Devlet desteği konut sektörünü heyecanlandırdı

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı konut kredisine devlet desteği sektörü heyecanlandırdı.

Devlet desteği konut sektörünü heyecanlandırdı
Devlet desteği konut sektörünü heyecanlandırdı
GİRİŞ 28.01.2015 13:42 GÜNCELLEME 28.01.2015 13:42

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konut kredilerindeki yüzde 25 peşinatı biriktirmek için açılan her hesaba devletin yüzde 15 civarında katkı vereceğini açıklaması sektör temsilcileri tarafından memnuniyetle karşılandı.

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Ali Taylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Davutoğlu'nun konut kredisine devlet desteği verileceğine yönelik açıklamalarının sektörde önemli sinerji yaratacağını söyledi.

Söz konusu destekle vatandaşların konut sahibi olmak için tasarruf yapma konusunda motive olacaklarını belirten Taylan, "Şu an yerli ve yabancı müşterilere satışlar gayet iyi. Başbakan bunu söyledikten sonra artık bu uygulama hayata geçmiş sayılır. Dolayısıyla kararın konut arz ve talebine olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemlerde kararın etkisiyle piyasanın daha da hareketlenmesini bekliyoruz" dedi.

- "Dar gelirli için ilaç gibi"

Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) Emlak Sektörü Kurulu Başkanı Salim Taşçı da devlet desteğinin son günlerde hareketli olan sektöre daha da ivme kazandıracağını dile getirdi. Böylece insanların ev birikim hesabı açmaya yöneleceklerini anlatan Taşçı, "2-3 yıl içinde vatandaşın hesabında 100 bin lira birikirse devlet buna 15 bin lira katkı sağlayacak. Bu açıdan bakıldığında uygulama orta direk ve dar gelirli vatandaş için ilaç gibi gelecek" diye konuştu.

Mevcut konut stokunun daha çok markalı konutlardan oluştuğunu ve yüksek gelir grubuna hitap ettiğini ifade eden Taşçı, devlet desteği ile dar gelirlilerin de daha kolay konut edinebileceğini belirtti. Taşçı, dar gelirlilerin daha rahat konut edinme imkanına kavuşmasıyla özellikle Anadolu'daki orta ölçekli müteahhitlik işleri yapanların da bundan olumlu yararlanacağını kaydetti.

- "Uzun vadede sektörü canlandırır"

Gayrimenkul Danışmanı Gülşah Gökçen Turan da alınan kararın sonuçlarının uzun vadede olumlu etkileri olacağını söyledi.

Devlet desteğinin konut sektöründeki arz fazlasını azaltmaya yönelik bir adım olarak da değerlendirilebileceğini vurgulayan Turan, "Çünkü piyasada şu anda gayrimenkul fazlası var. Konut piyasasında faiz oranları çok yüksek değil. Yatırımcılar daha çok altında bir yükseliş bekliyorlardı. Ocak ayında altın fiyatlarında yaşanan yükselişle vatandaşlar altın birikimlerini özellikle 2. el piyasasındaki gayrimenkule yönlendiriyor. Alınan kararın önümüzdeki yıllarda sektördeki bu hareketliliğe katkı sağlaması beklenebilir" dedi.

Resmi Gazete'de 31 Aralık 2013 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre, tüketicilere konut edinmeleri amacıyla kullandırılacak kredilerde kredi tutarının, teminat olarak alınan konutun değerine oranı yüzde 75'i geçemiyor. Bir başka deyişle konut sahibi olmak için bankadan kredi çekmek isteyenlerin konutun değerinin en az yüzde 25'ini peşinat olarak ödemeleri gerekiyor.

KAYNAK: AA