Gayrimenkulde yeni düzenleme yolda
Gayrimenkul Sertifikaları Tebliği üzerinde yürütülen çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. Tebliğin haziranda yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Yatırımcılar, düzenlemelerinde son aşamaya gelinen gayrimenkul sertifikaları ile büyük gayrimenkul ya da kentsel dönüşüm projelerine yatırım yaparak bu alandaki kazançlara ortak olabilecek.
Belirli bir gayrimenkul projesini gerçekleştirmeyi üstlenenler tarafından, inşa edilecek projelerinin finansmanında kullanılmak üzere ihraç edilen menkul kıymet olan gayrimenkul sertifikaları haziran ayında yayınlanması beklenen tebliğ ile sektör paydaşlarının ve yatırımcıların beklediği düzenlemeye kavuşacak.
Uygulama ile vatandaşların, devlet güvencesinde konut projelerinden metrekare bazında sertifika alabilmeleri ve bu sertifikalardan gerekli miktarda almaları durumunda inşa edilen gayrimenkulün bağımsız bir bölümüne sahip olabilmelerinin yolu açılıyor.
Konuyla ilgili AA muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, gerekli yasal değişikliğin yapılmasının ardından belediyelerin de gayrimenkul sertifikası ihraç edebileceklerini belirterek, böylece yatırımcıların değer artış kazançlarına ortak olabileceklerini söyledi.
Ertaş, 64. Hükümetin 2016 Yılı Eylem Planı'nda yer alan "Gayrimenkul sertifikası modelinin hayata geçirilmesi" konulu eylemde, kentsel dönüşüm alanlarında hakların devredilmesine imkan sağlayacak şekilde gayrimenkul sertifikası modelinin geliştirilmesine yönelik mevzuat çalışmalarının Kurul tarafından gerçekleştirileceğinin açıklandığını anımsattı.
Eylemden sorumlu kuruluş olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının başkanlığında başta Belediyeler Birliği, TOKİ ve İller Bankası olmak üzere eylemle ilgili kurum ve kuruluşlarla son iki aydır yaptıkları toplantılar sonucunda mevcut Gayrimenkul Sertifikaları Tebliğinde çeşitli değişikliklerin yapılmasına karar verildiğini aktaran Ertaş, bu kapsamda kentsel dönüşüm amaçlı projelerde ihraç edilecek gayrimenkul sertifikaları için tebliğde ayrı bir bölüm açıldığını, yapılacak ihraçlara ve ihraççılara ilişkin özel hükümlerin düzenlendiğini dile getirdi.
Ertaş, ayrıca tebliğin özel sektör kuruluşları tarafından da yoğun olarak kullanılmasını teşvik edecek diğer önerilerin de bu değişiklik kapsamında Kurulca dikkate alındığını ifade etti.
TEBLİĞ HAZİRAN AYINDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
SPK Başkanı Ertaş, tebliğin tamamı üzerinde yürütülen çalışmaları büyük ölçüde tamamladıklarını ve haziranda Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesini beklediklerini söyledi.
Yeni düzenlemelerle birlikte hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, hem de TOKİ gibi kuruluşların kolaylıkla ve özel düzenlemelerle Gayrimenkul Sertifikası ihraç edebileceğini aktaran Ertaş, "Belediyeler özelinde durumu değerlendirdiğimizde SPK mevzuatında belediyelerin ihraççı olabilmelerinin önünde bir engel bulunmamakla birlikte, belediyelerin kendi mevzuatları açısından gerekli ihraç yetkisine sahip olabilmeleri için yasal değişiklik yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu mevzuat değişikliklerinin de yapılması ile birlikte belediyeler de hukuken ihraç yapabilecek konuma gelebilecek." şeklinde konuştu.
Ertaş, ilgili düzenlemeler çerçevesinde tahvil, bono, hisse senedi ve kira sertifikası ihraçlarında olduğu gibi gayrimenkul sertifikalarının da yurt içinde ve/veya yurt dışında tüm yatırımcılara satılabileceğini dile getirdi.
Özellikle yurt dışı uygulamalarına bakıldığında bu tür ihraçların faize duyarlı Körfez sermayesi gibi büyük kurumsal yatırımcıların ilgisini daha çok çektiğini vurgulayan Ertaş, son yıllarda özellikle Körfez bölgesi yatırımcılarının Türkiye'deki kurumsal konut ve diğer gayrimenkul projelerine yoğun bir ilgi gösterdiğini, bu düzenleme ile hem yurt içi yatırımcıların hem de küresel yatırımcıların gayrimenkul projelerine daha erken aşamada yatırım yaparak oluşacak değer artış kazançlarına ortak olabileceğini ifade etti.
'İHRAÇLARIN MİLYARLIK PROJELER OLMASI MUHTEMEL'
Ertaş, ihracın büyüklüğü ile ilgili bu aşamada tahminde bulunarak bir beklenti oluşturmanın doğru olmayabileceğini söyledi.
"Ancak kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak projelerin büyüklüğü dikkate alındığında Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın ya da TOKİ gibi kuruluşlarımızın öncülüğünde gerçekleşecek ihraçların milyonlar hatta milyarlık projeler olması muhtemel" diyen Ertaş, ayrıca, başarılı ilk uygulamalar ve modelin öngörüldüğü şekilde ilerlemesi durumunda özel sektörün de ilgisinin bu alana kaymasını ve ihraçların artarak devam edeceği bir sürecin sürpriz olmaması gerektiğini dile getirdi.
Ertaş, belediyelerin kentsel dönüşüm sürecinde önemli bir rol oynadığının altını çizerek, sözlerine şöyle devam etti:
"Dolayısıyla gayrimenkul sertifikalarının kentsel dönüşüm sürecine ilave edilmesi ile birlikte bu imkandan yararlanmak isteyecek çok sayıda belediyemizin olacağını tahmin ediyoruz. Daha önce görüştüğümüz, fikir alış verişinde bulunduğumuz belediyelerimiz bu ilgilerini ve önerilerini bizimle paylaştılar."