Fransa'dan TOKİ'ye 35 milyar dolarlık iş teklifi!
TOKİ Başkanı Ergün Turan, Fransız şirketi CENOR'un alt şirketi CEFIC'in Türkiye'de TOKİ'yle iş yapmak istediğini söyledi.
TOKİ Başkanı Ergün Turan, Fransız şirketi CENOR'un alt şirketi CEFIC'in Türkiye'de TOKİ'yle iş yapmak istediğini söyledi.
Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM'de TOKİ Başkanı M. Ergün Turan konut hamlelerini Sabah'a anlattı.
Fuarda yatırımcılarla bir araya geldiniz mi?
Birkaç yatırımcıyla görüştük. Türkiye'de yatırımları olan CEFIC isimli şirketin yöneticileri geldi. Fransız kökenli CENOR'un alt şirketi. Onlar zaten Türkiye'yi yakından takip ediyor, özellikle ticari alanlarla ilgili yatırımları var. 2006'da Carrefour'ların binalarını satın alarak Türkiye'ye giriş yapmışlardı. "Arazilerimiz var onları değerlendirelim" diyorlar. TOKİ ve Emlak Konut ile işbirliği yapmak istiyorlar. 35 milyar dolarlık bir yabancı fonundan bahsediyorlar. Detayında henüz bir şey yok, konuşmalarımız şimdilik başlık aşamasında diyebilirz.
TOKİ KAPANSA 3 MİLYAR $ KÜÇÜLÜRÜZ
Yeni bir açılım olabilir mi bu durum?
Elbette… Ama netleşmeden konuşmak doğru olmaz. Türkiye'de de bir araya geleceğiz. Biz TOKİ olarak ekonomiye can verecek konut hamlesi yapıyoruz. Geçen yıl 40 bin konut inşa ettik, bu yıl 60 bin konut planladık. Ağırlıklı sosyal konut olacak bu yatırımın iç ekonomiye etkisi büyük. Bugün TOKİ'yi kapatsak, bu segmentte konut üretecek bir organizasyon olmadığı için Türkiye ekonomisi 3 milyar dolar küçülür. Elimizde TOKİ ve Emlak Konut gibi bir değer var. Hem tecrübe birikimi hem de gayrimenkul geliştirme bilgisi açısından dünyada böyle kurumlar yok. Bu birikimle sadece içeride değil, dışarıda da neler yapabiliriz? Nasıl katma değer sağlayabiliriz? İster inşaat ister gayrimenkul geliştirme bilgisi 'know how'ını yurtdışına nasıl verebiliriz? Bunlar da farklı açılımlar olabilir önümüzdeki dönemlerde.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in söylediği gayrimenkul sertifikası konusunda neler yapıyorsunuz?
Bu yeni bir finansal enstrüman olacak. Bakanlık himayesinde Borsa İstanbul ile de görüşmelerimiz devam ediyor.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE BAŞARISIZ OLMADIK
Kentsel dönüşüm yasasında yapılacak değişiklik neleri içerecek?
Kentsel dönüşüm, Belediyeler Kanunu'nun 73'üncü maddesi ve 6306 Sayılı Yasa'ya göre yapılıyor. İstanbul'da riskli alan ilan edilen en büyük alanlar Gaziosmanpaşa ve Kadıköy-Fikirtepe'de. Nerede riskli alan ilan edilse Danıştay bunu iptal ettiği için çalışmalar durma noktasına geldi. Fikirtepe'de mülkiyetten kaynaklanan hadiseler var. Yeni bir düzenleme yapılması gerekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı himayesinde bunları konuşuyoruz. Kentsel dönüşüm zor bir hadise. Başarısız olduğumuz söylenemez. Bu yıldan itibaren TOKİ de İstanbul'da aktif olacak. Kentsel dönüşüme para kazanılması gereken bir yer değil, sübvanse edilecek bir yer olarak bakıyoruz.
9 DAKİKADA BİR KONUT
60 bin konut hedefinin neresindesiniz?
Şu ana kadar 14-15 bin konut ihalesini yaptık. Nisan sonuna kadar 21 bini geçeceğiz. 60 bin konutu mesai günleri içinde hesapladığımızda günde 250 konut ihale etmek zorundayız. 2016'da her ay 5 bin konutun ihalesini yapacağız. Her 9 dakikada bir konutu ihale ediyoruz. Hedefimiz, 2023'e kadar hiç konutu olmamış 5.5-6 milyon vatandaşımızı konut sahibi yapmaktır. Bu hedefimizi yakalamak için özveriyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu yılki 60 bin konut hedefimiz Doğu ve Güneydoğu'da yapılacaklar da hesaba katılırsa 3-5 bin artar.
-
Cengiz 8 yıl önce Şikayet Etkalite artmalı çok düşük kaliteli malzeme kullanılıyor balkonlar küçük tavan yüksekliği küçük 3 metre yükseklik olmalıBeğen
-
Evsiz 8 yıl önce Şikayet EtTOKİ tamamen kâr amacı güden bir kuruluş. Sattığı evlerin çok küçük bir bölümü ucuz ve sayıları kadar kendileri de küçük. Diğerleri ise ateş pahası asgari ücretten fazla taksitleri var. Yani sıradan bir vatandaşın alması imkansız.Beğen
-
Salu 8 yıl önce Şikayet EtEmekliyim Toki den ev aldık. Binlerce şükür. Seninle aynı gezegende yaşamıyoruz anlaşılan.Beğen
-
vatandaş 8 yıl önce Şikayet Etsakın haaaaa...Beğen