TOKİ, Sur’da toplu konut yapmayacak ama...
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan TRT HABER’e açıklamalarda bulundu.
Turan, Toplu Konut İdaresi’nin Doğu ve Güneydoğu bölgesinde rutin çalışmalarının devam ettiğini belirterek, özellikle Diyarbakır Sur’un yeniden inşasının gündeme geldiğini söyleyerek, 2007-2009 ve 2011 yılında yapılan protokoller çerçevesinde mevcut çalışmalarının devam ettiğini vurguladı.
Sur’da toplu konut yapılmayacak
Sur içinin sit alanı olduğunu vurgulayan Turan, Sur’a toplu konut yapılamayacağını belirtti. Turan, “Tescilli bir sürü bina var. Koruma amaçlı imar planı var. Buranın tamamen boşaltılarak planlanan şey yüksek katlı binalar değil. Tamamen tarihi dokusuna uygun planlanmış ve koruma kurulunca onaylanmış bir plan var ortada. Burası toplu konut bölgesi olmayacak. Sur’a toplu konut yapılmaz, tarihi dokuya uygun binalar yapılır. O da 1-2 katlı olabilir” diye konuştu.
Tarihi dokunun ihyası
Özellikle Sur’da devam eden ve görev verilmesi halinde yapılacak çalışmalarını tarihi dokunun ihyası olduğunu vurgulayan Turan, “Yeni bir konut bölgesi gibi bir çalışma asla yapılmayacaktır. Sur bölgesinde TOKİ’nin asla bir toplu konut bölgesi yoktur. Yapılan tarihi dokunun ihyasıdır” açıklamasında bulundu.
2002-2015 arasında 701 bin konut üretildi
Toplu Konut İdaresi’nin 1984 yılında kurulduğunu belirten Turan, “1984-2002 yılları arasında 18 yılda sadece 43 bin konut üretmiştir. Fakat 58. Hükümetle 2002 yılından başlayan süreçle 2015 yılına gelindiğinde idare bugüne kadar yaklaşık 701 bin konut üretmiştir” dedi. İdare’nin dost eli kuruluş, iyilik üreten bir kurum olduğunu vurgulayan Turan, İdare’nin yeni değerler ürettiğini söyledi.
2023 hedefi 1 milyon 200 bin konut
18 yılda 43 bin konut üreten bir kurumdan, her yıl yaklaşık 50 bin konut üreten bir yapıya geçtiklerinin altını çizen Tura, kısa, orta ve uzun vadede TOKİ’nin hedeflerini şu şekilde aktardı: “2023 yılı için hedefimizi 1 milyon konut olarak belirmemiştik; emeklilerimize dönük projelendirdiğimiz özel kontenjanlarla bu hedefi 200 bin yukarı çektik. Bu şu demektir önümüzdeki 8-9 yıl içerisinde 500 bin konut üreteceğiz.”
2016-2019 arası hedef 250 bin konut
TOKİ’nin orta vadeli hedeflerini de aktaran Turan, 2016-2019 arasında hedeflerinin de 250 bin konut inşa etmek olduğunu söyledi. Kısa vade de 2016 yılında hedeflerinin 60 bin konut olduğunu söyleyen Turan, “Birinci ayda 5 bin konut ihale ettik. Ortalama her ay 5 bin konutun ihalesini yapacağız” dedi.
Türkiye’de konutların %9’u TOKİ’den
2002-2015 yılları arasında Türkiye’de üretilen toplam konutun yüzde 9’unun TOKİ tarafından üretildiğini vurgulayan Turan, ürettikleri konutların yüzde 85’inin sosyal konut olduğunu belirtti.
Emekliye yeni konutlar geliyor
Talep olan ve arazi üretilebile her yerde emekli vatandaşlara yönelik projeler hazırladıklarını belirten Turan, 14 ilde emekli vatandaşlarımızdan talep topladıkları ve kura çekimlerini yaptıklarını söyledi. Turan ayrıca emekli vatandaşlara müjdeli bir daha vererek 12 vilayette
çalışmalar yaptıklarını söyledi. Önümüzdeki haftalarda 12 vilayet için talep toplayacaklarını aktaran Turan, amaçlarının hiç konut sahibi olmamış emekli vatandaşları ortalama 250 TL taksitle konut sahibi yapmak olduğunu vurguladı.
266 hastane, 18 stadyum
Toplu Konut İdaresi’nin toplam 266 hastane inşaatı yaptığını vurgulayan Turan, “Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokoller doğrultusunda şu ana kadar 150 hastanenin yapımı tamamlanarak teslim edilmiştir” dedi.
Türkiye’de yaklaşık 500 bin kapasiteli 18 stadyumun TOKİ tarafından inşatının devam ettiğini belirten Turan, “Statlarda Avrupa’daki birçok statta olmayan özellikler var. Bu statlarla Cumhuriyet Tarihi’nde yapılmış toplam yatırımdan daha fazla yatırım, son 3-4 yıl içinde gerçekleştiriliyor” dedi
TOKİ’nin Know-how’ı aktarılıyor
Yurtdışı müteahhitlik çalışmaları için sektör temsilcileriyle görüştüklerini, Türkiye'nin know-how'ını Türkiye'ye bir değer olarak nasıl katabileceklerine baktıklarını kaydeden Turan, TOKİ'nin bir çatı kuruluşu olarak yurtdışında iş alıp, Türkiye'deki paydaşlarıyla paylaşmayı hedeflediklerini belirtti. 93 ülke ile görüşme yaptıklarını belirten Turan, “Özellikle gelişmekte olan Afganistan, İran,Gana, Kazakistan, Cibuti, Somali gibi ülkelerin tamamı TOKİ modelini öğrenmek istiyor” dedi.
Her şehrin dokusuna göre kentsel dönüşüm
Turan, TOKİ’nin kentlere özel tasarımlarla kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirdiğini, kentlerin geleneklerine uygun projelere ağırlık verdiklerini de ifade ederek, “Sadece barınma amaçlı projeler yapmıyoruz. İnsanımızın bizden beklentileri değişti. Her şehrin ayrı bir dokusu var. Biz de o dokuya uygun projeler hayata geçirerek geleneklerine uygun modern şehirler kurmak istiyoruz. Esnafla vatandaşların bir arada yaşadığı, caddesi, meydanları, kültürleri olan mahalleleri, yeni yaşam alanlarını oluşturuyoruz” dedi.