İndirim sonrası yoğunluk başladı! Haziranda yükselişe geçecek

Normalleşme süreci ve konut destek kredisi sektörde etkisini göstermeye başladı. Gayrimenkul sektörü temsilcileri, "Satış ofislerimizde telefon trafiği arttı. Ciddi bir yoğunluk yaşanıyor. Hem satış ofisi ziyaretçimiz hem de telefon yoğunluğu 10 kat arttı. Bu sayede haziran itibariyle bir toparlanma dönemi başladı diyebiliriz" ifadelerini kullandılar

İndirim sonrası yoğunluk başladı! Haziranda yükselişe geçecek
İndirim sonrası yoğunluk başladı! Haziranda yükselişe geçecek
GİRİŞ 15.06.2020 13:35 GÜNCELLEME 15.06.2020 13:35

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılı Mayıs ayı ‘Konut Satış İstatistikleri’ni açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 44,6 azalarak 50 bin 936 oldu. Mayıs ayında konut satışları bir ay önceki rakamlara göre yüzde 19 artış kaydetti. Nisan ayında ayında 42 bin 783 konut satılırken, Mayıs ayında satış adedi 50 bin 936’ya yükseldi. Mayıs ayı konut satışı rakamlarını değerlendiren ve haziran ayından umutlu olan sektör temsilcileri, normalleşme süreci ve destek paketinin sektöre hareketlilik getireceğini belirttiler.

Tamer Özyurt / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı:

“Normalleşme süreci ve destek paketi, satış yönlü hareketlilik yaratacak”

“Gayrimenkul ve inşaat sektöründe nisan ayında pandeminin etkisiyle gerileyen satışlar, mayıs ayını da etkisi altına aldı. Konut yatırımcıları ve proje geliştiricileri bu 2 aylık süreçte, yatırımlarını ötelemeyi tercih etti. Bu durum mayıs ayında, TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre, satışlarda yüzde 44.6’lık gerilemeye neden oldu. Satışları bir ay öncesiyle kıyasladığımızda durum çok iç açıcı görünüyor. Sokağa çıkma yasakları ve resmi tatillerle geçen mayıs ayında satışlar, nisana göre yüzde 19.1 oranında arttı. İçerisinde bulunduğumuz haziran ayı itibariyle başlayan normalleşme süreci ve hükümetimizin açıkladığı destek paketiyle sektörümüzde satış yönlü bir hareketlilik hissediliyor. Sosyal hayatın dinamiklerinin yeniden aktif hale dönmesiyle satış ofisleri de faaliyete geçmeye başladı. Kontrollü normal hayata dönüşe paralel olarak, sunulan destek paketi ile satışların hızla artıya geçmesi için tarihi bir fırsat sunuldu. Sektör oyuncuları açısından bakıldığında, beklentiyi karşılayan, yılın tamamı için umutları yeşerten bir gelişmeyle karşı karşıyayız. Orta gelirli yatırımcıları hedef alan paket, kamu bankalarının sunduğu 0,64 faiz oranı, 12 aya kadar ödemesiz, 15 yıla varan vade ile avantajı, sadece 2 haftada satışlarda ciddi hareketlilik yarattı. Satış ofislerimizde telefon trafiği arttı. Ciddi bir yoğunluk yaşanıyor. Hem satış ofisi ziyaretçimiz hem de telefon yoğunluğu 10 kat arttı. Bu sayede haziran itibariyle bir toparlanma dönemi başladı diyebiliriz. Öte yandan, destek paketi sektörümüzde orta gelirli bir kitleyi hedef alan projelerin geliştirilmesi yönünde önemli bir açılım başlattı. Bu süreç, haziran ayından itibaren yılın kalan yarısını etkisi altına alarak sektörümüzde satış trendi yaşatacak. Önümüzdeki aydan itibaren hem yüksek satış oranlarını, hem de yeni yatırımları konuşacağız. Geçtiğimiz 2 ay boyunca satışlarımıza eksi yönlü yansıyan pandemi, yeni konut yatırımlarını yeniden tanımladı. Sektörümüzün hedefinde orta gelirli bir kitle var. Destek paketi, bu kitlenin konuta erişimini kolaylaştırıyor. Sektör oyuncuları olarak bizler de yeni konut projelerimizde orta gelirli kitleyi hedef almalıyız.“

Abdüssamet Bahadır / Bahaş Holding CEO’su:

“Haziran ayı, sektörümüz için kritik bir öneme sahip”

“Pandeminin dünya ekonomilerinde yarattığı belirsizlik, satışlarımızı da etkisi altına aldı. TÜİK’in açıkladığı mayıs rakamlarına göre, satışlardaki yüzde 44.6’lık gerileme, belirsizlik ortamının bir yansımasını oluşturuyor. Öte yandan mayıs ayında satılan konut sayısı, resmi tatiller ve sokağa çıkma yasağına rağmen, nisana göre yüzde 19.1 oranında arttı. Yatırımcılar, nisan ayından bu yana bekle-gör politikası uyguluyor. Sadece yatırımcılar değil, proje geliştiriciler de planlanan yatırımlarını şimdilik beklemeye aldı. Ancak haziran ayı, sektörümüz açısından kritik bir öneme sahip. Öncelikle kontrollü sosyal hayata geçiş başladı. Restoran, cafe, alışveriş merkezleri, kuaförlerin açılmasıyla birlikte gündelik hayatımız hareketli bir boyut kazandı. Kapanan ofisler, aşamalı olarak açılıyor. Satış ofislerimiz de yeniden faaliyete başladı. Ayın başında hükümetimizin açıkladığı destek paketi de beklentimizi karşılayacak şekilde, çok doğru bir zamanda yürürlüğe girdi. Marttan bu yana hayatımızı tamamen değiştiren pandeminin etkisini kaybetmeye başlamasıyla, hayatımız da normale dönmeye başladı. Beklemeye alınan yatırımlar yeniden planlanıyor. Orta gelir düzeyine sahip olanları ev sahibi yapmayı amaçlayan 0,64 faiz oranıyla, 12 aya kadar ödemesiz, 15 yıla varan vade ile ödeme kolaylığı sunan paket ile birlikte satışlarda bir hareketlilik hissediliyor. Kamu ve özel bankaların desteğiyle başta orta gelir düzeyine sahip yatırımcılar olmak üzere her kesimden yatırımcıyı harekete geçiren paket, konuta erişimi kolaylaştırırken, yatırımcıda ciddi bir satın alama eğilimi yarattı. Aklında konut satın almak olmayanlar bile konuta yatırıma yöneldi. Pandemi hayatımızda olduğu gibi yatırımlarımızda da büyük değişimler yaratacak. Orta gelir grubunun yatırımcı kitleye kazandırılmasıyla bu kitleye hitap eden projelerin sayısı da artacak.”

Abdülkadir Akkuş/ Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı:

“Normalleşme ve destek paketinin etkilerini önümüzdeki dönem göreceğiz”

“Koronavirüs nedeniyle satışlarda nisan ayında yaşanan düşüş, mayıs ayında da kendini gösterdi. Son iki aylık süreçte, dünya ekonomilerinde yaşanan ticari durgunluk,hem konut geliştiriciler, hem de yatırımcılar açısından planlanan yatırımları ötelemesini zorunlu kıldı. Hemen her sektörde yaşanan belirsizlik ortamı, sektörümüzde de gündem maddesi oldu. TÜİK’in açıkladığı mayıs rakamlarına göre satışlarda yaşanan yüzde 44.6’lık gerilemeyi, bu belirsizlik ortamının bir uzantısı olarak görmek gerekiyor. Ancak sokağa çıkma yasakları ve resmi tatillerin ağırlıkta olduğu mayıs ayında satılan konut sayısında, nisana göre yüzde 19.1 oranında artış yakaladık. İçerisinde bulunduğumuz haziran ayı, hükümetimizin hazırladığı destek paketi sayesinde sektörümüze bereket getirdi. Paketin sunduğu 0,64 faiz oranı,12 aya kadar ödemesiz, 15 yıla varan vade ile ödeme fırsatı, beklemeye geçen yatırımcıyı harekete geçirdi. Buna ek olarak markaların sunduğu indirimler de destek paketini sektörümüzde daha önce görülmemiş bir fırsat haline getirdi. Mart ayından itibaren yaşamın tüm alanlarının evlere taşınmasıyla satış ofislerimiz sessizliğe bürünmüştü. Ancak normalleşme yönünde atılan adımların hız kazanmasıyla satış ofislerimiz yeniden hareketlenmeye başladı. Bu iki gelişme, kısa vadede mayıs ayında gerileyen satışların, haziran ayında yeniden artıya geçeceğinin, uzun vadede ise masada bekleyen yeni yatırım projelerinin inşaat çalışmalarına başlanacağının göstergesi niteliğinde. Özellikle orta gelir grubunu hedef alan kredi destek paketiyle bu kesim konut satın alan yatırımcılar arasında önde gidiyor. Yeni yatırım planı içerisinde olan konut geliştiricileri için bu çok önemli bir gösterge. Yeni yatırımlarda orta gelir grubunu hedef alan yatırımların ağırlığını yakın zamanda hissedeceğiz. Virüsün etki alanı azaldıkça, normalleşmeye yönelik adımlar da artacak. Bu durum satışlarımıza da hız kazandıracak. Bunların yansımasını haziran rakamlarında göreceğiz.”

İhsan Çulhalık / İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı:

“Yeni yatırım ikliminin yansımalarını haziranda almaya başlayacağız”

“Mayıs ayı da sektörümüz açısından pandemi ile geçti. Nisanda hız kaybeden satışlar, TÜİK’in açıkladığı mayıs rakamlarına göre yüzde 44.6 oranında geriledi. Ancak son 2 ayda yaşanan gerileme karşısında, yatırımcılar ve konut geliştiricileri açısından sevindirici gelişmeler yaşıyoruz. Satışlarda önceki yıla oranla yaşanan gerileme, bu yılın nisan ayına göre kıyasladığımızda, yerini artışa bıraktı. Mayısta sokağa çıkma yasakları ve resmi tatiller olmasına karşın, bir önceki aya nazaran satışlar yüzde 19.1 oranında arttı. Ay başında başlatılan kontrollü normal hayata geçiş süreci, şimdiden ekonomide bir domino etkisi yarattı. Gayrimenkul ve inşaat sektörü de bu hareketlilikten ilk nasibini alan sektörlerden biri oldu. Sosyal hayatın dinamizmi yeniden ortaya çıkıyor. Satış ofislerimizde yatırımcı trafiği yaşanmaya başladı. Yine ay başında hükümetimiz tarafından açıklanan destek paketi de ertelenen yatırımlarda starta basılmasını sağladı. Sosyal hayatta normalleşmeye yönelik atılan adımların hız kazanmasıyla belirsizlik ortamı da ortadan kalkıyor. Normalleşmeye yönelik atılan adımlarla paralel olarak hayata geçirilen destek paketi, yatırımcı ve konut geliştiricilerinin başrol oynadığı bir yatırım iklimi yarattı. Orta gelirli yatırımcıları hedef alan, yüzde 0,64 faiz oranıyla, 12 aya kadar ödemesiz, 15 yıla varan vade ile ödeme fırsatı sunan paketle, yatırımcılar ötelenen yatırımlarını hayata geçirmeye başladı. Paket kapsamında, 100 bin TL kredi çeken bir yatırımcının, geri ödemesini, 15 yılda yaklaşık 170 bin TL olarak yapacak olması ciddi bir cazibe yarattı. Özellikle orta gelir düzeyine sahip kesim harekete geçti. Yeni destek paketinin önümüzdeki aylarda rekor satışları beraberinde getireceğini söyleyebiliriz. Yeni yatırım iklimi, hem yatırımcılar hem de konut geliştiriciler açısından yeni açılımlar başlatacak.”