23 ülkeden 700 uzman Trabzon’da Kuşak ve Yol’u konuşuyor

Tarihi İpek Yolu hattının önemli durakları arasında yer alan Trabzon bugün önemli bir buluşmaya ev sahipliği yapıyor. Bu yıl dördüncüsü yapılan Uluslararası İpek Yolu İşadamları Zirvesi’ne aralarında Çin, Almanya, Rusya'nın bulunduğu 23 ülkeden 700’e yakın iş insanı katılıyor.

23 ülkeden 700 uzman Trabzon’da Kuşak ve Yol’u konuşuyor
23 ülkeden 700 uzman Trabzon’da Kuşak ve Yol’u konuşuyor
GİRİŞ 28.11.2019 09:53 GÜNCELLEME 28.11.2019 09:53

Türkiye’den çok sayıda bakanlığın destek verdiği zirve hakkında bir açıklama yapan Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, “Kadim İpek Yolu güzergâhı, yüksek ticaret potansiyeli sayesinde, geçmişte olduğu gibi günümüzde de dünyanın ilgisini üstüne çekmeyi başardı. Geçmişten günümüze cazibesini yitirmeyen İpek Yolu’nun namı giderek artıyor. Bu cazibenin artırdığı pazar payı güzergâhta bulunan ya da bulunmayan pek çok ülkenin yatırımlarını bu alana kaydırmasını sağladı. Zirvemiz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Vakıfbank, Türk Hava Yolları ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı gibi önemli kurumların desteğini aldı. Zirvemiz beklentilerin üzerinde geri dönüşler sağlayacaktır” dedi. 

“Çin ve Rusya eksenine bakmamız lazım”
 
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürdoğan da Trabzon’unda gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kazakistan’daki İpek Yolu müzesinde Trabzon’un adı var. Çin’in Kuşak ve Yol haritasında Trabzon var. Batum-Tiflis arasındaki yolu Çinli konsorsiyum yapıyor. Bizim de lojistik olarak öne çıkmamız gerekli” dedi.
 
Dünyada dengelerin değiştiğine dikkat çeken Gürdoğan, “Dünya yeni bir yörüngeye giriyor. Çin Karaçi’de, Kıbrıs’ta artık her yerde. Kazak ve Özbeklerin istedikleri malları biz üretiyoruz ama lojistik nedenlerden dolayı gönderemiyoruz. Hazar’ın üzerinde yapılan demir yollarına bağlanabiliriz. Çin finansmanını ülkeye çekmemiz lazım. Sevindiğimiz en büyük nokta Çinliler geniş bir heyetle geliyor. Yatırım adası konusu masaya yatırılabilir” yorumunu yaptı.
  
"Trabzon stratejik odak noktasıdır"
 
Karadeniz’deki toplantıyı CRI Türk Türkiye için yorumlayan Prof. Dr. Kemal Üçüncü ise Trabzon’u “stratejik odak noktası” olarak tanımlayarak şu ifadeleri kullandı: Bu bölgenin Avrupa’yı Asya’ya, Kuzey’i, Orta Doğu ve Afrika’ya taşıyan en kestirme “stratejik odak noktası” Trabzon’dur. 3,5 saatlik uçuşla 40’dan fazla ülkeye ulaşmak mümkün.
Türkiye, bugün, su yolu - demir yolu güzergâhlarından oluşan uluslararası ticaret koridorları ile baypas edilmiş durumda. Ülkemizin, uluslararası ticaretten pay alabilmesi için var olan limanlarımızın hızla modernize edilmesi ve bu limanlarımızın gerek ulusal ve gerekse uluslararası demiryolları ile entegre edilmesi gerekiyor. Bu bağlamda, Doğu Karadeniz limanları öncelikli projeler arasında olmak zorunda. Özellikle, Baltık Denizi-Ren-Tuna-Karadeniz Su Yolu Güzergâhı eskiden olduğu gibi bugün de çok önemli bir güzergâh olup bu güzergâhın en doğu ucunda Doğu Karadeniz Limanları bulunuyor.
 
Trabzon-Batum demiryolu Atatürk’ün vasiyeti

Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Kültür Bilimleri Akademisi Başkanı Prof. Dr. Üçüncü, Atatürk'ün liman ve demir yollarını entegre etme öngörüsünü anımsatarak şu değerlendirmelerde bulundu:
 
Bölge kamuoyunun ve yöneticilerimizin ısrarla ve öncelikle takip etmesi gereken mesele Trabzon-Batum demir yolu meselesidir. Bu ödev aynı zamanda Gazi Mustafa Kemal’in 1924 Trabzon ziyaretlerinde Trabzon limanının demir yolu ile entegresine işaret eden deha derecesindeki öngörüsüyle bizlere vasiyetidir. Bu güzergâhın yeni dünya jeopolitiğindeki konumu, tarihi misyonuna uygun olarak İpek Yolu’nu yeniden barış, dostluk, ekonomik iş birliği köprüsü olarak kültürün ve medeniyetin ileri merhalelere taşınmasına öncülük edebilir” dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL