Banka kredisiyle ev alanlar dikkat!

Krediyle konut satın alan tüketicilerin, beyan ettikleri emlak vergisi kullandıkları kredi miktarından düşük olması durumunda ceza ödeyecek.

Banka kredisiyle ev alanlar dikkat!
Banka kredisiyle ev alanlar dikkat!
GİRİŞ 08.11.2015 16:40 GÜNCELLEME 09.11.2015 07:46
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, emlak vergisi ikinci taksit ödemelerinin son gününün 30 Kasım olduğunu belirterek, tüketicileri gecikmemeleri konusunda uyardı.

Özellikle konut kredisi çekenlerin emlak vergisini öderken dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Kolçak, "Banka kredisiyle konut satın alan tüketiciler, beyan ettikleri emlak vergi değerinin kullandıkları kredi miktarından düşük olması durumunda ciddi vergi cezalarıyla karşı karşıya kalabilirler. Örneğin, 200 bin lira banka konut kredisi kullanarak ev satın almış bir tüketici, aldığı konutun belediyede rayiç değeri daha düşük olması nedeniyle 100 bin lira beyan ederek emlak vergisi ödüyor. Bu durum genellikle ortaya çıkıyor ve cezalar devreye giriyor. Yıllık emlak vergisini az ödemeyi amaçlayan tüketiciyi, kullandığı kredi miktarı ele veriyor. Bu durumda tüketici, vergi cezası ödeyebilir" diye konuştu.

Kolçak, belediye emlak rayiç değerinin konutun asgari değerini gösterdiğini belirterek, satın alınan mülkün banka kredisi ile satın alınması durumunda, yüksek olan kredi miktarından emlak vergisi verilmesi gerektiğine dikkati çekti. 

"Pişmanlıktan faydalanın"

Vatandaşlara özellikle kredi kullanarak aldıkları konutların beyanlarına tekrar bakmalarını öneren Kolçak, "Kredi miktarı emlak vergi değerinin üstünde ise pişmanlık hükümlerine göre vatandaşların belediyeye düzeltme dilekçelerini vermelerinde fayda var. Aynı şekilde tüketiciler, tapu işlemlerinde de düşük beyan var ise bunun için de düzeltme beyanı verirler ise yüksek faizli vergi cezalarından kurtulabilirler" dedi.

Kolçak, SSK, BağKur ve Emekli Sandığından emekli olan ve başka geliri olmayanlar ile bunların dul ve yetimleri, işsiz, ev hanımı, engelli vatandaşlar, şehitlerin dul ve yetimleri ile gazilerin sahip oldukları brüt 200 metrekarenin altındaki tek konutları için emlak vergisi alınmadığını anımsatarak, "Bunun için ilgili belediyeye muafiyet dilekçesi vermeleri gerekiyor. Hatalı hesaplamadan dolayı ödenen fazla emlak vergisi var ise geriye dönük 5 yıl için belediyeden iade talep edilebilir" şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • habil 8 yıl önce Şikayet Et
    Ben banka ipotekli ev aldim emlak vergisi odeyecekmiyim tesekurler
    Cevapla
  • erdal 9 yıl önce Şikayet Et
    hangi tapuda gerçek değer gösteriliyor merak ediyorum sapla saman karışmış ayır ayırabilirsen dürüstlük şart ve vergi indirimi de olmazsa olmaz doğru bakın
    Cevapla
  • Misafir 9 yıl önce Şikayet Et
    belediyedeki rayiç bedeller piyasadaki reel değerlerden düşük olur. belediye rayiç bedelini tapu satış bedeli olarak gösterirsen düşük harç ödersin. ancak aldığın eve krediyi çektiğin zaman ilgililer tapu satışında gösterdiğin bedelle banka kredisi arasında tutarsızlık tespit ettiği anda alana ve satana aradaki fark harcını yazar ve yazıyorda. dikkat etmekte fayda var
    Cevapla
  • mehmet 9 yıl önce Şikayet Et
    Borcu olan emlaktan vergi almak akil alir gibi degil.Bu kanunun hemen gözden gecirilip adil bir yasa yapilmali.Saygilar
    Cevapla
  • Volkan 9 yıl önce Şikayet Et
    Yalan yanliş konusuyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle