Bakan'dan Kanal İstanbul açıklaması: İBB'nin çekilme hakkı yok

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı"nı açıkladı. Kurum, "Kanal İstanbul Projesi'yle İstanbul'a trafik, sosyal donatı ve yeşil alanlarıyla nefes aldıracak iki örnek akıllı şehri de yapacağız. İBB'nin tek taraflı protokolden çekilme hakkı yoktur" dedi.

GİRİŞ 24.12.2019 13:35 GÜNCELLEME 24.12.2019 13:44
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ankara'da önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum doğal koruma alanı büyüklüğünü yüzde 9'dan yüzde 17'ye çıkaracaklarını söyledi. 100 bin sosyal konut projesine de Bakan Kurum şu ana kadar 440 bin başvuru yapıldığını belirtti. Bakan Kurum "TOKİ projelerimizi, akıllı şehir konseptine göre inşa edeceğiz" dedi.

 

KANAL İSTANBUL AÇIKLAMASI

Dün itibariyle Kanal İstanbul'a ilişkin ÇED sürecini tamamladık ve halkımızın tasarruflarına bırakmak adına 10 gün süreyle ilan ettik. 10 gün içinde ÇED raporuna gelecek olumlu/olumsuz eleştirileri alacağız ve ÇED sürecini tamamlamış olacağız.

ÇED raporu hazırlanırken, STK'larla üniversitelerimizle çevremize ve doğaya ilişkin her türlü detay düşünülerek hazırlanmıştır.

Söylendiği gibi sadece bakanlığımız bünyesinde bu süreç yürütülmemiştir. İlgili tüm belediyelerle ortak bir çalışma yürütülmüştür ki, bu süreçte en büyük paydaş İBB ile birlikte yürütülmüştür. 

İBB Başkanı ortak protokolden çekildiğini ifade etmektedir. Kendisinin tek taraflı protokolden çekilme yetkisi bulunmamaktadır. Meclis kararlarıyla protokollerden vazgeçebilirsiniz. Grup Başkanvekilimiz de buradalar. Dolayısıyla Meclis'in karar almadığı bir protokolden vazgeçemezsiniz. Vazgeçerseniz tüm maddi ve hukuki sorumlulukları almış olursunuz. Vatandaşımızın istemediği hiçbir projeyi yapmadık, yapmayacağız. Belediye Başkanlığı vatandaşa hizmet etmekle oluyor. 6 aylık süreçte başkan hangi projeleri üretmiş ona bakmak gerekiyor. 82 milyon vatandaş için proje geliştirdik, geliştirmeye devam edeceğiz.

EKREM İMAMOĞLU NE DEMİŞTİ?

Kanal İstanbul Projesi ile ilgili önceki yönetimin imzaladığı protokolden çekildiklerini dile getiren İmamoğlu, "Neyin ihalesini yapıyorsun, hangi ÇED raporundan bahsediyorsun? Bizden önceki yönetimin imzası bulunan Kanal İstanbul İşbirliği protokolünden çekiliyoruz. Ocak’ın ilk haftasından Kanal İstanbul Çalıştayı’nı yapacağız. Sahada araştırmalarımız var süreci devam eden.Bu konuyla ilgili yetişirse çarşamba günü açıklama yapabiliriz. Mevcutta yürüyen iş ve işlemler var. İhbar olduğunda takip ettiğimiz işler var. Bu konularda birçok suç duyurusunda bulunuldu. İBB olarak kurumsal olarak yapılmış işlerle ilgili nasıl suç duyurusunda bulunabiliriz şeklinde bir çalışma olmadı. Bazı konularda belediye, bazı konularda emniyet yetkili. Daha büyük uyuma ve işbirliğine ihtiyacımız var. Bu konudaki uyumluluk süreci ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor.  Bürokratik baskı olduğu ortada. Bize kanunda yetki verilmesine rağmen genelge nedeniyle yapamıyoruz. Ama ben baskı hissetmiyorum. Baskı falan hiç umrumda değil. İBB önerir, bakan onaylar. Neden onaylamıyorsunuz? Tüy gibi hafif hissediyorum kendimi 16 milyon arkamızda" diye konuştu.

YORUMLAR 58
  • Bir yorumcu 4 yıl önce Şikayet Et
    chplinin çoğunluğu yalı veya villa zengini tanınmış kişi hepside geriden zekalı örnek ugur dündar gazeteci ama adamın cebi boşalınca ver yansın edip duruyor mister kemal kılıçtar oğluda eskiden başkandı şimdi kotuğum gidecek diye bebeler gibi ağlıyor ekrem imam oğlu oda yalancı ötüyorsun bari sesinde ilgi çeksin be kardeşim oda yok yav kerdeşlerim chpde hiçmi düzgün birisi olmaz yok yok işte yormayın kendinizi bunların zihniyeti bozuk düzelmezler
    Cevapla
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Haber fotosunda büyükçekmece gölü kullanılıyor , kanal buraya yapilmacak ki , birçok haber sitesi aynı hatayı yapiyor , Küçükçekmece gölü görseli kullanılabilir
    Cevapla
  • Asım 4 yıl önce Şikayet Et
    Kanal istanbul basit bir su geçidi olsa bile ; K.Çekmece gölü ve Sazlıdere barajı Temizlenir, Balık dolar, üreme yeri olur, Akıntı olduğundan Kokmaz, Etrafında Manzaralı değerli yerleşimler olur, balık dolar, alternatif su yolu olur, Teknecilik için yeni alanlar açılır, limanlar olur. Yani Hayat Gelir.
    Cevapla
  • Berkay 4 yıl önce Şikayet Et
    Kanal istanbulda kazılan kumlar ile.bogaz kapatılıp karadeniz göl olup tatlı su haline gelir.
    Cevapla
  • murat3458 4 yıl önce Şikayet Et
    tekfur, 16 milyon arkamızda demesi istanbul için söylemiyor. TÜRKİYE geneli chp seçmenini kastediyor tekfur. meydan okuyor. (çokta tın)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle