Konut fiyatları hızla düşüyor
Suriyeli mültecilerin talebiyle sınır kentlerinde şişen konut fiyatları gerilemeye başladı.
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyeliler, başta Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Hatay ve Mersin olmak üzere Türkiye’nin birçok iline yerleşmeye başladı. Bu durum, bu bölgelerde başta kiralık ev olmak üzere satılık konut bulmayı da zorlaştırmıştı. Talep yükselince bunu fırsat bilen ev sahipleri önce kiralara zam yaptı, kiralık bulunamayınca satılık evlerin fiyatları da hızla yükselişe geçti.
Hatta bazı ev sahipleri mevcut kiracılarını çıkarıp, daha yüksek fiyata Suriyeliler’e ev kiralamaya başladı. Yaklaşık 2 yılda Suriye sınırındaki ve çevresindeki illerde yaşanan bu suni fiyat artışı, başka bir deyişle fiyat balonu, artık sönmeye başladı. Söz konusu illerde satılık ev fiyatlarında gerileme başladı.
Düşüş % 6’yı buldu
GYODER ile REIDIN tarafından hazırlanan ve 32 şehri kapsayan emlak endeksleri, Türkiye’deki konut fiyatlarındaki artışı gözler önüne sererken, Suriye sınırında işlerin tersine döndüğünü de ortaya koydu. Endeksin Temmuz 2014 ile Temmuz 2015 dönemini kapsayan yıllık değişimlerine göre, Şanlıurfa’da bir yılda konut fiyatları yüzde 6.43 geri gitti. Kentteki aylık gerileme ise yüzde 1.43’ü buldu. Şanlıurfa’nın yanı sıra Suriyeliler’in en çok yöneldiği illerden bir diğeri olan Gaziantep de bu düşüşten nasibini aldı. Gaziantep’de 1 yılda fiyatlar yüzde 3.94 düştü. Aylık düşüş ise yüzde 0.10 seviyesinde kaldı. Mardin’de de durum değişmedi. Mardin’de fiyatlar 1 yılda yüzde 1.32, aylık bazda da yüzde 0.77 düşüş gösterdi. Sınırdaki kentlerden Hatay’da da gerilemenin oranı yüzde 0.28’te kaldı.
Adana ilk sırada
Rapora göre, fiyatların yükseldiği illerin başında İstanbul, Ankara ve İzmir’i geride bırakan Adana geldi. Adana’da satılık konut fiyatları 1 yılda yüzde 22.14 yükseldi. Sınırdaki şehirlerde ters etki yaparken, Adana’daki yükselişte Suriyeli mültecilerin de etkisi büyük. Adana’nın ardından fiyatlar en çok Yalova’da yükseldi. Özellikle Arap yatırımcıların markajında olan Yalova, 1 yılda yüzde 21.70 artış gördü. İstanbul ise yüzde 19.43’lük artış oranıyla üçüncü sırada yer alabildi. Yabancı yatırımcıların tercih ettiği bir başka kent olan Antalya’da da fiyatlar yüzde 16.89 yükseldi.
Rapor, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde artış oranlarının hızının kesildiğini, Anadolu’daki büyükşehirlerin ise yükselişe geçtiğini ortaya koydu.
Anadolu’da potansiyel büyüyor
ANADOLU’DA konut piyasası hızla gelişen şehirler arasında Aksaray, Isparta, Sinop, Denizli, Muğla, Osmaniye, Zonguldak geldi. Aksaray, Isparta ve Sinop’taki yıllık fiyat değişimi çift haneli rakamları gördü. Bu şehirler, İzmir ve Ankara’yı bile geride bıraktı. Denizli, Muğla, Osmaniye ve Zonguldak ortalama yüzde 9’luk fiyat artışıyla dikkati çekti. Aylık artışlara bakıldığında ise Çanakkale, Isparta, Denizli, Yalova ortalama yüzde 2 artışla ilk sıralarda yer alıyor.
Meltem Kara /Vatan
-
İstanbullu 9 yıl önce Şikayet EtNe yapalım Urfa ya da Antakya'ya mı taşınalım?Beğen
-
altan 9 yıl önce Şikayet Etbatmanda konut fiyatları zaten balondu - ülke de hükümet kurulamadı istikrarsızlık tavan yaptı-her ilde konut fiyatları düştü -ama ne hikmetse batman ilinde konut fiyatları dahada yükseldi :/ trajikomik DENETİM ŞART..Beğen Toplam 2 beğeni
-
defolsunlar 9 yıl önce Şikayet Etevli evine köylü köyüne suriyelide ülkesine gitsin gerekirse defolsun gitsinBeğen Toplam 3 beğeni