İstanbul, konut satışında rekor kırdı

Hükümetin başlattığı kolay kredi desteği ile birlikte konut satışları yüzde 124.3’lük bir artışla tüm zamanların rekorunu kırdı. Konut satışlarında İstanbul ise en yüksek satış rakamına ulaştı. İnşaat sektöründe hizmet veren danışmanlık şirketinde Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Palabıyık, "Bu hızla giderse Cumhuriyet rekoru kırılabilir" dedi.

İstanbul, konut satışında rekor kırdı
İstanbul, konut satışında rekor kırdı
GİRİŞ 20.08.2020 20:04 GÜNCELLEME 20.08.2020 20:05
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Pandemi nedeniyle dünya genelinde konut satışları ve tüm sektörlerde düşüş yaşanırken hükümetin başlattığı konut kredisi kampanyası amacına ulaştı. Haziran ve Temmuz aylarında kırılması zor bir rekora imza atılırken Temmuz ayı tüm zamanların en fazla satış yapılan ayı oldu. Geçtiğimiz yıl Aralık ayında 202 bin 74 adet konut satılmış ve bu satış o dönemin rekoru olarak kayıtlara geçmişti. 2020 yılının Temmuz ayında ise konut satışları yüzde 124.3 artarak 229 bin 357 satış rakamına ulaştı. Bu da tüm zamanların konut satışı rekoru olarak kayıtlara geçti.

Şaban Palabıyık, son aylarda konut satışlarında kırılan rekorları değerlendirirken düşük faizli ve ertelemeli konut kredileri ile konut sahibi olmak isteyenlerin hala konut satın almaya devam ettiklerini dile getirdi. Palabıyık, “2020 yılında önemli bir rekor bekliyoruz. Eğer konut satışları son iki buçuk ayda olduğu gibi devam ederse 2020 yılında Cumhuriyet tarihinin konut satışı rekoru kırılabilir” ifadelerini kullandı. Palabıyık, “Temmuz ayında konut satışlarının illere dağılımına bakıldığında İstanbul’da 39 bin 432 konut satıldı. Bu da İstanbul’un 81 il içinde yüzde 17,2 ile ilk sırada yer almasını sağladı. İstanbul’u 26 bin 885 konut satışı ve yüzde 11,7 oranı ile Ankara izlerken, İzmir’de 15 bin 614 konut satışı gerçekleşti. İzmir’in Türkiye genelindeki konut satışı oranı da yüzde 6,8 oldu” dedi.

 

 

Pandemi sürecinin yeni normal hayata geçmesinin ardından konut satışları arttı, gayrimenkul sektörü eski canlı günlerine geri döndü. Temmuz ayında rekor seviyede konut satışı gerçekleşti ve Türkiye genelinde konut satış fiyatları %19,5 arttı. Nüfusun en yoğun olduğu ve konut değer artışının en yüksek olduğu iller ise Antalya, Şanlıurfa ve Gaziantep oldu. Adana, Konya ve İzmir'deki artış da dikkat çekiyor.

KONUT METREKARE SATIŞ FİYATI SON 1 YILDA %19,5 ARTTI

Yeni nesil gayrimenkul değerleme ve lokasyon analizi platformu Endeksa verilerine göre, temmuz ayı sonu itibarı ile Türkiye genelinde ortalama konut metrekare satış fiyatı son 1 yılda %19,5 artış gösterdi ve 2 bin 514 TL olarak gerçekleşti. Nüfusun en yoğun olduğu 10 ildeki değer değişimini göre, konut değer artışının en yüksek olduğu iller sırasıyla Antalya, Şanlıurfa ve Gaziantep oldu. Bu illeri Adana, Konya, İzmir, Ankara, Bursa, İstanbul ve Kocaeli izliyor.

ANTALYA'DA YAZLIK BÖLGELERE TALEP ÇOK

Önemli bir turizm merkezi olmasının yanı sıra ekonomik, demografik ve sosyal özellikleri itibari ile de Türkiye'nin en gelişmiş illerinden olan Antalya net göç oranı en yüksek 2. il olma özelliğini taşıyor. Son 4 yıldır konut fiyatları sürekli artış gösteren Antalya, pandeminin etkisi ile yazlık bölgelere olan konut talebinin de artması ile daha da ön plana çıktı.Antalya'da konut fiyatları son bir yılda %30,67 artış gösterdi. Antalya'da ortalama konut metrekare satış fiyatı 2.825 TL, ortalama konut fiyatı 347.475 TL, konut yatırımının geri dönüş süresi ise 17 yıl.

ŞANLIURFA'DA KONUT FİYATLARI YÜZDE 28,88 ARTTI

Uzun süredir artış görülmeyen illerden biri olan Şanlıurfa'da ise son bir yılda konut fiyatları son bir yılda %28,88 artış gösterdi. Şanlıurfa'da ortalama konut metrekare satış fiyatı 1.351 TL, ortalama konut fiyatı 239.127 TL, konut yatırımının geri dönüş süresi ise 17 yıl.

GAZİANTEP'TE ORTALAMA KONUT METREKARE SATIŞ FİYATI 2.124 TL

Tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra sanayi, ticaret ve turizm alanındaki gelişmişliği ve kentsel dönüşüm kapsamındaki projeleri ile dikkat çeken Gaziantep'te konut fiyatları son bir yılda %24,17 artış göstermiş durumda. Gaziantep'teki konut talebini artıran iki önemli unsur da şehirde yer alan dört üniversite ve uzun yıllardır bölge illerden alınan göç. Gaziantep'te ortalama konut metrekare satış fiyatı 2.124 TL, ortalama konut fiyatı 350.460 TL, konut yatırımının geri dönüş süresi ise 17 yıl.

"İSTANBUL'DA %1,28, ANKARA'DA %2,48, İZMİR'DE İSE %3,68 ARTIŞ BEKLİYORUZ"

Verileri değerlendiren Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, "Endeksa verilerine göre önümüzdeki 1 yılda konut fiyatlarının Türkiye genelinde %2,86, İstanbul'da %1,28, Ankara'da %2,48, İzmir'de ise %3,68 artış göstermesini bekliyoruz" dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 10
  • dersadet 3 yıl önce Şikayet Et
    hani faiz ile müslüman bir arada olmazdı
    Cevapla
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu resimdeki yerde gebze kirazpınarda emlak konuta iki parsel yakın 202 m2 arsa 175 e satamıyoz bu nasıl adalet
    Cevapla
  • adsız sofi 3 yıl önce Şikayet Et
    yazık millet aç aç-para iş yok.Ozaman kim alıyor bunları.dimi.
    Cevapla
  • mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    sofi alınan ev sayısı ve nufusu orantıladın mı gerçi matematik giriyor işin içine sen sevmezsin matematiği rabbim her şeyi hesapla vermiş ama sen 81 milyonu ev ve arabamı alıyor sanıyorsun sofiii
    Cevapla
  • Turuncu 3 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul'a bina yapımı durdurulsun fiyatlar artarsa artsın en azından ev fiyatları sebebiyle göç durur
    Cevapla
  • yasargurbuz 3 yıl önce Şikayet Et
    Ekonomik sıkıntı yokmuydu yahu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle