Değerli konut vergisinde esaslar belirlendi
Değerli konut vergisi uygulama esasları Resmi Gazete'de yayımlandı. Düzenlemeye göre tek konutu olanlar vergiden muaf tutulacak. Düzenlemeye göre mesken nitelikli taşınmaza gerek paylı mülkiyet, gerekse elbirliği mülkiyet halinde malik olunması durumunda, matrah olarak taşınmazın toplam değeri esas alınacak
Türkiye sınırları içinde mesken nitelikli tek taşınmazı olanlar vergiden muaf tutulacak. Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğe göre; birden fazla mesken nitelikli taşınmazı bulunanların değerli konut vergisinin konusuna giren en düşük değerli mesken nitelikli tek taşınmazı (intifa hakkına sahip olunması hâli dâhil) için değerli konut vergisi muafiyeti uygulanacak.
Muafiyet, bu kişilerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım için de geçerli olacak.
Değerli konut vergisine tabi mesken nitelikli taşınmazlardan değeri; 5 milyon TL ile 7.5 milyon TL arasında olanlar; 5 milyon TL'yi aşan kısmı için binde 3; 10 milyon TL'ye kadar olanlar; 7.5 milyon TL'si için 7 bin 500 TL, fazlası için binde 6; 10 milyon TL'den fazla olanlar; 10 milyon TL'si için 22,500 TL, fazlası için binde 10 oranında vergilendirilecek.
Matrah olarak taşınmazın toplam değeri alınacak
Resmi Gazete'de yayımlanan değerli konut vergisi uygulama genel tebliğine göre, mesken nitelikli taşınmaza gerek paylı mülkiyet, gerekse elbirliği mülkiyet halinde malik olunması durumunda, matrah olarak taşınmazın toplam değeri esas alınacak. Vergi oranlarına esas mesken nitelikli taşınmaz değerlerinin alt ve üst sınırları, her yıl yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde artırılacak.
Verginin yürürlük tarihi ertelenmişti
Aralık 2019'da değerli konutlara vergi düzenlemesi getirilmiş, Şubat 2020'de ise söz konusu düzenleme değiştirilerek yürürlük tarihi 1 Ocak 2021 tarihine ertelenmişti. TBMM'ye sunulan 2021 bütçesinde değerli konut vergisinden tahsilat hedefi 350 milyon TL olarak belirlenmişti