TOKİ'den İstanbul'un 7 ilçesine büyük müjde!

İstanbul'da bu yıl önceliği "kentsel dönüşüme" verecek olan TOKİ, kısa süre içerisinde şehrin 7 ilçesinde kentsel dönüşüm başlatacak.

TOKİ'den İstanbul'un 7 ilçesine büyük müjde!
TOKİ'den İstanbul'un 7 ilçesine büyük müjde!
GİRİŞ 17.03.2016 13:25 GÜNCELLEME 17.03.2016 13:25
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

TOKİ Başkanı Turan:

"54 ilde kentsel dönüşüm yapacağız. İstanbul'da kentsel dönüşüm konusunda 2016'da çok daha aktif olacağız"

- "Şu anda 7 ilçe ile sonlanma aşamasına gelmiş, bir ay içerisinde ihaleye çıkacağımız yerler var. Bu ilçeler Gaziosmanpaşa, Esenler, Güngören, Üsküdar, Beyoğlu, Bayrampaşa ve Bağcılar"

"TOKİ şantiyelerinde direkt sigortalı çalışan sayısı bu yıl 90 bini bulacak"

CANNES (AA) - UĞUR ASLANHAN - Bu yıl İstanbul'da önceliği "kentsel dönüşüme" verecek olan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), şehrin 7 ilçesinde toplamda 500 bin metrekarelik alanda kentsel dönüşüm başlatacak. Kentsel dönüşümün uygulanacağı ilçe sayısı zamanla artacak.

TOKİ Başkanı Ergün Turan, MIPIM Uluslararası Gayrimenkul Fuarı'nda AA muhabirine yaptığı açıklamada, hemen hemen 81 ilde konut yaptıklarını, bazılarının yeni bittiğini, uğramadıkları vilayet kalmadığını söyledi.

Güneydoğu'da son dönemde yaşananlar nedeniyle zarar gören yerlerin yeniden imarına değinen Turan, Diyarbakır Sur'da kendilerinin olmayacağını, Sur içinin koruma amaçlı planı ve özel statüsü olduğunu belirtti.

Turan, TOKİ'nin Sur içerisinde herhangi bir çalışmada yer almayacağını ancak bölgede yaşayanların ihtiyacına göre hareket edeceklerini, bu bölgeden terör olaylarıyla ilgisi bulunmayan taleplerin de geldiğini aktardı.

Diyarbakır, Batman, Şırnak ve Mardin'de çalışmalarının sürdüğünü, Silopi'de arazi geliştirme üzerinde çalıştıklarını dile getiren Turan, Diyarbakır'da bu yıl 3 bin konutun inşasına başladıklarını, 4 bin konutun da yapımına başlayacaklarını, toplam sayının 7 bini bulacağını anlattı.

"60 bin sosyal konut yapımını hedefledik"

Turan, bölgedeki yeni konut taleplerinin hepsinin kendilerine geldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Burası Türkiye'nin gurur kaynaklarından bir tanesi. Bu yıl toplu konutta zirveyi, 60 bin sosyal konut yapımını hedefledik, iştiraklerimiz hariç. Yılın ilk 2 ayında 11 bine yakın konut ihale ettik. Önümüzdeki 2 ay içerisinde yine 11 bin civarında konut ihale edeceğiz. Bunlardan bazılarının gününü aldık. Yıl sonunda 60 bin konutun ihalesini yapmış olacağız. Bu yıl içerisinde Türkiye'de üretilecek konutun yüzde 8'ini tek başına TOKİ inşa etmiş olacak. Bu gelişmiş, gelişen bütün ülkeler açısından çok önemli."

TOKİ şantiyelerinde bu yıl 90 bin sigortalı çalışacak

Turan, bu yıl içerisinde sadece TOKİ şantiyelerinde direkt sigortalı çalışan sayısının 80-90 bini bulacağını, bu rakamın geçen yıl 52 bin olduğunu, bunun alt sektörleri de etkileyeceğini söyledi.

Bu çalışmalar başlayınca seramik, kapı, vitrifiye, mobilya gibi alt sektörlerin de etkileneceğini anlatan Turan, bu rakamın istihdamı da hareketlendireceğini ifade etti.

Turan, iştirak şirketleri Emlak Konut GYO'nun bu yıl 12 bin konut üretimini hedeflediğini, bununla düşünüldüğünde TOKİ'nin, sektörün yüzde 11'ini oluşturacağına dikkati çekti. Turan, markalı konutun toplam üretimdeki payının ise yüzde 3-4 olduğunu bildirdi.

"Ürettiğimiz konutların asgari yüzde 90'ı sosyal"

Turan, "Hedefimiz olan 60 bin konutun asgari yüzde 90'ı sosyal konut. Alt ve orta gelir grubuna hitap eden konut" dedi.

Ürettikleri marka değeri yüksek konutlardan elde ettikleri gelirlerin sosyal konut üretimine aktarıldığını belirten Turan, Emlak Konut'un da gelirinin bir bölümünün TOKİ'ye gittiğini dile getirdi.

Turan, İstanbul haricinde sosyal konut için arazi üretiminde sıkıntı yaşanmadığını kaydederek, "İstanbul'da arazi üretiminde zorlanıyoruz. Artık ciddi anlamda kamu arazisi yok. Silivri'de ilk defa arazi üretimine başladık. Vatandaşın rızasıyla araziler alınıyor. Belki bir yerden sonra kamulaştırırız" ifadelerini kullandı.

"İstanbul'da önceliğimiz kentsel dönüşüm"

İstanbul'da bütün konut taleplerini karşılama gibi bir durumları olmadığının altını çizen Turan, "Bana göre bundan sonra İstanbul'un öncelikli ihtiyacı yeni konutlardan ziyade rezerv konutlar yaparak İstanbul'da kentsel dönüşümü sağlamaktır. Yeni konutlarla bütün sosyal konut ihtiyacını karşılamaktan ziyade yapacağımız konutlarla kentsel dönüşüm odaklı çalışmaktır, biz ona motive olmuş durumdayız" diye konuştu.

Turan, şehir içerisindeki çarpık yerleşimli evleri yıkarak yeni konutlar inşa edeceklerini aktararak, şunları söyledi:

"Kayabaşı bölgesinde iki tür konut yapıyoruz. Bir gelir elde etmek bir de orta gelirli grup için... Bunların tamamını kentsel dönüşüm odaklı rezerv konut olarak kullanacağız. Diyelim ki bir ilçemizde, Gaziosmapaşa'da, Bağcılar'da oturan bir vatandaşımız kentsel dönüşüme tabi tutulduğunda şöyle bir bölge düşünün; bin konut var, siz burayı kentsel dönüşüme tabi tuttuğunuzda mecburen nüfusu desantralize etmeniz gerekir. Öyle bir yerdir ki zaten kötü bir yapı stoku vardır. Orada rızaya dayalı dışarıdan, mesela Kayabaşı bölgesinden isteyenlere yeni konut vereceğiz. Bu bana göre önemli. Kentin dönüşmesi lazım."

71 futbol sahası büyüklüğündeki alanda kentsel dönüşüm

Turan, şu anda 54 ilde kentsel dönüşüm yapacaklarını belirterek, "İstanbul'da kentsel dönüşüm konusunda 2016'da çok daha aktif olacağız. Kentsel dönüşümde kar hedefi gütmüyoruz. Şu anda 7 ilçe ile sonlanma aşamasına gelmiş, bir ay içerisinde ihaleye çıkacağımız yerler var. Bunlar Gaziosmanpaşa, Esenler, Güngören, Üsküdar, Beyoğlu, Bayrampaşa ve Bağcılar" bilgilerini verdi.

Maltepe'de de proje üzerinde çalışıldığı ve bu ilçelerin sayısının artacağını anlatan Turan, diğer 7 ilçede başlatacakları kentsel dönüşüm hamlesinin 500 bin metrekarelik alan üzerinde gerçekleşeceğini dile getirdi.

TOKİ'nin kısa süre içerisinde 7 ilçede başlatacağı kentsel dönüşümün toplam alanı, 71 futbol sahası büyüklüğüne denk geliyor.

"Türkiye'ye katma değer oluşturmak için çalışıyoruz"

Turan, 40'tan fazla ülke yöneticisi ile görüştüklerini, bir ülkede 50-60 bin konut yapabilecek TOKİ modeli olmadığını söyledi.

Bu organizasyon kabiliyetlerini, ekonomik anlamda yurt dışında nasıl faydalı kullanacaklarına yönelik arayışlar içerisinde olduklarını ifade eden Turan, Türkiye'ye yeni bir katma değer oluşturmak için çalıştıklarını bildirdi.

Turan, Türkiye için yeni bir ekonomik enstrüman oluşturmak için yurt dışındaki fuarlara MIPIM 2016'daki gibi katıldıklarını belirterek, TOKİ ve Emlak Konut GYO güvencesiyle yapılan projelerin kalitesine değindi.

"MIPIM 2016'da Türkiye adına gurur duydum"

MIPIM Uluslararası Gayrimenkul Fuarı'na katılımı değerlendiren Turan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu, fuara benim üçüncü katılımım. Türkiye'nin katılımı açısından gurur duyduk. Bu yıl geçen seneye bakıldığında yıl içerisinde başkanımızla (İTO Başkanı İbrahim Çağlar) da biz toplantı yaptık sağ olsun kendisi Yaşayan İstanbul Maketi üzerinden kıymetli bir organizasyon yaptı. Türkiye ilk defa iyi bir lokasyona konumlandı. Bunlar önemli ve başlangıç adımları. Bunun, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Türkiye'ye ve ülkeye gelecek gayrimenkul yatırım fonlarına önemli bir ivme katacağı kanaatindeyim. Burası direkt alıcı ile satıcıyı buluşturmuyor. Daha üst ölçekli. Gurur verici bir şey. 5 yıl öncesine göre çok önemli bir konumdayız."

YORUMLAR 4
  • Kemal güneş 8 yıl önce Şikayet Et
    Sakın Kağıthane yi dikkate almayın !! İstanbul'da köy konumunda kalmış bir ilçe. Yazik. İstanbul'un en eski ilçesi ama en geri kalmış ilçesi Kağıthane. Yüksek gerilim ilçesi. Çöp toplamaktan başka bemay
    Cevapla
  • Trafik çilesi 8 yıl önce Şikayet Et
    bu konuda amerikayi örnek alın. dikine şehirleşme değil, enine şehirleşmeye mecburuz. Artık ara sokaklarda bile trafik oluyor ve kimse umursamıyor
    Cevapla
  • ENGİN 8 yıl önce Şikayet Et
    ne zaman
    Cevapla
  • veysi 8 yıl önce Şikayet Et
    nebilem
    Cevapla