Akıl almaz yöntem... Tapu sahteciliğinde yeni dolandırıcılık

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Adlı, tapuda her işlemin artık internet üzerinden teyit edilmesiyle art niyetli insanların yeni yönteminin, tapu sahiplerine benzer kişileri "dublör" olarak kullanmak olduğunu belirtti.

GİRİŞ 06.12.2020 16:33 GÜNCELLEME 10.12.2020 17:07
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tapudaki dolandırıcılıkların genelde kimlik, vekalet, veraset intikal belgesi üzerinde oynanarak yapılmaya çalışıldığını söyledi. 

 

 

Son yıllarda işlemlerin internet üzerinden yapıldığını anımsatan Adlı, şöyle konuştu:

"Artık birçok kamu kurumuyla biz manuel iş yapmıyoruz. Tamamen sistemleri konuşturarak bilgi teyit ediyoruz, bilgi akışı sağlıyoruz. Böyle olunca biz tapu işlemlerinde nüfus cüzdanı istemiyoruz artık. T.C. kimlik numarası yeterli oluyor. T.C. kimlik numarasına göre MERNİS'le bağlantı kuruyoruz. Kimlik bilgilerini orada teyit ediyoruz. Kişi vekaletle geldiyse bu sefer noterlerle bağlantı kuruyoruz, vekaleti orada teyit ediyoruz. İntikal belgesiyle ilgili olunca UYAP'la bağlantı kuruyoruz, Adalet Bakanlığı ile teyit ediyoruz. Bu alanlar daralınca bu sefer sahteciliğe meyilli art niyetli insanlar bu sefer farklı yöntemlere başvurmaya çalıştılar, dublör kullanıyorlar. Dublörle sahte vekalet tanzim edip onunla gelip işlem yapmaya kalkıyorlar."

 

 

"ZAFİYETİN OLDUĞU NOKTALARI MEMURLARIMIZ ZAMAN İÇİNDE ÇOK İYİ ÖĞRENİYORLAR"

Tapu müdürlüklerinde görevli personelin, alanında eğitimli kişilerden oluştuğunu ve ayrıca hizmet içi eğitimler aldığını belirten Adlı, "Zafiyetin olduğu noktaları memurlarımız zaman içinde çok iyi öğreniyorlar. Böyle olunca da bu tür art niyetli insanların, bu tür olaylarını ortaya çıkarabiliyorlar. Sadece bu sene 25 milyar lira değerindeki sahteciliğin önüne geçti arkadaşlarımız; çok büyük bir rakam. Ağırlıklı olarak dublör kullanmak suretiyle geliyorlar, kılık değiştiriyorlar, nüfus cüzdanında ona göre dublörün resmini kullanıyorlar." dedi.

Personelin dikkati ve yapılan bağlantılarla bu kişilerin tespit edildiğini belirten Adlı, emniyetle iş birliği yapılarak bu kişilerin yakalandığını ve ciddi oranda sahteciliğin önüne geçildiğine dikkati çekti.

Uzun zamandır el değiştirmeyen gayrimenkullerin tespit edildiğini veya yaşlı insanların gayrimenkulleri üzerinde sahtecilik yapılmaya çalışıldığını anlatan Adlı, vatandaşlara şu uyarılarda bulundu:

"Tavsiyem, her halükarda bizdeki bilgilerini güncellesinler. Çünkü bizdeki bilgiler güncel olursa biz tapuyla ilgili bir işlem olduğu zaman hemen cep telefonlarına mesaj gönderiyoruz. Diyoruz ki 'şu anda şöyle bir işlem' var. O telefon numarası bizde yoksa bu haberleşmeyi sağlayamıyoruz. Onun için bu bilgileri güncellerlerse gayrimenkulleriyle ilgili bütün işlemlerden cep telefonlarına gideceği için haberdar olurlar. Dolayısıyla bu tür şeylerin önüne geçerler. Bu güncellemeyi e-Devlet kapısı üzerinden, çok rahat bir şekilde yapabilirler."

YORUMLAR 45
  • Siirt 56 3 yıl önce Şikayet Et
    Hırsız ve Dolandırıcılar Türkyede 1 Numara
    Cevapla
  • Sence 3 yıl önce Şikayet Et
    Tadbirlere eyvallah ama dikkaten kacan detay : Konusan bey efendi iki de bir " nedir o" diyor demekki bu isten pek fazla anlamiyor ikinci husus dunyaini her yerinde buyuk elcilerimiz var onlarin aracilig ile dige ulkelerde bu islemler nasil yapiliyor ?bu sadece tapu ile sinirli olmamali diger tum muamelerde uygulanmali, bu bilgileri bir havuzda toplayip ona gore tedbir almak lazim
    Cevapla
  • Selim asaf 3 yıl önce Şikayet Et
    Yeni kimliklerde PARMAK İZİ kayıtlı, Parmak izi kontrolü yapılsın tapu ve noterde
    Cevapla
  • Syn.tapu müşterisi 3 yıl önce Şikayet Et
    yeni ev alıp sattım.tapudaki memurlar sanki evi bize hediye ediyormuş edasıyla üstten bir bakış yapıyorlar ki sormayın. kibir insanın yakalandığı en kötü hastalık. tapu dairesinde farkettim bunu. acıyarak baktım sadece. allah hidayet versin. benim malımın satışından para kazanıp sonra bana öyle bakmaya çalışan birileri... neyse. konuya dönersek parmak izi , cep telefon onayı ve e devlet onayları diye bişeyler var. bizim malımızı korusunlar diye ücret ödeyip orada işlem yaptırıyoruz. çok dikkat etmeliler.
    Cevapla
  • Metin 3 yıl önce Şikayet Et
    60 yaşında kredi ile ev sahibi oldum Antalya m.paşa ve.dairesinde kesinlikle fark etmedim kimliğinin arkasındaki çip düşmüş ve tapu alıp vemeyşe de kesinlikle alakası yokmuş ama memur arkadaş bana olmadık eziyyetler etti ve ısparya ya gelip kimliği değiştir din işim öyle oldu şimdi şu işe bak
    Cevapla
  • Fazıl 3 yıl önce Şikayet Et
    Memur senin kimliğini değiştirterek senin hakkını korumuş helal olsun ona senin kızman anlamsız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle