Mekanik biyolojik atık ayırma tesisi ile karbondioksit salınımı azaltılacak

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Merkez Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda bulunan Mekanik Biyolojik Atık Ayırma Tesisi’ni ve Bağlarbaşı’ndaki Güneş Enerji Santrali’ne ziyarette bulundu.

Mekanik biyolojik atık ayırma tesisi ile karbondioksit salınımı azaltılacak
Mekanik biyolojik atık ayırma tesisi ile karbondioksit salınımı azaltılacak
GİRİŞ 24.11.2020 09:47 GÜNCELLEME 24.11.2020 09:47

Yapılan son çalışmaları yerinde inceleyen Başkan Fatma Şahin, alınacak koruyucu tedbirlerle karbondioksit salınımının azalmasıyla temiz havanın artmasını amaçladıklarını, Gazi şehrin havasını, suyunu, toprağını koruyarak vatandaşları koruyacaklarını söyledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, gelecek nesillere “sağlıklı yaşanabilir bir dünya bırakmalıyız” anlayışından hareketle faaliyetlerine yön veriyor. Bu kapsamda Avrupa Birliği tarafından fonlanan, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığında yapımına başlanılan Mekanik Biyolojik Ayrıştırma ve Biyogaz Tesisi inşaatındaki son durumu yerinde incelemek için Başkan Fatma Şahin ve teknik ekibi ziyarette bulundu. İçinde bulunduğu Merkez Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nın ömrünü yüzde 10 arttıracak, ilk aşamada toplam atık işleme kapasitesinin yıllık 100 bin ton olacağı tesiste, yapacağı işlemlerle karbondioksit salınımı azaltarak havanın kirlenmesi engellenecek. Tesis, toplanan atıkların tamamen otomatik sistemlerle ayrıştırılıp biyolojik atıklar enerji üretimine, atıktan üretilmiş olarak tabir edilen malzemelerle çimento sektörüne yakıt olarak verilecek. Bu anlamda ekonomik olarak ciddi kazanımlar sağlanmış olacak. Yaptığı açıklamadaysa Şahin, Gaziantep’in havasını, suyunu, toprağını koruyacaklarını bu sayede insanı koruyacaklarını söyledi.

HEDEF, KURUMUN TÜKETTİĞİ ENERJİYİ YENİLENEBİLİR ENERJİDEN ÜRETİLMESİ 

İnşaat incelemesi sonrası Büyükşehir Belediyesi tarafından Bağlarbaşı’nda kurulan Güneş Enerji Santrali’ne de ziyarette bulunan Başkan Şahin, yenilenebilir enerjiye dikkat çekerek ilerleyen günlerde 15 Megavatlık bir güneş enerji santralinin inşaatına başlanacağını, Türkiye’de kamu kurumu olarak yenilenebilir enerjide üretim sağlayan tek belediye hedefi için emin adımlarla ilerlediklerini kaydetti.

ŞAHİN: ÇEVREYİ KİRLETİCİ UNSURLARI AZALTACAK ÇALIŞMALARIMIZLA YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ

Pandemi sonrası yeni oluşacak dünyanın kodlarını iyi bir şekilde okunması gerektiğinin altını çizen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Bana göre pandemi bir sonuç. Bizim çevre projelerini çok iyi tamamlamamız gerekiyor. En önemli şey küresel ısınmanın engellenmesi. Bu yeni kurulan tesis ile şehrin sağlığı, ekonomisi ve çevre için bütün dünyaya ve Türkiye’ye örnek bir proje olacak. İçerisinde hem mekanik hem de biyolojik ayrıştırma var. Daha da önemlisi şu anda havayı kirleten karbondioksit salınımı azaltılacak. Bizim haftalardır devam ettirdiğimiz ‘Yeşil Nesiller Huzurlu Şehirler’ projemiz var. Dolayısıyla karbondioksit salınımını azaltıp oksijen miktarını artırmak amacıyla önemli projelerimizi sürdürebilir kılmaktayız. Hava kalitesini şehrimizde artırıyoruz. Koruyucu önleyici tedbirler eşliğinde temiz havanın artmasını amaçlıyoruz. Böylelikle insan sağlığını da korumayı amaç ediniyoruz. Koronavirüs bir sonuçtur. Çevreyi kirletici unsurları azaltacak çalışmalarımızla yolumuza devam edeceğiz. Mekanik Biyolojik Atık Ayırma Tesisi bu doğrultudan hareketle vücut bulan bir projemiz.  10 milyon dolarlık bir proje. Türkiye’ye örnek büyük bir çalışmayı hayata geçireceğiz. Bu mesele bir çevre, Gaziantep’in havasını temiz havaya dönüştürme, insanımızı koruma meselesi.” diye konuştu.

PANDEMİ SONRASI ÇEVRE YATIRIMLARI DAHA STRATEJİK BİR ÖNEME SAHİP OLDU

Başkan Fatma Şahin, Güneş Enerjisi Santrali’nde ki inceleme sonrası yürütülen projelerin önce sağlık sonra ekonomik faydaları olacağını hatırlatarak, “Milletvekilliği dönemimde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve enerji bakanıyla birlikte yenilenebilir enerji üzerine toplantılarımız olmuştu. Pandemi ile birlikte gördük ki bizim yaptığımız bu iş daha stratejik bir öneme sahip oldu. İhtiyacımız olan enerjiyi kendi şehrimizde üreteceğimiz bir yapının altlığı konumunda bulunuyor bu tesis. Bunun yanı sıra fosil yakıtları karbondioksit salınımı yaparken havayı kirletiyor. Bu yenilenebilir enerji kaynağı ile de temiz havayı temin etmiş olacağız. Dolayısıyla toprağı, suyu, havayı koruyarak da insanımızın sağlıklı bir ömür geçirmesine ön ayak olacağız” dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL