Güvercinlik’e VİP meydan

15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı’nın uçağının indirilebileceği güvenli meydan sıkıntısı yaşanınca VİP meydan ihtiyacı gündeme geldi.

Güvercinlik’e VİP meydan
Güvercinlik’e VİP meydan
GİRİŞ 15.08.2016 11:57 GÜNCELLEME 16.08.2016 04:28
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

15 Temmuz FETÖ Darbe girişimi gecesi Cumhurbaşkanı'nın uçağının indirilebileceği güvenli meydan sıkıntısı yaşanmasının ardından devlet erkanına hizmet verecek yüksek güvenlikli VİP meydan ihtiyacı yeniden gündeme geldi. Bu ihtiyaç, 2023 İmar Planı'nda vurgulanıyordu.

ACİL İHTİYAÇ

Ancak 15 Temmuz deneyiminin ardından Devletin zirvesine ait hava araçlarının iniş ve kalkış yapacağı, devlet erkanının yanısıra konuk devlet başkanlarının uçaklarını da ağırlayacak yüksek güvenlikli bir hava meydanı ihtiyacına acil çözüm gerekliliği öne çıktı. Yüksek Güvenlikli VİP Hava Meydanı çalışması hızlandırıldı. Edinilen bilgiye göre, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi darbecilerin ana karargahlarından biri olarak kullanılan Güvercinlik Askeri Hava Meydanı'nın VİP Devlet Meydanı olarak kullanılması gündemde.

TAŞINMASI İSTENİYORDU

Güvercinlik ve Etimesgut Askeri Havaalanları, şehir içinde kalmaları dolayısıyla, Ankara'da uzunca bir süredir tartışma konusuydu. Çankaya, Yenimahalle ve Etimesgut Belediyeleri, mania planları uyarınca bölgede yapılaşmayı durdurmak zorunda kalmışlardı. Büyük inşaat projelerini iptal eden mania planlarına itirazlar olmuş, buradaki uçak iniş kalkışlarının yakın çevredeki binaları tehdit ettiği gündeme gelmişti. Havaalanlarının şehir dışına taşınması, planlamalar arasına girmekle birlikte bir adım atılamamıştı.

İZİN GEREKİYOR

Kara Havacılık Okul Komutanlığı'nın uçuş pistinin bulunduğu Güvercinlik Havaalanı, uçak ve helikopterlerin inişi, parkları başta olmak üzere içerisinde helikopter fabrikası barındırması nedeniyle hava araçlarının bakımının da yapılabileceği, kullanıma hazır bir meydan olarak VİP Meydan ihtiyacının karşılanmasına dönük çalışmalarda öne çıkmış durumda. Güvercinlik Askerî Havaalanı halen Genel Kurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alıyor. Askerî amaçlı kullanılan alan sivil kullanıma da açılabilir. Ancak bu kullanım için Genelkurmay Başkanlığı'nın izni gerekiyor.

İLKLERİN MEYDANI

Halen eğitim uçuşlarında yoğun olarak kullanılan Güvercinlik Meydanı'nın Türk havacılık tarihindeki önemi de devlet meydanı olarak tercih edilmesinde öne çıktı. Türkiye'nin ilk ulusal havayolu olan "Devlet Havayolları İşletmesi" Milli Müdafaa Vekâleti bünyesinde 1933 yılında kurulduktan sonra Ankara-İstanbul uçuşları Güvercinlik'ten kalkmaya başlamıştı. Yine Türk Hava Kurumu'na bağlı olan Türkkuşu, Ankara Güvercinlik Havaalanı'nda kuruldu.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 18
  • öztürk 7 yıl önce Şikayet Et
    Hava alanlarını şehir dışına taşımak yeterli değil, hemen kanun çıkması lazım hava alanlarının 3 ve 5 km yakınına hiç bir yapılaşma müsaade edilemez diye. bizler yapılan bir yatırımın hemen yakınlarından arsa kapma peşinde olduğumuzdan sanayi bölgesi veya bu tür yapıların çevresi korunması lazım.
    Cevapla
  • mehmet.z 7 yıl önce Şikayet Et
    şunuda düşünmemiz lazım,diyelimki böyle bir vıp havalimanı daha önce yapılmış olsaydı,ve bu havalimanını koruyan askerleri fetö örgütü ele geçirmiş olsaydı durum şu an ne olurdu.?Muhtemelen Başkomutanımız ölmüş olurdu.En iyi koruma Millettir,Milletin ta kendisidir.
    Cevapla
  • Nizam 7 yıl önce Şikayet Et
    Astsubaylara ve uzmanlara devredin tsk.yi bence. Millet asker görsün elhamdulillah
    Cevapla
  • Adiga81 7 yıl önce Şikayet Et
    Astsubayların içinde de çok FETÖ cü var diyolla.
    Cevapla
  • Sehmuz 7 yıl önce Şikayet Et
    Ölümden korkulmaz, lakin kabir azabi olursa.. 2023 öne alinirsa biz gurbetciler dünyanin 4 bir yanindan katliama ugrariz.. Bunun icin eski ittifaklar canlamali, wilhelm torunlari ile anlasmak lazim, yoksa burda yeni bir hlcst olur..
    Cevapla
  • bay x 7 yıl önce Şikayet Et
    guluyorum sadece bos kafa
    Cevapla
  • deli dumrul 7 yıl önce Şikayet Et
    Belirli nokta değil. Geniş otoban noktaları yapın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle