Kanal İstanbul için on gerekçe

Haber7 yazarı Prof. Dr. Recep Bozdoğan, Kanal İstanbul'un gerekliliğini 10 madde ile sıraladı.

Kanal İstanbul için on gerekçe
Kanal İstanbul için on gerekçe
GİRİŞ 02.03.2021 11:24 GÜNCELLEME 02.03.2021 11:25
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

İşte Bozdoğan'ın o yazısı;

Kanal İstanbul projesi gündemi yeniden hareketlendirdi.

Proje Türkiye ekonomisine pek çok fayda sağlayacak. Bunlardan on tanesi şöyle özetlenebilir:

Bir: İstanbul Boğazı’nda kaza riski ortadan kalkacak, Boğaz tıpkı Sidney ve San Francisco körfezleri gibi dünyanın en gözde deniz sporları ve turizm merkezlerinden birine dönüşecek. İstanbul’un ikame edilemez ve paha biçilemez kültür ve tabiat varlıkları korunacak.

İki: Avrupa’nın en büyük kongre ve fuar merkezi kurulacak ve bu sayede İstanbul, dünyanın en nitelikli kongrelerine ve fuarlarına ev sahipliği yapabilecek kapasiteye ulaşarak Hannover ve Frankfurt gibi Alman şehirleri ile rekabet edecek altyapıya sahip olacak.

Üç: Eko turizm bölgesi oluşturulacak ve İstanbul-Trakya ekseni dünya çapında bir eko turizm merkezi haline gelecek. Bu kapsamda atlı doğa yürüyüşü, bisiklet, botanik, foto safari, kamp, karavan, kuş gözlemciliği, tarım ve benzeri birçok faaliyet türünü kapsayan büyük bir eko turizm ekonomisi ortaya çıkacak. İstanbul-Trakya ekseni İtalya ve Avusturya’nın eko turizm bölgeleri ile rekabet edecek kapasiteye ulaşacak.

Dört: Sağlık turizmi bölgesi oluşturularak İstanbul’a tıpkı Houston gibi dünya çapında bir sağlık endüstrisi ve tedavi merkezi kazandırılacak. En kompleks ameliyatlar ve tedaviler İstanbul’da yapılabilecek.

Beş: Proje bölgesinde oluşturulacak 80 milyon metrekareden fazla yeşil alan ile birlikte İstanbul’da aktif yeşil alan miktarı yaklaşık iki katına yükselerek Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sınırın üzerine çıkacak.

Altı: Akıllı şehir inşa edilerek sıfır karbon emisyonlu, sıfır atıklı, çevre dostu ve hayatın en gelişmiş teknolojik çözümler üzerinden yaşandığı model bir yerleşim birimi kurulacak.

Yedi: Teknoloji geliştirme bölgesi oluşturularak Hong Kong Science Park’ın bir benzeri kurulacak. Bölge, İstanbul’daki altmışa yakın üniversite ve teknoparkla birlikte Doğu Avrupa ve Batı Asya’nın en büyük Ar-Ge ve inovasyon merkezine dönüşecek.

Sekiz: Karadeniz havzasının en büyük konteyner limanı inşa edilecek ve İstanbul Doğu Avrupa’dan Orta Asya’ya uzanan coğrafyalara hizmet eden en aktif limana sahip olacak. Türkiye tıpkı İspanya’nın Algeciras veya Belçika’nın Anvers limanı gibi fonksiyon gören büyük bir transit ticaret ve re export limanına kavuşmuş olacak.

Dokuz: Avrupa’nın en büyük lojistik merkezlerinden biri kurularak İstanbul Havalimanı ve konteyner limanı ile birlikte ancak Rotterdam ile mukayese edilebilecek bir uluslararası lojistik üsse sahip olunacak.

On: Kanal İstanbul Projesinin bütün etaplarıyla birlikte hayata geçirilmesiyle birlikte on binlerce kişilik yeni istihdam imkânı sağlanacak. Bölgede oluşacak büyük ekonomik kapasite ile birlikte çok daha fazla insana iş imkânı sağlanmış olacak.

Kanal İstanbul dünya üzerinde bir benzeri daha olmayan bir cazibe merkezini Türkiye’ye kazandırarak ülkenin ekonomik gücüne büyük katkılar sağlayacak.

Kalın sağlıcakla.

YORUMLAR 22
  • Hüseyin Kara 3 yıl önce Şikayet Et
    Prof. RECEP bey tüm bu saydığınız maddeler kanal yapılmadan da yapılabilir.havuzlar göletler nehirler ve yazdıklarınız kanal istanbul suz çok iyi olur
    Cevapla
  • Hüseyin Kara 3 yıl önce Şikayet Et
    Tüm bunlar kanal istanbul yapılmadan da yapılabilir.göletler nehirler havuzlar etrafında tesisler,ayrıca liman ne istenirse
    Cevapla
  • Gerçek adalet 3 yıl önce Şikayet Et
    Sorumluluk alınsa ne olur? Allah bizi affetsin derler geçerler, olan İstanbul a ve sevenlerine yara olur. Allah muhafaza etsin.
    Cevapla
  • İrfan 3 yıl önce Şikayet Et
    En önemlisi depreme karşı olacak.. Şu anki İstanbul için yenilenme şansı olacak..
    Cevapla
  • Unnamed 3 yıl önce Şikayet Et
    Kanal yapilmadan 10 maddeden 9 u zaten hayata geçebiliyor öbürü de deniz sporu o da Boğazda yapılır zaten
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle