Cumhurbaşkanı Erdoğan Salarha Tüneli'ni hizmete açtı

Salarha Tüneli Açılış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Bu tünel Rize'nin 70 yıllık hayalidir. Bu tünel ile 14 kilometreyi bulan dağın ardı ile önü arasındaki ulaşım artık 4,5 kilometre civarına ve 5 dakikaya inecektir'' dedi.

GİRİŞ 04.09.2021 15:18 GÜNCELLEME 04.09.2021 15:21
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Salarha Tüneli Açılış Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu. Rize'de Salarha Tüneli Açılış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Bu tünel Rize'nin 70 yıllık hayalidir. Tünel sayesinde önceden 14 kilometreyi bulan dağın ardı ile önü arasındaki ulaşım artık 4,5 kilometre civarına ve 5 dakikaya inecektir'' dedi. Erdoğan, iklim değişikliği nedeniyle Karadeniz Bölgesi'nin önemine dikkat çekerek, "Geçmişte şehid olduğumuz rant hırsına, cehalete, bencilliğe dayalı hoyratlıkların buralarda tekrar yaşanmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Unutmayın başka Rize yok, başka Karadeniz yok, başka Türkiye de yok." şeklinde konuştu. Konuşmasının sonunda 2023 seçimlerini işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cumhur İttifakı olarak birlikte beraberlik içerisinde 2023 seçimlerine hazırlanıyor muyuz? Bölünmeye asla fırsat vermeyeceğiz" ifadelerini sözlerine ekledi.

Salarha Tüneli Açılış Tüneli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları: 

Rize'mizin hem şehir içi hem dağın ardı ile önü arasında ulaşımı temin edecek yaklaşık 3 km uzunluğundaki Salarha Tüneli'nin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

70 YILLIK HAYAL GERÇEK OLUYOR

İyidere Lojistik Limanı ve deniz üzerinde inşa ettiğimiz Rize-Artvin Havalimanı'nın açılmasıyla yük ve insan trafiği fazlalaşacaktır. Bu tünelle trafiği şehir içinden alıp çevreyolu üzerinden arka tarafa veriyoruz. Bu tünel Rize'nin 70 yıllık hayalidir. Tünel sayesinde 14 kilometreyi bulan ve yarım saat süren ulaşım artık 4.5 kilometre civarına ve 5 dakikaya inecektir. Hemşehrilerimiz bu yolda hızlı, güvenli ve konforlu seyahat edebilecektir.

RİZE'YE YENİ TİCARET MERKEZİ

Merkez Çarşı Mahallesi Kentsel Dönüşüm projesiyle 1950'li yıllarda deniz dolgusuyla elde edilen alanları baştan sona yeniliyoruz. Aradan geçen 70 yılın ardından hem yorgun hem de ihtiyaçlara cevap veremez hale gelmişti. Bölgede bulunan 118 dükkanı, 60 konutu yıkarak yerine Rize'mize yakışır yepyeni işyeri ve ticaret merkezleri inşa ediyoruz. 308 milyon lira yatırım bedeli olan proje ile 455 araçlık otopark kazandıracağız. Kentsel dönüşüm projemizin şimdiden şehre ve hak sahiplerine hayırlı olmasını diliyorum.

Salarha Tüneli Açılış Tüneli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış kurdelasını sahneye çağırdığı çocuklarla birlikte kesti.

VATANDAŞLARIMIZIN ZARARLARI KARŞILANACAK

Deprem, sel ve toprak kayması bulunduğu iklim ve coğrafi yapısı sebebiyle ülkemizin kaderidir. Enkaz kaldırma ve hasar tespiti çalışmalarını hızla yapıyor ve vatandaşlarımızın zararlarını karşılayıp yıkılan yerleri yeniden inşa ediyoruz. Karadeniz bölgemizde bu tür afetlerle karşılaşmıştır. Antalya ve Muğla gibi orman yangınlarının ciddi tahribata, can ve mal kaybına yol açtığı yerlerde yaraları sarıyoruz. Yakında yeniden gelip çalışmaları yerinde göreceğim.

RİZE'YE YAPILAN YATIRIMLAR

Ülkemizin 81 vilayetinin her biri canımızdan bir parçadır. Son dönemdeki yaşanan afetleri özellikle de müteakiben Rize'mizin ilçe ve köylerindeki hasar tespit çalışmalarını tamamlayarak kolları sıvadık. 378 afet konutu, 10 dükkan ve 4 çay alım evini inşa ediyoruz. Konut sayısı 548'i bulmaktadır. Karadeniz'in tamamıyla birlikte Rize'mizin en önemli sorunu olan çarpık yapılaşmanın önünü kesmek için de önemli kararlar aldık. Turizm sektörü için Rize'nin cazibesini artırmak için çeşitli atılımlar yapıyoruz.

18 hektarlık alanda 1252 konut inşa edecek bir projeyi başlatıyoruz, yakında ihalesine çıkılacak.  Tünelin açılmasıyla birlikte artık şehrimizin büyümesi Salarha tarafına doğru devam edecek. Hemşin ve Güneysu'da da konut projelerimiz hızla ilerliyor. TOKİ'nin konut kampanyalarından Rize'ye düşen paylarla ilgili çalışmalar sürüyor. TOKİ vasıtasıyla 2797 konutu Rize'de tamamladık. Millet Bahçeleri projelerimizi Rize'de 3 ayrı alanda uyguluyoruz. Şehrimizin en önemli sembollerinden olan Ayder Yayla'sında yenileme ve koruma projesi uyguluyoruz. Ayder'in atıksu, yağmur suyu, elektrik hatları, aydınlatma sistemleri ve tüm yolları yenileniyor. Bunların önemli bir kısmı tamamlandı. Atalarımız, dedelerimiz, babalarımız bize cennet gibi Rize bıraktı. Biz de evlat ve torunlarımıza çok daha güzel, estetik bir Rize bırakmakta kararlıyız.

Salarha Tüneli Açılış Tüneli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Açılışa vatandaşlar da katıldı.

TÜM İMKANLARI KULLANMAK BOYNUMUN BORCU

Çağın ihtiyaçları, insanımızın talepleri arasındaki dengeyi en hassas şekilde kurarak bunu başaracağız. Hem toprağımıza, yeşilimize, suyumuza, denizimize, insanımıza sahip çıkacağız. Rant hırsı ve bencilliğin yaşanmasına buralarda asla müsaade etmeyeceğiz. Rize'nin bir evladı olarak sahip olduğum imkanları sonuna kadar kullanmayı boynumun borcu görüyorum.

'19 YILDA NE YAPTINIZ' SÖZLERİNE TEPKİ

Türkiye'de bir kesim var. Ağızlarını her açıklarında "19 yılda siz ne yaptınız ki?" diye soruyor. Bu soruyu kimlerin sorduğunu biliyorsunuz dimi? Böyle bir soruyu ancak ne kendisi, ne anne babası ne de evlatları bu ülkede yaşamamış olan birisi sorabilir. Şu Karadeniz'de Samsun'dan Artvin'e kadar hatta gümrük kapısına kadar neler yaptığımızı hepimiz biliyoruz değil mi? Bugün de yine bir taraftan dün Hurmalık'taki o tünellerin açılışını yaptık, bugün de Salarha Tüneli'nin açılışını yapıyoruz.  Var mıydı böyle tünel ve viyadüklerimiz? Buyurun şimdi bunları açıyoruz. Ben bu Bay Kemal'e ve CHP'nin tabanına sesleniyorum, gelin de Rize'yi görün. Dikili bir ağacınız yok. Yaşı 30-35'in altında olan belki eski Türkiye'yi hatırlayamayabilir ama en azından büyüklerinden dinlemiştir. Fitneyi, fesatı, kötü niyeti elbette biliyoruz.

Ülkemize kazandırdığımız eser ve hizmetlerin şöyle bir özetini paylaşmak istiyorum. Eğitimde derslik sayısını 343 binden 600 binin üzerine çıkardık. Dün İstanbul'da 20 bin öğretmenin atamasını yaptık, 713 bin öğretmeni göreve başlattık. Üniversite öğrencisi sayısını 1.5 milyondan 8 milyona yükselttik. Sağlıkta hastane yatak sayımızı 164 binden 255 binin üzerine yükselttik. Hizmete aldığımız 17 şehir hastanesiyle sağlıktaki hizmet kalitesini artırdık. 

19 YILDA 431 MİLYARLIK SOSYAL YARDIM YAPILDI

Son 19 yılda toplam 431 milyar lira tutarında sosyal yardım yaptık. Adalette 9349 olan hakim-savcı sayısı 21 bin 904'ü buldu. Terör koridorunu yıktık attık. Ulaştırmada 6101 km'den devraldığımız bölünmüş yolu 28 bin 284 kilometreye, 1714' km'den devraldığımız otoyolu 3532 kilometre çıkardık. Tünel sayısı 83'ten 447'ye çıktı.

RİZE-ARTVİN HAVALİMANI YIL SONUNDA AÇILACAK

Rize'nin Artvin'le birlikte havalimanını yapıyor muyuz? Yıl sonuna kadar bitecek. Denizcilikte tersane sayımız 37'den 84'de çıktı. İletişim teknolojilerinde 2002 yılında sadece 3000 olan genişbant abone sayısı 84 milyona çıktı. TOKİ eliyle ülkemize toplam 1 milyon 100 bin konut ürettik. Son 19 yılda çiftçilerimize toplam 165 milyar lira tutarında tarımsal destek verdik. Tuna-1 kuyusunda 405, Amasra 1 kuyusunda 135 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfettik. 

ERDOĞAN'DAN İTİFAK MESAJI

Cumhur İttifakı olarak birlikte beraberlik içerisinde 2023 seçimlerine hazırlanıyor muyuz? Bölünmeye asla fırsat vermeyeceğiz.

BAŞKA ÜLKE BUNUN ALTINDAN KALKAMAZDI

Salgın ve afetlerle adeta büyük imtihanlar geçirdik. Bu müsibetlerin teki başka bir ülkede yaşansa emin olun ortaya çıkacak krizin altından bunlar kalkamazdı. Allah'ın izniyle biz kalktık. Bütün bu felaketleri temizleyerek yolumuza devam edeceğiz.

YORUMLAR 48
  • Dadaş 2 yıl önce Şikayet Et
    İnsan bi tünel in resmini koyar...
    Cevapla
  • Cafer 2 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizin geçirdiği salgın ve felaketlerde iyiki milli felaket ittifakı iktidarda değildi yoksa millet toptan ayvayı yemişti.
    Cevapla
  • Alim 2 yıl önce Şikayet Et
    Sinop Kastamonu’da bulundum muhteşem bir çalışma var, dediğin gibi iktidar CHPKK da olsaydı millet unutulmuştu
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah razi olsun
    Cevapla
  • Leyla 2 yıl önce Şikayet Et
    Teşekkürler Recep Tayyip Erdoğan, hayırlı uğurlu olsun vatanımıza ve milletimize , başarıların daim olsun Türkiyem.
    Cevapla
  • SARIÇİÇEK 2 yıl önce Şikayet Et
    evet yıllardır CHP nin yaptıkları bol bol heykel dikmek?Allah Reise uzun ömürler versin ve reise karşı çıkanlarda hep kendi menfaatini ülke menfaatindende önde görenler..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle