Kuzey Marmara Otoyolu’nun yapım çalışmaları tamamlandı

Bakan Karaismailoğlu, Kuzey Marmara Otoyolu’nun 7. Kesim Habibler-Hasdal Şantiyesindeki çalışmaları yerinde inceledi.

Kuzey Marmara Otoyolu’nun yapım çalışmaları tamamlandı
Kuzey Marmara Otoyolu’nun yapım çalışmaları tamamlandı
GİRİŞ 19.04.2021 16:22 GÜNCELLEME 19.04.2021 16:22

Karaismailoğlu, “Bağlantı yolları ile birlikte toplan 400 kilometre uzunluğunda olan Kuzey Marmara Otoyolu’nun yapım çalışmaları tamamlandı. Kuzey Marmara Otoyolu, toplam 8 milyar dolara mal oldu. Bu maliyetin çok kısa sürede geri dönüşünü öngörmekteyiz. Proje faydaları bakımından, zamandan, yakıttan, CO2 emisyonundan, yaptığımız tasarruf yıllık 2,5 milyar TL’yi aşmaktadır” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye’nin ulaşım alanında en prestijli projelerinden biri olan Kuzey Marmara Otoyolu’nun 7. Kesim Habibler-Hasdal Şantiyesindeki çalışmaları yerinde inceledi. Basına önemli açıklamalarda bulunan Karaismailoğlu, Kanal İstanbul Projesi ile ilgi de konuştu. Kanal İstanbul Projesinin Marmara Bölgesi’ne değer katacak en stratejik proje olduğuna dikkat çeken Karaismailoğlu, “Kanal İstanbul’u inşa ederek hem dünya ticaretindeki iddiamızı kuvvetlendireceğiz hem de dünya mirası İstanbul’umuzu ve İstanbulluları her yönden güvence altına alacağız” dedi.

“KÖİ İLE YAPILAN PROJELER DEVLET BÜTÇESİNE YÜK VE FİNANSAL RİSK OLUŞTURMUYOR”

Türkiye’nin 19 yıldır hem sosyal hem de ekonomik açıdan ülkemizi dünya ile bağlayan ulaştırma ve haberleşme yatırımlarına olağanüstü hız verdiğini belirten Bakan Karaismailoğlu, ulaşım ve haberleşmede yapılan her yatırımın ülkenin ekonomisini canlandırdığını, büyümeyi sürdürülebilir kıldığını ve istihdam olanaklarını arttırdığını kaydetti. 

Karaismailoğlu, “Maalesef yersiz ve maksatlı eleştirilere maruz kalan Kamu Özel Sektör yatırımlarımızla ilgili de birkaç cümle etmek istiyorum. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız, hangi projelerin kamu ihalesi ile hangi projelerin KÖİ ile yapılacağını ülkenin kısa-orta ve uzun vadeli menfaatlerini gözeterek belirlemektedir. KÖİ ile yapılan bütün ihaleler açık ihale olup bütün firmalar girebilmekte ve en uygun teklifi veren de ihale kalmaktadır. Projelerimizin işletme haklarını süreli olarak devrederken, geçiş ücretleri üzerinden, inşasının yanında tüm bakım ve onarım hizmetlerini, finansman giderlerini, yenileme çalışmalarını ve işletme giderlerini de yüklenici şirketlere yaptırmış oluyoruz.  Böylelikle bu projeler, vakti geldiğinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’mıza devir olurken, devlet bütçesine yük ve finansal risk oluşturmadan, ilk günkü nitelikleriyle bakımları yapılmış ve yepyeni bir şekilde teslim alınıyorlar” diye konuştu. 

- “BÜYÜK BÜTÇELİ PROJELER ÇOK KISA ZAMANDA TAMAMLANARAK ÜLKEMİZE KAZANDIRILMIŞTIR”

Kuzey Marmara Otoyolu, İzmir-İstanbul Otoyolu, YSS Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü, Avrasya Tüneli, İstanbul Havalimanı, Ankara-Niğde Otoyolu gibi büyük ölçekli projelerde hep KÖİ yönteminin tercih edildiğini ifade eden Bakan Karaismailoğlu, şöyle konuştu:

“Bu kadar büyük bütçeli projeler çok kısa zamanda tamamlanarak ülkemize kazandırılmıştır. Netice olarak tüm bu eserler işletme kontratları bittiğinde Türkiye Cumhuriyeti’nin ve vatandaşlarının öz be öz malı olacaktır. Örneğin yavuz sultan selim köprüsünün de içinde olduğu kuzey Marmara otoyolu 3. Kesim 2027 yılında işletme süresi biterek devletimize yeni yapılmış gibi teslim edilecektir.”

“MARMARA OTOYOL RİNGİ’NİN TAMAMLANMASI ULUSLARARASI LOJİSTİK HAREKETLİLİĞİN SAĞLANMASI AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİDİR”

Yolların işletme performansının artırılmasıyla, bugün zaman ve akaryakıttan yıllık 19 milyar liraya yakın tasarruf sağlandığının altını çizen Bakan Karaismailoğlu, konuşmasına şu şekilde devam etti:

 “Bildiğiniz gibi Kuzey Marmara Otoyolu, Marmara Ringi’nin bileşenidir. Ülkemizin sanayi ve ticaretinin büyük bir kısmının gerçekleştiği Marmara Bölgesi’nde Marmara Otoyol Ringi’nin tamamlanması uluslararası lojistik hareketliliğin sağlanması açısından çok önemlidir. Marmara otoyol ringi ile etkileşim halinde 9 ilimiz bulunmaktadır. Bu illerimiz ülke nüfusunun yüzde 37’sini, ihracatın yüzde 75’ini, gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 65’ini oluşturuyor. Diğer yandan dünyanın en önemli ticaret yollarından olan Orta Koridor, Marmara Bölgemizden geçerek İngiltere’den Çin’e bir kuşak yol oluşturmaktadır. Önümüzdeki yıllarda Marmara Bölgesi’nin dünyanın ekonomik açıdan büyüyen bu coğrafyasının kavşak noktası olacağı aşikardır.”

"KANAL İSTANBUL’U İNŞA EDEREK DÜNYA TİCARETİNDEKİ İDDİAMIZI KUVVETLENDİRECEĞİZ"

Kuzey Marmara Otoyolu’nu tamamladığını, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün de gelecek yıl açılarak Marmara ringinin tamamlanacağını belirten Bakan Karaismailoğlu, Kanal İstanbul Projesinin Marmara Bölgesi’ne değer katacak en stratejik proje olduğuna dikkat çekti. 

Karaismailoğlu, “Bugün, Tüm bölge ülkeleri yüklerini Karadeniz’e indirip Boğazlardan Güney’e ve Orta Koridora aktarma çabası içindedir.  Orta Koridorun ve Kuzey Güney Koridorunun kesişiminde bulunan İstanbul, dünya ticaretinin odak şehri haline gelirken Boğazlardan geçen yük miktarının her yıl artacağı da açıkça görülmektedir. İstanbul Boğazı’ndan bugün 43 bin gemi geçiş yapmaktadır.  Ayrıca bunun çok üzerinde şehir içi boğaz trafiği de de bununla birlikte devam etmektedir. İstanbul Boğazı’ndan geçen bu gemilerin gemi hacimleri çok büyümüştür. Boğazdan geçen gemilerin yüzde 20’sinin tehlikeli madde taşıdığı düşünüldüğünde, dünya kenti İstanbul kıyılarının giderek daha fazla riskle karşı karşıya kalacağını görüyoruz. İşte bu yüzden Kanal İstanbul’u inşa ederek hem dünya ticaretindeki iddiamızı kuvvetlendireceğiz hem de dünya mirası İstanbul’umuzu ve İstanbulluları her yönden güvence altına alacağız” dedi.

“KUZEY MARMARA OTOYOLU’NU İSTANBUL’A KAZANDIRARAK SON DERECE ÖNEMLİ BİR İŞ BAŞARDIK”

Bağlantı yolları ile birlikte toplan 400 kilometre uzunluğunda olan Kuzey Marmara Otoyolu’nun yapım çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Bakan Karaismailoğlu Kuzey Marmara Otoyolu’nun toplam 8 milyar dolara mal olduğunun bilgisini paylaştı.

Karaismailoğlu, “Bu maliyetin çok kısa sürede geri dönüşünü öngörmekteyiz. Proje faydaları bakımından, zamandan, yakıttan, CO2 emisyonundan, yaptığımız tasarruf yıllık 2,5 milyar TL’yi aşmaktadır. Çevreye katkısı açısından bakarsak, elde ettiğimiz CO2 emisyonundaki düşüş 16 bin ağaca bedeldir.  Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nu İstanbul’a kazandırarak son derece önemli bir iş başardık. Eğer bu yatırımlarımız olmasaydı İstanbul güney hattında sıkışacak ve şehir yaşamı adeta kilitlenecek, seyahat süresi saatlerce uzayacaktı.”

“Kuzey Marmara Otoyolu’nun bugüne kadar 390 kilometresini tamamlayarak halkımızın hizmetine sunduk.10 Km uzunluğundaki 7 inci kesimin hasdal kavşağı-Habipler Kavşağı arasında da yapım çalışmalarında son aşamaya geldik. Habipler ile Hasdal kesiminin trafiğe açılmasıyla birlikte, 400 Km uzunluğundaki Kuzey Marmara Otoyolu’nun tamamını hizmete almış olacağız. Önümüzdeki günlerde trafiğe açılacak kalan kısmın uzunluğu 9,16 km’dir.”

“7.KESİMİN TRAFİĞE AÇILMASIYLA, 2. ÇEVREYOLUNA ALTERNATİF HIZLI, GÜVENLİ VE KONFORLU YENİ BİR ULAŞIM KORİDORU ORTAYA ÇIKACAK”

Karaismailoğlu, “Güzergahta; TEM otoyolu Hasdal kavşağı dan ayrılarak Sultangazi Gazi mahallesini tünellerle geçerek Cebeci, habiplerden sonra Başakşehir kavşağından kuzey Marmara otoyoluna ulaşacağız. 1 adet 2x4 çift tüp tünel, 6 adet viyadük, 4 adet köprü, 1 adet üstgeçit, 8 adet alt geçit, 14 adet menfez olmak üzere toplam 34 adet sanat yapısı bulunmaktadır. Aç-kapa yapıları dâhil sol tüp 3815 metre, sağ tüp 4005 metre uzunluğundadır. Böylece bu tünel İstanbul’un en uzun ve 4 şeritle en geniş tüneli olacaktır. Ayrıca, proje bünyesinde 6 adet viyadüğün toplam uzunluğu da çift yönde 2 bin 75 metredir” dedi.

7.kesimin trafiğe açılmasıyla, yüksek şehir içi trafik hacmine maruz kalan mevcut 2. Çevreyoluna alternatif hızlı, güvenli ve konforlu yeni bir ulaşım koridoru ortaya çıkacağını kaydeden Bakan Karaismailoğlu, “Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul Havalimanı ile şehir merkezi arasındaki bağlantıyı sağlarken; ayrıca yapımı devam eden Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu ve İstanbul-İzmir Otoyolu ile birleşerek Kuzey ve Güney Marmara’yı, Batı Anadolu’ya bağlamaktadır. Böylelikle, İstanbul’dan yoğun sanayi ve endüstri alanlarının bulunduğu Kocaeli ve Sakarya illerine ulaşımı kolaylaştırmış, İstanbul ile Ankara arasındaki seyahat süresi de çok daha kısalmıştır” diye konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL