Kentsel dönüşümle 689 bin 658 konut ve iş yeri yenileniyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, 8 yılda riskli alan ve riskli yapılarda bulunan yaklaşık 673 bin bağımsız birimin tahliye ve yıkım işlemleri gerçekleştirildi.

Kentsel dönüşümle 689 bin 658 konut ve iş yeri yenileniyor
Kentsel dönüşümle 689 bin 658 konut ve iş yeri yenileniyor
GİRİŞ 08.11.2020 14:09 GÜNCELLEME 08.11.2020 14:09
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 689 bin 658 konut ve işyeri yenileniyor. Dünya Şehircilik Günü etkinlikleri kapsamında bu yıl 44'üncüsü düzenlenen kolokyum, "kriz" temasıyla düzenleniyor.

Türkiye'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünce şehirleşme konusundaki krizleri çözmek için yerel idareler, ilgili kuruluşlar ve vatandaşların katılımı ile 8 yıldır yoğun şekilde kentsel dönüşüm çalışmaları sürdürülüyor.

Bu süreçte, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun uyarınca 59 ilde ilan edilen 269 riskli alan ve 67 ilde yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere belirlenen rezerv yapı alanlarında çalışmalara başlandı.


Riskli alan ve rezerv yapı alanlarında yer alan yaklaşık 568 bin bağımsız birim yenileniyor. Ayrıca ülke genelinde kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 689 bin 658 konut ve iş yeri riskli yapı statüsünde yenileniyor.

673 BİN BAĞIMSIZ BİRİMİN TAHLİYE VE YIKIMI YAPILDI

Bu çerçevede riskli alan ve riskli yapılarda bulunan yaklaşık 673 bin bağımsız birimin tahliye ve yıkım işlemleri gerçekleştirildi.
Geçmiş dönemde yaşanılan terör olayları sonucu yapısal hasarların bulunduğu Diyarbakır, Şırnak, Mardin ve Hakkari'deki bölgelerin yeniden imar ve ihyası yönelik çalışmalar ise tamamlanıyor.

Ayrıca 33 ilde 161 kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı (KDGPA) ve 11 ilde 16 yenileme alanı olmak üzere yaklaşık 138 bin bağımsız birimi içeren toplam 177 KDGPA ve yenileme alanı ilan edildi, çalışmalara başlandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI İÇİN 15,5 MİLYON LİRA KAYNAK SAĞLANDI

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında dönüşüm alanları (riskli alan, rezerv yapı alanı, kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı, yenileme alanı) ve riskli yapılarda bulunan 1 milyon 396 bin bağımsız birimde ikamet eden 5 milyon vatandaşın can ve mal güvenliğini teminat altına alacak dönüşüm faaliyetlerinin gerçekleştirilmesine yönelik (kira yardımı ve faiz desteği, proje ve kamulaştırma giderleri vb.) yaklaşık 15 milyar 596 milyon lira bedel Bakanlık tarafından ilgili Belediye Başkanlıkları, TOKİ, diğer paydaşlar ve vatandaşlara sağlandı.

Bakanlığın, 1999 sonrası yapı denetim kanunundaki yaptığı değişikliklerle birlikte tam 24 milyon vatandaşın depreme dayanıklı konutlarda güven içinde oturması sağlandı. Devam eden inşaatların da tamamlanması ile nüfusun yaklaşık yüzde 45'i yani 35 milyon kişi depreme dayanıklı konutlarda oturacak.

 

 

 

YORUMLAR 16
  • Murat 1 yıl önce Şikayet Et
    Üsküdar,valide atik mah.oturdugumuz bina 40IN üzerinde belediye konuya el atmalı...,şahsen fazladan dairemiz olsun gözüyle bakmıyorum,apartmanda 50tl lik aidat bile sorun oluyor,bu anlamda biz binamızda kiminle anlaşıp binayı yıktırıp yaptiralim,yani bir kurum gelip binadan beton numunesi alsa inanın oturulmaz raporu verir, binayı aynı sekilde aynı kat olarak yaptirilsa , duyduğumuz müteahhitler daire vbşı 500 bin TL isterlermiş bunu verecek kimse yok nasıl olacak diye düşünüyorum.
    Cevapla
  • cevdet 3 yıl önce Şikayet Et
    işsiszlik fonunda bulunan 100 milyar tokiye kredi olarak verilsin istanbulda konut üretilip satılsın 50 bin peşin 20 yıl vadeli vatandaşa ön ödemeli satışla satılsın konutlar 1 yılda teslim edilsin 115 metre kare 3+1 konutlar bizim için uygun konutlardır.yoksa istanbul daki deprem ülkemiz için yıkım olur
    Cevapla
  • Uzundere 3 yıl önce Şikayet Et
    Uzundere kentsel dönüşüm unutuldu evler başımıza yıkılınca burda madur olan birsürü insaniz
    Cevapla
  • Terazi 3 yıl önce Şikayet Et
    ingilterede millet 250 yıllık 350 yıllık binalarda hala oturuyor, bizim millet görmemiş gibi 50 yılda bina yeniliyor
    Cevapla
  • mecit erdem 3 yıl önce Şikayet Et
    sayın bakanım ıstanbul esenyurta gecen sen depremden binamız zarar gördü bınayı yetkiller kontrul edildi boşaltık bir bucuk sene oldu kıradayız bütün şartları yerine getirdik beldiye rusatı bekliyoruz devlet bankaları kırdi vermiyor kensel dönüşüm kıredisi nasıl alacık çok zor durumdayız aile binamız kendimiz yaptırmak istiyoruz bize yardımcı olursanız sevinirim yedi aileyiz .saygılar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle