Asansörler için yeni şartlar getirildi

Asansörler, 1 Ocak 2017 tarihinden sonra yapılacak tüm binalarda engellilere uygun olarak tasarlanacak. Her binada en az 10 kişilik olacak

Asansörler için yeni şartlar getirildi
Asansörler için yeni şartlar getirildi
GİRİŞ 04.03.2016 14:54 GÜNCELLEME 04.03.2016 17:22
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin 1 Ocak 2017 tarihinden yürürlüğe girmesiyle belediyeler bu imar yönetmeliğini kullanacak. Yönetmelikte, bu tarihten sonra yapılacak tüm binalarda asansörün en az 10 kişilik olması şart koşuldu. Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Asansör Kontrol Merkezi Müdürü Berkay Eriş, engelli erişimine uygun hale gelmesi amacıyla asansör ölçülerinin değiştiğini belirterek, şunları söyledi:

"Asansör, yönetmelik gereği ölçülerinin 120 santimetre ile 180 santimetre ölçülerinde olacak. Bir bedensel engellinin tekerlekli sandalye ile asansör içinde manevra yapabilmesi için ölçüler genişletildi. Yönetmelik asansör tasarımlarına da yansıyacak. Binada birden fazla asansör olması durumunda sadece bir asansör bu boyutta olacak. 2008 yıllında engelliler için yapılan yasal düzenlemenin sonucu olarak bu değişikliğe gidildi. Binalarda asansör için ayrılan yer de artacak. Arsalar çok değerli olduğu için asansörlere az yer ayrılıyor, alan küçük tutuluyordu."

YORUMLAR 2
  • recep 8 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyede son 5 yılda kaç kez asansör yönetmeliği değişti hatırlamıyorum. son 5 yıldır apartmanda asansöre ödediğimiz paralarla komple yeni asansör yaptırabilirdik. sık sık değişiklik yapılmaz ki. asansör üretim ve onarım şirketlerini zengin etmek isterken insanların cepleri kevgire döndü. Ayıptır bu kadar insanlara yüklenmek yahu. Adam gibi standartlar belirlensin müteahhit bir kez yaptıktan sonra tekrar tekrar standart değişmesin.
    Cevapla
  • Oğuz 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu işi yapan birisi olarak denetimci firmalar veya mühendisler odası insanlardan para alıyorlar hele şu 2015 sonlarına doğru raporu çıkmayan birsürü bina vardı kontrol edildi ama rapor yok o 2015 de kaldı diyorlar zaten 2016 da yeni yönetmelik gelicek deyip salladılar hatta bazı filrmalar Avrupa standartlarına uygun asansör yapmak yerine eski sistem asansör yapıp insanları mağdur ettiler. 2014 yılında eksiklerini tamamlayıp yeşil etiket aldığımız asansörler 2015 yılında kırmızı etiket aldılar gene insanlar para ödemek zorunda kaldılar bu işten sadece dolandırıcılar ve üretici karlı çıktı.
    Cevapla