist sayısı 2017'ye göre 2 kat artarak 500 bine yaklaşmış durumda. Çinlilerin Türkiye’ye ilgisi gayrimenkul piyasasını da canlandırdı. 3 yıl önce TUİK verilerinde ilk 10 içinde yer almasına karşın sonra frene basan Çinliler son dönemde yeniden alım için gaza bastı.

 

 

Nevita International Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, Çinli vatandaşlık şirketlerinin Portekiz ve Yunanistan'dan sonra rotayı Türkiye'ye çevirdiklerini belirtti. Akbal, “Biz de Çinli bir vatandaşlık şirketine 95 milyon liralık blok satış yaptık. Bu şirket 2020 sonuna kadar Türkiye'den 500 milyon liralık alım yapmayı hedefliyor. Devasa büyüyen Asya pazarından Türk gayrimenkullerine oluşan bu ilgiyi canlı tutmak için biz gayrimenkul geliştiricilerine de çok iş düşüyor. Sürecin doğru işletilmesiyle ekonomiye büyük katkı sağlanır” dedi.

170 KONUTLU BLOK İÇİN PAZARLIK BAŞLADI

 

Faruk Akbal, 170 adetlik konut için de temasların sürdüğünü dile getirdi. Yakın bir zaman dilimi içinde bu görüşmenin olumlu sonuçlanacağını öngördüklerini belirten Akbal konuşmasını şöyle sürdürdü: “Henüz bireysel satışlar ağırlık kazanmadı. Türk gayrimenkul piyasasının asıl canlanma yaşayacağı dönem bireysel alımlarla başlayacak. Halihazırda toplu alım yapan Çinli şirketler daha sonra bunları Cinli bireysel yatırımcılara satacak. Çin’in nüfusunu düşününce işin büyüklüğü daha net gözler önüne seriliyor. 1.7 milyarlık bir nüfusun yüzde 3 ila 5’inin geldiğini düşünürsek bu bile çok büyük bir hacim. Biz de 8-14 Kasım tarihlerinde Pekin’e gidiyoruz. Orada Büyükelçimizle görüşüp talebi canlı tutmak için ne gerekiyorsa yapacağız. 2020’de yabancıya konut satışında Çinliler ilk 3 arasında yer alacak.”

GELENLERİN ÇOĞU YÜKSEK GELİRLİ

Asya ülkelerinden Türk gayrimenkullerine olan ilgide Türkiye’nin 250 bin dolarlık gayrimenkul alımına vatandaşlık hakkı tanıması da etkili oldu. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım son 4-5 aydır yabancı yatırımcı portföyünde Asyalıların ağırlığının giderek hissedilmeye başladığını söyledi. Durbakayım, “Yazın gerçekleşen G-20 zirvesinden sonra küresel ticarette ağırlığını iyice hissettiren Çinliler, özellikle Avrupa’ya daha yakın olabilmek adına İstanbul’dan ticari ünitelerle ilgilenmeye başladı. Bunun yanı sıra kendi ülkelerinden bazı özel haklar alabilmek için, yabancı vatandaşlık statüsünden faydalanmak isteyen yüksek gelirli Çinli yatırımcılar ise konut alımına yöneldi” bilgisini verdi.

PAKİSTANLILAR DA ALIYOR

Sıralamayı zorlayacak bir diğer ülke ise Pakistan olarak dikkat çekiyor. Faruk Akbal, son dönemde Pakistanlı yatırımcılara da çok sayıda konut satmaya başladıklarını kaydetti. Bu pazarın da önemsenmesi gerektiğine vurgu yapan Akbal, alımda Avrupa yakasının şu an için ağırlık kazandığını söyledi. Diğer inşaat firmalarının yöneticileri de Pakistanlı alım heyetleriyle görüşmeler yaptıklarını beyan etti.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 50
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    250 bin dolar gayrimenkul alana evet vatandaşlık veriliyor. Bu Çine özel değil. Amerika da aynı. Almanyada aynı. Rusyada sadece evlenmek yetiyor vatandaş olmak için. Japonyada aynı. Avusturalyada aynı. Çoğu ülke bazı durumlarda vatandaşlık konusunda bizim ülke ile aynı kararlara sahip. Ha fiyatlar farklı olabilir. Ama bu vatandaşlık olası seferberlik durumunda Türk milleti ile aynı vatandaşlık eşit vatandaşlık anlamında değil. Süresi şartları farklı.
    Cevapla
  • Laz 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne olursa olsun bu resmen bir istiladır özellikle Çin ülkeyi istila edecek para karşılığında vatandaşlık SATILMAZ bu kadar açık net iyi oldu para gelecek diye memleketi toptan satalım ne dersin ? Uyanın Allah rızası için Çinliler uzun vadede 10 milyon nüfusa ulaşmak istiyor Türkiye’de. Hedefleri en başta liman şehirleri, İstanbul ve bu İpek yolunun geçeceği güzergahta ki araziler, evler, köprüler. Ülke ekonomisi yok olacak eğer buna engel olmazsa devlet
    Cevapla
  • adalet nerede 4 yıl önce Şikayet Et
    adamlarin parasi değerli, yabancilara ev satışına karşıyım,kiralamak serbest olsun, paramız dısarı gidiyor, devlet senede alacağı emlak vergisini karmı sayıyor yani.
    Cevapla
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Ulke o kadar gerideki zaten yillik 22 milyar dolar ithalat yapiyoruz inek gibi sagiliyoruz birde ev satiyoruz.Turkiye de 1.3 milyarlik nufusa 3 4 milyarlik ihracat yapiyor.Bunu anlamak cok mu zor adamlar turkler den Turk urunu almak istemiyor.Alisveris yapmak istemiyor.Uygurda uygur Turklerine Ulker markasini reklamlarini bile yasaklattilar.bir de ev veriyoruz vereceksen %50 ortakli turkle ortaklik ve Turk insanin calistirsin.Cinden isci getiriyor.
    Cevapla
  • ÇALDIRAN.....1514 4 yıl önce Şikayet Et
    CHP şimdi bu Çinlileri geri yollayın da der...
    Cevapla
  • Laz 4 yıl önce Şikayet Et
    Cehenneme kadar yolu var yamyamların
    Cevapla
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Def olsunlar hemen sen de gidebilirsin.
    Cevapla
  • Yavuz 4 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar biraz mantıklı düşünelim, sadece evi almakla iş bitmiyor, araba akaryakıt, mobilya, giyim kuşam, yeme içme, elektrik su gibi sayma ile bitmeyecek ihtiyaçlarında karşılanması gerekecek. Bu ihtiyaçlarını adamoğlu Çinden getirecek değil. Ne demek istediğim herhalde anlaşılmıştır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle