'Konutta yatay hareket yüzyılın projesi'

Hükümetin yapılaşmada dikey bloklar yerine yatay gelişme politikasına gayrimenkul sektör temsilcilerinin desteği sürüyor.

'Konutta yatay hareket yüzyılın projesi'
'Konutta yatay hareket yüzyılın projesi'
GİRİŞ 15.02.2016 13:43 GÜNCELLEME 15.02.2016 15:52
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Ankara başta olmak üzere çok sayıda kentte arsa çözümlemeleri ile yeni semtler oluşmasının önünü açan Onursal Gayrimenkul AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün, dikey yapılaşma yerine yatay yapılaşmanın teşvik edilmesinin “özlenen komşuluk ilişkilerinin yeniden canlanacak olmasından, sağlıklı nesillerin teşviki; güvenli binalardan, sorunsuz trafiğe” kadar çok sayıda olumlu etki sağlayacağını belirterek, bu projeyi “yüzyılın projesi” olarak niteledi.

Öngün, Ankara, İstanbul, İzmir’in dışında çok sayıda büyükşehirde birbiri ardına inşa edilen çok yüksek katlı binaların ilk başlarda “gelişmişlik, modernizm” simgesi gibi görünse de Türk insanı tarafından fazlaca kabul görmediğini söyledi.

GELİŞMİŞ ÜLKELERDE YATAY HAREKETLİ

Gelişmiş ülkelerdeki ana kentlerde şehirleşmenin orta noktada yüksek binalar, çevreye yayıldıkça da müstakil tarz bir, iki katlı yaşanabilir binalar şeklinde gerçekleştiğini ifade eden Onur Öngün, şunları söyledi:

“Gayrimenkul sektöründe büyük projelere imza atan bir firmanın temsilcisi olarak artık dikey yapılaşmanın artık son bulması gerektiğini düşünüyor, bu noktada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yatay yapılaşma yolundaki çalışmalarını taktirle izliyorum. Bana göre bu çalışma Türkiye’de yüzyılın projesi. Çünkü Türk insanının yapısında komşuluk, kardeşlik vardır. Kaldı ki yüksek katlı binaların komşuluk ilişkilerini öldürdüğü zamanla görüldü. Aynı zamanda Türkiye bir deprem ülkesi. Ne kadar güvenli bina olursa olsun yüksek katlar depremde her zaman risklidir. Aynı zamanda altyapısı yeteri kadar oluşmamış dikey blokların trafiği ne kadar keşmekeşe döndürdüğü de gözlemlendi. Evlerinin bahçesinde oynayabilecek, bitki, hayvan yetiştirebilecek sağlıklı nesiller için bolca arsamız var. Her yöreye özgün farklı mimarisi ile yatay büyüyen Türkiye, tüm dünyanın ilgisini çekecektir.”

Öngün, bakanlığın hedeflenen çalışmaları en kısa zamanda hızlandırması gerektiğini belirtirken, gerek konut üreticileri gerekse yeni ev sahibi olmak isteyenlere arsa ve proje temini konusunda destek verilmesi gerektiğini de kaydetti.

YORUMLAR 3
  • Engin Ay. 8 yıl önce Şikayet Et
    özet olarak aciklayayim adam arsa satmak icin reklam yapiyor.
    Cevapla
  • ali emir 8 yıl önce Şikayet Et
    yenimi aklınıza geldi fazla arazisi olmayan yerlerde kentsel proje mecburen dikey ve yüksek katlardan oluşur.fakat şehirdışı olursa arazi geniş ve arazi ucuz o zaman yatay az katlı bahçeli yerler olur
    Cevapla
  • sss 8 yıl önce Şikayet Et
    tarım alanları heba olmasın.
    Cevapla