Son dakika haberi: Kanal İstanbul'un güzergahı nasıl belirlendi?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan, Kanal İstanbul projesinde 5 alternatif belirlendiğini ve bunlar arasından çevreye en az zararı olan güzergahın seçildiğini söyledi.

Son dakika haberi: Kanal İstanbul'un güzergahı nasıl belirlendi?
Son dakika haberi: Kanal İstanbul'un güzergahı nasıl belirlendi?
GİRİŞ 03.01.2020 15:35 GÜNCELLEME 03.01.2020 19:33
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul güzergahıyla ilgili açıklama yaptı. Bakan Turhan son dakika açıklamasında Kanal İstanbul projesinde 5 alternatif belirlendiğini ve bunlar arasından çevreye en az zararı olan güzergahın seçildiğini söyledi. 

 

Bakan Turhan'ın konuşmasından satırbaşları;

"Kanal İstanbul'un yapılma nedeni birinci olarak, Boğaz ve çevresinde yaşayan canlıların hayatı. İkincisi çevre üçüncüsü de tarihi dokumuzun korunması. Boğaz'dan ortalama yılda 43 bin gemi geçiyor. Boğaz'dan 1950 yılında 50 metrelik gemiler geçerken bugün 350 metrelik gemiler geçiyor. Gelecekte Boğaz'daki deniz trafiği riskleri artacak. Uluslararası yük trafiğinin daha da artacağı görünüyor. 2035'te bu rakamın 70 bin olacağı tahmin ediliyor. 

 

5 GÜZERGAH ARASINDAN SEÇİLDİ

Kanalın yapılmasına karar verdikten sonra güzergahları tespit ettik. İnşa edilebilecek 5 adet güzergah var. Arazi ve sahada araştırıldı ve incelendi. Alternatif güzergahlar ve birbirleriyle mukayesesi... Bunların en az maliyetlisi, çevreye en az zararlı olanı araştırılıp Küçükçekmece-Durusu koridoruna karar verdik. Küçükçekmece-Ağaçlı hattı kısa olmasına rağmen su ve orman alanlarına zararı nedeniyle vazgeçildi. Maliyeti ve işletme ücretlerinin daha az olmasına rağmen tercih edilmedi. Onun için bu güzergah değil de Küçükçekmece-Durusu güzergahına karar verildi. Diğer alternatiflerin su kaynaklarına etkisi daha fazla

Kanal İstanbul'un yapılacağı Küçükçekmece-Durusu hattı (Kırmızı ile belirlenmiş olan)

Bu projeyi her yönüyle ele aldık. Sıradan bir proje değil. Hem maliyetli hem gerekli. Teknik açıdan iyi incelenmesi gereken bir proje. Bu süre içerisinde jeolojik çalışmalar, zemin etüdleri, çevre etkileri incelendi. Bu bir su yolu projesi olması nedeniyle giriş çıkışındaki deniz hareketleri, akıntı hareketleri ve depremselliği incelendi. İki deniz arasındaki farklı yapıların birbirlerine etkileri incelendi.

Marmara Denizi'ne zararı olacağı söyleniyor. Herkes görüş bildiriyor. Biz işimizi ehliyle yapıyoruz. Biz bu konuda uzman olan kişilerle çalıştık. ÇED raporuyla ilgili olarak, çevre ile olumlu olumsuz etkileri bakımından. Karadeniz'le Marmara'yı birbirine bağlayan şu andaki Boğaz dünyanın en tehlikeli su yoludur. 45 kilometre uzunluğunda Boğaz geçişinde okyanusu geçmekten daha zor ifadesini kullanır kaptanlar. Farklı akıntılar var. Buranın riskli olması, giderek risklerin artması nedeniyle kanalı inşa ettiğimizde kanalı kullanacak olan araçların aynı sorunlarla karşılaşmaması için gerekli etüd ve incelemeyi yaptık.

KANAL İSTANBUL'UN DEPREME ETKİSİ

Biz İstanbul'da değil ülkemizin neresinde olursa olsun bir yerde yapı inşa edeceksek depreme dayanıklılığını hesap ederiz. Burada da yaptık. Kanalın inşaatı depremi tetikleyecek diyorlar. Bu doğru bir bilgi değil. Kanalın inşaatı bizim normal karayolu inşaatında büyük bir yapının inşaatında yaptığımız kazıdan çok farklı bir kazı yapmayacağız. Marmara Denizi'ndeki fay hattına 11 kilometre mesafede. Burada aktif bir fay yok. Bunların hesapları çalışmaları deprem konusunda uzman hocalarımızla çalıştık." 

"LABORATUVAR TESTLERİ FRANSA'DA YAPILDI"

Bu proje süresi içerisinde büyük önemli projelerin laboratuvarda testler yapılır. Fransa'daki bir laboratuvarda bu testleri yaptık. Aynı iklim şartlarında bir yer oluşturuldu. Depreme tabi tuttuk. Model testleri yapıldı. Marmara'daki opksijen seviyesine olumlu etkisi olacak.

KANAL İSTANBUL'DA MONTRÖ TARTIŞMASI

Bizim yaptığımız kanal Montrö Anlaşması'na herhangi bir etkisi olmayacak. Biz konunun uzmanlarıyla oturduk konuştuk. Biz Ulaştırma Bakanlığı olarak Montrö Anlaşması'nın uygulayıcılığı olan bir bakanlığız. Bu anlaşmanın sahibi Dışişleri Bakanlığımız. Buradan aldığımız bilgilere göre bu anlaşmaya bir zarar getirmez. Bize "Yaptığımız kanaldan geçeceksin diye uluslararası ticari aracı zorlayamazsınız" denildi. Montrö'ye göre İstanbul ve Çanakkale geçişi tabii su yoludur. Biz de bunu zorlamayacağız. Ama kuralları biz koyarız.

"YILDA EN FAZLA 25 BİN GEMİ GEÇİREBİLİRİZ"

Biz kurallarımızı koyup da burayı kullanacak olan araçların boyutları, taşıdığı yüke göre öncelik hakkımız var. Burada ortalama bekleme süresi 14.5 saat. İki gün bekleyenler de var. Buradaki beklemelerin süresinin uzamaması için bir alternatif sunuyoruz. Biz Boğaz'dan geçen araçlardan hizmetimiz karşılığı 30 bin dolar alıyoruz. Beni burada iki gün bekletme diyor mesela bir armatör. Ben size 50 bin dolar vereyim beni hemen geçir. Kanal İstanbul'dan sonra Boğaz'dan yılda 25 bin gemi geçirebileceğiz.

KANALIN FİNANSMANI

Kanalımızın boyutlarını belirledik. Deniz trafiği kanaldan en büyük geminin geçebileceği şekilde belirlendi. Kanalın sahilinin sağdan ve soldan 150'şer metre yapı yapmayacağız. Buralar yaşam mekanları olacak. Ondan sonrası birinci derecede yapılaşma aracı olacak. Bunların bir kısmını ticari olarak kullanıp kanalın finansmasını sağlayacağız. Kanalın inşa edileceği alandaki özel mülkiyetlerin bir kısmında farklı yerler vereceğiz. Bunları dönüşüme tabi tutacağız. Yap-işlet-devret ile yapacağız. Gelirlerden biri de kanalın etrafındaki imarlı arsaların ticari olarak değerlendirmesiyle elde edilecek gelirler. 

İHALE NE ZAMAN?

Kanalın yeri belirlendi, proje çalışmaları tamamlandı. Kanalın yapıldığı yerlerde önemli yollar, iletişim, enerji hatları var. Önümüzdeki günlerde ihale sürecini başlatacağız. Kanalın inşaatı sırasında çevredeki insanlara yönelik olumsuz etkileri olacak diyorlar. Kanaldan çıkacakları oluşturacak servis yollarından taşıyacağız." 

YORUMLAR 15
  • 6363 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir kanal yetmez 2 inci kanal Çanakkale ye yapilacak
    Cevapla
  • Cahit toksöz. 4 yıl önce Şikayet Et
    İkinvi kanal bozovadan harrana yapılcack.
    Cevapla
  • vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlara vesile olmasını temenni ederim. Büyük Türkiye
    Cevapla
  • Vahac Ertaş 4 yıl önce Şikayet Et
    YA ALEMLERİN RABBİ YUCE ALLAHİM İslam ve Cennet Vatanım Türkiye düşmanlarının tüm plan ve projelerini tersine çevir ,Kafir ,Zalim ve Münafik leri kahhar adınla kahruperişan eyle ve istemezuklarA Akıl ve fikir ver. Ayrıca Kardeşim Abdullah Gül Cumhurbaşkanı diyen Reise Nankörlük eden Abdullah Gül e ve Alt tabakada bir görevde iken Reis tarafından Başbakan lığa yükselen Ahmet Davutoğlu nun hastalık geçiren kalplerine Şafii isminle şifa ver ALLAHİM. ALLAHİM REİSİMİZE ve TÜRK HALKINA İSLAMİN EMİR VE YASAKLARINA GÖRE BİR ANAYASA YI ÇIKARMASINA VE UYGULAMASINI NASİP EYLE ALLAH İM. AMİN
    Cevapla
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Benim anlamadığım şey şu imarlı araziler ne olacak tam olarak
    Cevapla
  • avni 4 yıl önce Şikayet Et
    amerikanın rüyası gerçek oluyor 1950'den beri boğazlara ek bir kanal projesini diretiyorlardı Türkiyeye, sonunda başardılar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle