100 bin sosyal konutta başvurular başladı: İşte en önemli şart

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı '100 bin sosyal konut projesi'ne başvurular başladı.7 coğrafi bölgeye göre farklı mimari özelliklerde 81 ilde yapılacak sosyal konutlar, 140 bin ile 210 bin lira arasında değişen fiyatlarda satılacak. 100 bin sosyal konut projesi için başvuru şartları arasında en büyük kriter 5 bin 500 liralık gelir şartı olacak. Bu şart İstanbul için ise 6 bin TL olarak belirlendi

100 bin sosyal konutta başvurular başladı: İşte en önemli şart
100 bin sosyal konutta başvurular başladı: İşte en önemli şart
GİRİŞ 16.12.2019 09:08 GÜNCELLEME 16.12.2019 09:19
Bu Habere 70 Yorum Yapılmış

Dar gelirli vatandaşları tasarrufa yönlendirerek konut sahibi olmasını sağlamak için Türkiye genelinde Her Yıl 100 Bin Yeni Sosyal Konut projesi başlatıldı.
 
Bu kapsamda, yatay mimari anlayışıyla, mahalle ve komşuluk kültürüne uygun 2+1 ve 3+1 planında inşa edilecek 100 bin sosyal konut için başvurular 16 Aralık 2019-15 Ocak 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

 

Proje kapsamında vatandaşlara yılda 100 bin konut verilecek. Bu sayede vatandaşlar 20 yıl vadeyle kira öder gibi ev sahibi olacak.
 
NEREYE BAŞVURULACAK?
 
Başvurular, Ziraat Bankası'nın proje ilinde bulunan yetkili şubeleri aracılığıyla kabul edilecek. Başvuru bedeli ise 2+1 daireler için 500 TL, 3+1 daireler için bin TL olacak. Başvurular 4 kategoride kabul edilecek. 1. kategori, Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri, 2. kategori, en az yüzde 40 engelli vatandaşlar, 3. kategori, emekli vatandaşlar, 4. kategori ise diğer alıcı adayları.

 

SOSYAL KONUTLARIN FİYATI NE OLACAK?

2+1 tipi konutların fiyatları, 140 bin ile 180 bin lira arasında değişecek. 3+1 tipi konutların fiyatları, 160 bin ile 210 bin lira arasında olacak.
 
Peki sosyal konutlarda ödemeler nasıl olacak? Hak sahiplerine konutlar, satış fiyatının yüzde 10'u peşin, kalan tutarın tamamı ise aylık yüzde 49 oran ve 240 ay vade ile ödenecek. Taksit ödemeleri ise sözleşme tarihini takip eden ay itibariyle başlatılacak.
 
SOSYAL KONUTLAR İÇİN BAŞVURU ŞARTLARI NELER?
 
Peki 100 bin sosyal konut projesine kimler başvurabilir? Projeye başvurabilmek için, başvuru sahibinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması, proje il ve ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya proje il veya ilçe nüfusuna kayıtlı olmasının yanı sıra diğer başvuru şartları şu şekilde:
 
-Konut satın almak için başvuruda bulunanların kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocukları üzerine T.C. sınırları dahilinde tapuda kayıtlı bağımsız konutlarının bulunmaması, kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocuklarının daha önce Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olması şartları aranacak.
 
-Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 5.500 TL olması gerekmektedir. (İstanbul İli için 6.000 TL (Başvuru sahibinin ve eşinin gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dâhil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin toplamı.)
 
-Bir hane halkı adına, yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları adına yalnızca bir adet başvuru yapılabilecektir.
 
-Başvuruları yapacak vatandaşların, 25 yaşını tamamlamış olmaları gerekiyor.
 
-Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile bunların Dul ve Yetimlerinde; Konutlar %10 peşin 240 ay vadeli sabit taksit ödemeli ve taksit başlangıçları teslim tarihini takip eden ay itibariyle başlayacak şekilde satılacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınan "hak sahipliği belgesi"  ile Projenin bulunduğu İl sınırları içerisinde son 3 yıldır oturuyor olduklarına dair adrese dayalı nüfus kayıt sisteminden alacakları belge veya İl nüfusuna kayıtlı olduklarına ait belgeler istenecektir.
 
-Vefat eden emeklinin emekli olmayan eşi de başvuru yapabilir. ( Vefat eden emeklinin aylık maaşını alan dul kızları hariç)
 
HAL SAHİPLERİ NASIL BELİRLENECEK?

Hak sahiplerini belirleyecek kura, noter huzurunda, banka ve idare yetkililerinin denetiminde gerçekleştirilecek. Kuranın yeri ve zamanı ise daha sonra ilan edilecek.
 
Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri konut sayısının %10’u kadar kontenjan ayrılacak ve gerek görüldüğü takdirde kura ile hak sahipleri belirlenecek. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte kuraya tabi tutulacak.
 
En az yüzde 40 engelli vatandaşlara, konut sayısının yüzde 5'i kadar kontenjan ayrılacak ve gerek görüldüğü takdirde kura ile hak sahipleri belirlenecek. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte kuraya tabi tutulacaktır.
 
Emekli vatandaşlara ise konut sayısının yüzde 25’i kadar kontenjan ayrılacak ve gerek görüldüğü takdirde kura ile hak sahipleri belirlenecek.
 
Diğer Konut Alıcı Adayları için İdaremizin genel uygulamalarında olduğu üzere başvuru sayısına göre gerektiği takdirde kura ile hak sahipleri belirlenecek.
 
HAK SAHİBİ OLAMALAYANLAR
 
Kurada, asil ve yedek olarak hak sahibi olamayanlar başvuru bedellerini, kura çekiliş tarihinden itibaren 2 iş günü sonrasında Ziraat Bankası yetkili şubelerinden geri alabilecek.
 
Projenin bağımsız bölüm listesi ve konut fiyatları belirlendikten sonra idare tarafından belirlenecek tarihte "Konut Belirleme Kurası" çekilecek.
 
1 İLA 1,5 YIL İÇİNDE SAHİPLERİNE TESLİM EDİLECEK
 
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 100 Bin Sosyal Konut Tanıtım Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal konutların temelinin yılbaşı itibarıyla atılacağını, azami 1 ila 1,5 yıl içerisinde bitirilip sahiplerine teslim edileceğini söyledi.
 
GELENEKSEL MAHALLE KÜLTÜRÜNÜ YAŞATACAK
 
Hedeflerinin bundan sapma olmaması ve vatandaşların zemin artı 2, zemin artı 3 ya da zemin artı 4 olmak üzere bu binalara yerleşmeleri olduğuna değinen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunu sağlamak suretiyle hem depreme dayanıklı hem de görünümü itibarıyla gerçekten kadim tarihimizdeki mahalle kültürünü yeniden hakim kılmanın adımlarını atmış olacağız. Bu projelerle vatandaşlarımıza yüzde 10 peşinatın ardından kalan tutarın tamamı için aylık 894 liradan başlayan taksitler ve 240 aya varan vadelerle ev sahibi olma imkanını sağlayacağız. Böylece 100 bin dar gelirli ailemizin kira öder gibi konut sahibi olabilmelerini temin edeceğiz. Bu konutlar 2+1 brüt 75 ve 85 metrekare ile 3+1 brüt 100 metrekare olarak projelendirilecektir. 100 bin konutluk bu projenin toplam yatırım bedeli yaklaşık 17 milyar 300 milyon lirayı buluyor."
 
Kampanyanın sadece ekonomik bakımdan değil kültürel bakımdan da önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, projelerin meydanı, camisi, okulu, çarşısı, parkı, yeşil alanı, bina cepheleri ve diğer tüm özellikleriyle geleneksel mahalle kültürünü yaşatacak şekilde tasarlanacağını belirtti.

Sosyal konutlar Türkiye’deki 7 coğrafi bölgeye göre farklı mimari izler taşıyacak. Karadeniz Bölgesi’ndeki konutlarda yöresel ahşap ve taş yapı elemanları karma bir biçimde kullanılacak.

HANGİ İLÇELERDE İNŞA EDİLECEK?

Ankara Sincan Saraycık Mahallesi 2300 konut

Ankara Beypazarı 500 konut

Ankara Nallıhan 200 konut

Adana Sarıcam Akkuyu mevkii 800 konut

Adana Buruk mevki 800 konut

Afyon Dinar 94 konut

Afyon Sadıkbey 350 konut

Afyon Çetinkaya Mahallesi 480 konut

Afyon Emirdağ 151 konut

Aksaray Güzelyurt 156 konut

Aksaray Yenikent 150 konut

Aksaray Ağaçören 60 konut

Aksaray Eskil 142 konut

Amasya Gümüşhacıköy 79 konut

Ardahan Göle 300 konut

Batman Sason 116 konut

Bilecik Gölbaşı Reşadiye Mahallesi 168 konut

Bingöl Yedisu mevki 106 konut

Burdur Karamanlı 109 konut

Çankırı Eldivan 94 konut

Çankırı Şabanözü 200 konut

Çorum Uğurludağ 150 konut

Çorum Oğuzlar Mahallesi 100 konut

Elazığ Maden 150 konut

Erzincan Üzümlü 75 konut

Erzincan İliç 230 konut

Erzurum Pasinler 142 konut

Erzurum Şenkaya 100 konut

Isparta Aksu 100 konut

Isparta Eğirdir 200 konut

Hatay Yayladağ 102 konut

Kayseri Sarıoğlan 230 konut

Kırıkkale Delice 100 konut

Kırıkkale Bahşılı 220 konut

Kırıkkale Keskin 124 konut

Kırıkkale Yahşihan 300 konut

Kilis Polateli 188 konut

Konya Altınekin 204 konut

Kütahya Simav 160 konut

Kütahya Demirci 79 konut

Kütahya Çavdarhisar 160 konut

Malatya Yazıhan 78 konut

Nevşehir Derinkuyu 126 konut

Sivas Akıncılar 260 konut

Trabzon Şalpazarı 48 konut

Yozgat Sarayköy 200 konut

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 70
  • servet 4 yıl önce Şikayet Et
    müslümanlar için en önemli husus sistemin caiz olup olmadığıdır. Ak parti iktidar oldu olalı caiz bir sistemle ev alacağım diye bekliyorum. geçen sene de sosyal konut projesine başvuracaktım sorduğum hocalar sistemin caiz olmadığını söylediler, hevesimiz kursağımızda kaldı. bu senede yine araştırıyorum . geçen seneden farkı tefe tüfe ye göre yıllık artış yok. bilgisi olan varmıdır? bu seferki caiz mi acaba
    Cevapla
  • İsminiz 4 yıl önce Şikayet Et
    beyler kimsenin düşünmediği bir şey var burda, bu alışveriş sistemi caiz mi, zira 0.49 faiz oranı deniyor...
    Cevapla
  • bahri 4 yıl önce Şikayet Et
    devlet dar gelirli vataşlar için diyor ama bu proje tamamen zenginleri kapsıyor aylk en az geliri 5500 tl şartı diyor ayda bukadar para kazanan garibanmı var milletinen kafamı buluyorlar acaba anlamadım..
    Cevapla
  • SER 4 yıl önce Şikayet Et
    En Az Ddeğil En Fazla 5500,( İSTANBUL 6000 TL) GELİRİ OLANLARI KAPSIYOR. BU RAKAMDAN FAZLA ALAN LAR GİREMİYOR.
    Cevapla
  • Anlamadan.. 4 yıl önce Şikayet Et
    sen olayı yanlış anlamışsın, 5500den fazla geliri olan bu dairelere baş vuramıyor..!!
    Cevapla
  • Kaplıca'dan 4 yıl önce Şikayet Et
    işine gelmiyorsa alma dostum ben dar gelirliyim işime geliyor inşaallah kayıt yaptıracağım bu notuda buraya bırakıyorum..!!
    Cevapla
  • Ömer 4 yıl önce Şikayet Et
    En fazla diyor kardeşim iyi anla
    Cevapla
  • ibrahim 4 yıl önce Şikayet Et
    hayır aylık geliri 5500 tl nin altında olanlar başvurabiliyor üstünde olanlar zengin sayılıyor müracaat edemiyor
    Cevapla
  • Haksızlık 4 yıl önce Şikayet Et
    Hani Uşak Yok, Neden?
    Cevapla
  • Uşaklı 4 yıl önce Şikayet Et
    Hani Uşak yok, Neden?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle